Előfizetés

Sokféle tünet jelezheti az ízületi gyulladást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 14:14

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig számos panaszt okozhat az ízületi gyulladás.
Ízületi gyulladás (osteoarthritis) során az immunrendszer támadja meg az ízületet borító porcot. A betegség legjellegzetesebb tünete a fájdalom, a mozgás nehézsége és a duzzanat. Az is tipikus jele, ha a beteg felkelés után merevnek érzi az ízületet és ez az érzés legalább egy óráig fennáll – mondta Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa.
Általános tünete lehet, hogy kemény tapintatú kinövés jelentkezik az ízületen, a porcok fokozatos károsodása miatt egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása, gyulladás jelentkezik az ízület körüli szövetben, az ízület megduzzadhat, melegebbé, érzékenyebbé válhat. De van, hogy nem jelentkeznek ezek a jellegzetes tünetek, csak az ízület által kiadott pattogásszerű hang, vagy rövid ideig tartó reggeli ízületi merevség utalhat a betegségre – mondta a reumatológus. 
Az ízületi gyulladás bármely ízületet érintheti, de leggyakrabban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. A térdfájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor alakul ki, de nyugalomban is fokozódhat. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a beteg kinyújtani a lábát. Minden olyan mozdulatnál jelentkezhet fájdalom a csípőben, amikor mozdulni kell, például a kocsiba való be- és kiszálláskor vagy cipőkötéskor, de gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben, és ritkábban a combban, a fenékben és a bokában is. 
A kezeket érintő ízületi gyulladás leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületnél jelentkezik. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a fogási képesség romlása is felhívhatja a betegségre a figyelmet, ha például nehézzé válik megfogni egy papírlapot is. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, gondot okozhat az írás, a kulcs elforgatása.
Az ízületi gyulladás progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat – mondta Selyem Réka. Nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk. A végső esetben javasolt műtéten kívül kezelési lehetőség lehet az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása úgynevezett immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézer kezelés és az orvosi kollagén injekció. A szövődmények megelőzése érdekében is fontos a mozgás szabadságának fenntartása, például gyógytornával.

Nem csak allergia okozhat orrdugulást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A pollenallergia, ahogy most, bizonyos időszakokban sokaknak okoz kellemetlen tüneteket, ám előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében egy másik gyakori betegség, a reflux áll.
A pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha orr-, vagy szem-, torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Krónikus rhinosinusitis (CRS), vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladás esetén az orr- és az arcüreg nyálkahártyája – évszaktól függetlenül – tartós, 12 hétnél hosszabb ideig gyulladásban van. A nyálkahártya beduzzad, a beteg az orrán keresztül nem kap rendesen levegőt. Fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögésre ingerlő hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is. 

Reflux is lehet az ok

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15 százalékát érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé vált gyomorégés, a reflux is. Ilyenkor a tipikus tünetek - gyomorfájás, mellkasi égő érzés – helyett a krónikus fül-orr-gégészeti panaszok hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Az orrdugulás kezeléséhez ilyenkor a kiváltó okot, a gyomorsav visszaáramlását kell megszüntetni. 
„A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a reflux betegséget is kezelni kell, ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek”

- mondta Augusztinovicz Monika.

Megoldást találhattak a macskaszőr-allergiára

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:17

Fotó: Pixabay
A svájci kutatók által kifejlesztett oltóanyagot az állatoknak kell beadni.
A macskaszőr-allergia oka nem a szőr, hanem egyik endogén protein, amelyik az állat nyálából mosakodás közben kerül a szőrére. A tünetek megjelenésének kiküszöbölésére a macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak - mondta el Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa. Az állat allergénjét ekkor megkötik az antitestek.
A hatóanyagot 70 állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. A gazdik emellett többször is simogatták a cicájukat. 
Az állatok számára semmilyen negatív mellékhatással nem járt az oltás, amely legkésőbb három év múlva kerülhet forgalomba.