Nem csak allergia okozhat orrdugulást

Publikálás dátuma
2019.08.29. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A pollenallergia, ahogy most, bizonyos időszakokban sokaknak okoz kellemetlen tüneteket, ám előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében egy másik gyakori betegség, a reflux áll.
A pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha orr-, vagy szem-, torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Krónikus rhinosinusitis (CRS), vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladás esetén az orr- és az arcüreg nyálkahártyája – évszaktól függetlenül – tartós, 12 hétnél hosszabb ideig gyulladásban van. A nyálkahártya beduzzad, a beteg az orrán keresztül nem kap rendesen levegőt. Fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögésre ingerlő hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is. 

Reflux is lehet az ok

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15 százalékát érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé vált gyomorégés, a reflux is. Ilyenkor a tipikus tünetek - gyomorfájás, mellkasi égő érzés – helyett a krónikus fül-orr-gégészeti panaszok hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Az orrdugulás kezeléséhez ilyenkor a kiváltó okot, a gyomorsav visszaáramlását kell megszüntetni. 
„A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a reflux betegséget is kezelni kell, ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek”

- mondta Augusztinovicz Monika.

Szerző

A térd bánhatja, ha nem jól futunk

Publikálás dátuma
2019.08.28. 14:14

Fotó: Daniel Allan/Cultura Creative / AFP
Hasznos a futás, de néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy ne kelljen sérülés miatt abbahagyni.
Egyre többen igyekeznek aktívan eltölteni a szabadidejüket, például futnak rendszeresen. Ez örvendetes, azonban sérülések veszélyét is rejti. Könnyen előfordul ugyanis, hogy aláfordul a boka, „kimegy” a térd vagy rosszul sikerül egy lépés, de gyakoribb, hogy túlterhelés következtében ín-, szalag-, izomsérülések alakulnak ki a térd környékén. A nem megfelelő terhelés pedig egyéb degeneratív elváltozások mellett, a porc korai kopását idézheti elő – mondta Hidas Péter, a Budai Egészségközpont ortopéd- és sportsebésze a Népszavának.
Huszonéves korban az izomszövetek még rugalmasak, sokkal jobb a porcok teherbírása, de az életkor előrehaladtával ezek fokozatosan romlanak. Azoknak, akik korábban sportoltak, „emlékszik” az izomzatuk, és az ízületeik is jobban reagálnak, ha újra működésbe lépnek. A kezdőknek viszont nagyon kell figyelniük, hogy fokozatosan építsék fel a terhelést. Az elején jobb, főleg túlsúly esetén, ha csak kis tempóval, sőt inkább csak sétával kezdenek, majd lassan, hónapok múlva gyorsítanak és csak utána kezdenek futni. Bár azt sem muszáj, hiszen a jótékony hatások tempós gyaloglással is érvényesülnek. A lassabb tempójú kezdéssel a keringési és légzési rendszer is alkalmazkodását is megkönnyíthetjük – tette hozzá a szakorvos. 
Abban, hogy futás közben hogyan terhelődik a térd, az alsó végtag tengelyállásának, a láb boltozatainak, statikájának nagy szerepe van. Lúdtalp és hasonló elváltozások esetén érdemes a futás elkezdése előtt szakorvosi tanácsot kérni a megfelelő betét vagy cipő kiválasztásához. 

Nem mindegy, hogyan

Szabadidős sportolók közül kevesen futnak helyes technikával, de vannak olyan üzletek, ahol úgy segítenek kiválasztani a megfelelő cipőt, hogy javítanak is a mozgáson. Ha valaki komolyan gondolja a rendszeres futást vagy akár hosszabb távokat is megcélozna, érdemes futóedzőtől is tanácsot kérnie. Egy tíz kilométeres futás esetén a térdeinket 5-5 ezer ütés éri, és mivel mindig ugyanúgy hajlik a térd, amikor a földre érkezünk, ugyanazon a ponton kapja az ütést a térdízületi porcfelszín, ugyanazok a szalagok, inak terhelődnek, ami maradandó elváltozásokat is okozhat – magyarázta a szakorvos.

Túlzásba esve

A túlterhelést a szervezet több módon is jelezheti. A leggyakoribb a különböző pontokon – ízületben, inakban - megjelenő fájdalom. Másik egyértelmű jel az ízület duzzanata. Ilyenkor kis pihentetés után a terhelést csökkentve érdemes folytatni. Ha ezt követően is jelentkeznek a tünetek, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. 
Porcleválás esetén a levált darab okozta mechanikai akadály, korai porckopás esetén pedig az egyenetlenné váló porcfelszín nehezíti a gördülést. Ilyen esetekben nem szabad folytatni a futást, orvossal kell konzultálni, és lehet, hogy célszerűbb másik sportágat választani. A térdnek ugyanis sokkal jobb a kerékpározás és az úszás, mert nincs ütésterhelés, a térd folyamatos ciklikus mozgásban van, és nem is rá nehezedik a teljes testsúly – mondta Hidas Péter.
Szerző

Front nincs, de előbb a fülledtség, aztán a hőség terhel

Publikálás dátuma
2019.08.27. 11:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A héten, bár front nem várható, folytatódik a változékony és fülledt időjárás a hét második felében száraz forrósággá alakul, és ez mindenkit megvisel.
Kedden, de a héten sem érkezik front a térségbe, a humánmeteorológiai helyzet tovább romlik: fokozódik a szervezetét érő terhelés – olvasható a Meteo Klinika oldalán. Eleinte a változó felhőzet mellett még fülledt lesz a levegő, és többször akár záporok, zivatarok is kialakulhatnak, majd a hét közepétől szárazabb napok következnek. A hőség fokozódik, akár 33-35 fokos is lehet a forróság. 
Mindez különösen a keringési problémákkal küszködőknek okoz panaszokat: a délutáni, esti órákban vérnyomás-ingadozást, rosszullétet és légszomjat is tapasztalhatnak. A zivatarok idején pedig az asztmások állapota romolhat - írta Facebook-oldalán Pintér Ferenc, az intézmény igazgatója.
Arra nincs esély, hogy egyre jobban viseljük a kánikulát, a tartós hőséget ugyanis a szervezetünk nem tudja megszokni. Sőt mivel a hőterhelés összeadódik, nemcsak a legyengült, de az egészséges szervezetet is egyre inkább kimerítheti. Csökken a stressztűrő képesség, fáradtak, ingerlékenyek lehetünk: mások, de a saját idegeinkre is mehetünk, és nő a reflexidő, így a balesetveszély is fokozódik - írta a meteogyógyász.
Szerző