Süketté és verekedőssé válnak a repülőgépek zajától a madarak

Publikálás dátuma
2019.08.28. 10:27

Fotó: Stéphane Bouilland/Biosphoto / AFP
Úgy énekelnek a repülőterek térségében élő madarak, mintha elvesztették volna a hallásukat - derítették ki brit kutatók.
A repülőterek térségében élő madarak agresszívebbek és úgy énekelnek, mintha elveszítették volna hallásukat - erre a meglepő következtetésre jutottak a Manchesteri Metropolitan Egyetem és a hollandiai Leideni Biológiai Intézet kutatói, akik az ember keltette zaj hatásait vizsgálták repülőterek térségében élő madarakon.
A Journal of Animal Ecology című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban a kutatók felfedték, hogy a fitiszfüzike (Phylloscopus collybita) alacsonyabb frekvencián énekel, ha élőhelye közelebb van a manchesteri repülőtérhez, vagy az amszterdami Schiphol repülőtérhez. Ennek oka az ornitológusok szerint az, hogy a madár süket a magasabb frekvenciákra a repülőgépek túlzott zaja miatt, amelyet minden három percben hall egész nap.
Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a széncinegék, a fitiszfüzikék és más madárfajok énekének is megváltozik a frekvenciája, magasabb hangon énekelnek, ha városban vagy autóutak mentén élnek. Ennek oka az lehet, hogy alkalmazkodtak környezetükhöz, magasabban énekelve jobban hallathatják hangjukat a közlekedés keltette alacsonyabb frekvenciájú zajban. A repülőgép zaja azonban nagyon hangos és minden frekvenciát lefed, és hiába éneklenek a madarak más frekvencián, nincs semmilyen hasznuk belőle - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon. 
A madárdalokat visszahallgatva a kutatók azt is megfigyelték, hogy a brit repülőterek közelében élő fitiszfüzeike hímek agresszívebben válaszolnak társaiknak, mint a csöndesebb helyen élők. A kutatók szerint ez a kommunikációjukat megzavaró zaj keltette stressz jele lehet. Ahelyett, hogy konfliktusaikat énekkel rendeznék, a madarak verekednek, ami energiát von el tőlük. Ez az energia nem lesz jelen, amikor párosodnak, illetve a madarak jobban ki vannak téve a sérüléseknek és a ragadozóknak.
A szakemberek úgy vélik, hogy felfedezésük nem csak ezekre a madárfajokra vonatkozik. 
"Kutatócsoportunk becslése szerint az manchesteri repülőtér térségében mintegy száz faj 16 ezer egyede él, amely a repülőgépzúgásával összefüggő hallásveszteségben szenvedhet. Figyelembe véve, hogy a világ repülőterei nőnek és terjeszkednek, ez a jelenség világszerte aggodalomra ad okot"

- mondta Hans Slabbekoorn, a leideni intézet adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője.

Szerző

Kiszabadult a „cetbörtönből” a két utolsó kardszárnyú delfin is

Publikálás dátuma
2019.08.27. 16:07

Fotó: Evgenya Novozhenina/Sputnik / AFP
Elengedték az Ohotszki-tengerben az utolsó két fogva tartott kardszárnyú delfint is – közölte az Összoroszországi Halászati és Oceanográfiai Kutatóintézet (VNIRO) sajtószolgálata.
Az orosz Távol-Keleten felfedezett „cetbörtönben” fogva tartott 11 kardszárnyú delfin utolsó példányai után hat fehér delfint is visszaengedtek természetes közegébe. Az állatok mindegyikét a szabadon bocsátás előtt gondozóik még egyszer megvizsgálták és a VNIRO megfigyelő berendezéseivel látták el.   
A kínai delfináriumok megrendelésére kifogott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint fogva tartó „cetbörtönt” fedezése tavaly nemzetközi botrányt robbantott ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésébe bekapcsolódott Jean-Michel Cousteau francia óceánkutató és csapata is. 
A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni – és pénzbírsággal sújtották.
Szerző

A magyar rapper már 9 millió forint adományt gyűjtött az amazóniai esőerdőkért

Publikálás dátuma
2019.08.27. 14:49

Fotó: VICTOR MORIYAMA / AFP
Az adománygyűjtő, ismert magyar emberek amúgy is hihetetlen összegeket szedtek már össze.
Ahogy hétfőn a Népszava beszámolt róla, kiemelkedő eredménnyel mozgósította rajongótáborát és barátait Süveg Márk Saiid, az egykori Akkezdet Phiai tagja az amazóniai esőerdők megmentéséért. Saiid kezdeményezésére alig 15 óra alatt egymillió forint adomány gyűlt össze a Facebookon, ami már alapból hihetetlen, de
a gyűjtés kezdete óta még nem telt el 48 óra sem, és már több mint 9 millió forintnál jár az összeg.

Legnagyobb örömünkre hamar frissítenünk kellett tegnapi cikkünket, ugyanis kiderült, hogy Saiid nincs egyedül az adománygyűjtéssel.  Somlai Dudi Júlia felhívására már majdnem 5 millió; - Wossala Rozináéra több mint 4 millió; - Péterfy-Novák Éváéra majdnem 1 millió; - Süveg Márk Saiidéra pedig több mint 9 millió forint gyűlt össze cikkünk megjelenéséig. Az adománygyűjtések magyar szervezői mindannyian az Amazon Watch nevű nonprofit szervezetet választották kedvezményezettnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 14:53