Elfogyott a magyar melós: a nyugdíjasok menthetik meg a cégeket

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:44

Fotó: Shutterstock
A rendelkezésre álló szabad munkaerő iskolai képzettsége alacsony így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon.
A munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt a május-júliusi időszakban, ez 0,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz, viszont 0,1 százalékkal magasabb az előző hónaphoz képest, ami akár a közelgő fordulat előjele is lehet. A foglalkoztatási ráta eközben 70,1 százalékra, vagyis 0,7 százalékponttal nőtt – közölte a KSH. Így a hivatalos adatok szerint 4 millió 518 ezren dolgoztak a vizsgált időszakban, ami 34 ezer fős bővülés egy év alatt, miközben a munkanélküliek száma nyolcezer fővel 158 ezerre csökkent. A munkaerőpiacon belül azt látni, hogy a versenypiacon tovább nőtt a munkahelyek száma, miközben a jelentősen csökkent a közmunka súlya, illetve nőtt a külföldi munkavállalás. Ez utóbbit a KSH csaknem 118 ezer főre becsülte, ám ez a szám csak azokat tartalmazza, akik Magyarországon éltek életvitelszerűen a felmérés idején. Ténylegesen a külhonban dolgozó magyarok száma ennek két-háromszorosa is lehet. Az elemzők szerint a magyar munkaerőpiac gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást. Horváth András, a Takarékbank elemezője szerint a rendelkezésre álló szabad munkaerő iskolai képzettsége alacsony így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon. Ezért szakpolitikai beavatkozás, illetve az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a hazai munkaerőpiacon. A munkaerőhiányos állapot miatt kedvezőbb lett a dolgozók alkupozíciója, és így az emelkedő bérekkel párhuzamosan növekvő fogyasztás évek óta stabil lába tud lenni a hazai növekedésnek. A szűkülő munkaerőkínálat pozitívan hat a makrogazdaságra és a versenyképességre is, mivel a rendelkezésre álló erőforrásokat a vállalatok egyre körültekintőbben használják fel, emellett a hatékonyságot a magasabb hozzáadott értéket előállítani képes, munkaerőt kiváltó beruházásokkal is javítják.  Az idősebbek foglakoztatásában látja a lehetőséget Németh Dávid, a K&H elemzője: a 60-64 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta el sem éri a 3 százalékot, tehát az átlag alatt van, ugyanakkor a foglalkoztatottsági ráta alig több mint 40 százalékos, mert sokan már nyugdíjba vonultak. A szakember szerint a további javulás ellen hat viszont, hogy a nők 40 év munkaviszonnyal már nyugdíjba mehetnek. Ebben a korosztályban a nyugdíjkorhatár emelése növelheti a foglalkoztatást, illetve az is, ha a 60-64 évesek részmunkaidős állást vagy távmunkát vállalnának, ezzel is enyhítve a munkaerőpiaci problémákat – tette hozzá.  
Szerző

148,7 milliárdért vesz amerikai rakétákat a kormány

Publikálás dátuma
2019.08.28. 12:52

Fotó: LEILA GORCHEV / AFP
Az 500 millió dolláros szállítmány már exportengedélyt is kapott Amerikában, és a bevásárlást újabb követheti.
Magyarország 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab AIM-120C-7 közepes hatótávú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM) az Egyesült Államoktól, az eszközöket a Raytheon gyártaná le - írja a Defense News nyomán a Portfolio.hu. A fegyvereket a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.
Az exporthoz szükséges engedélyt már ki is adta az amerikai külügy

- bár a mai árfolyamon 148,7 milliárd forintos szerződés ettől még persze nem biztos, hogy megköttetik. Csak hát nagyon valószínű; mint ahogy az is, hogy nem ez lesz az egyetlen, minthogy az országaink közti széles szakadékot más üzleti megállapodásokkal is próbálja áthidalni a magyar diplomácia. Februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi tárcavezető arról beszélt, hogy légvédelmi eszközöket és gázt is venne a kormány az Egyesült Államoktól.
Bár sűrű "bezzegezések" közepette mutogat a lassuló nyugati gazdasági növekedésre a hazai GDP-t a közterek lebetonozásával, a sportcsarnoképítő építőiparral szinten tartó Orbán-kormány, azért a maga részéről mindent megtesz Budapest, hogy ez ne így legyen. Így nemcsak milliárdos kedvezményekkel bombázva csalogatja hazánkba a nyugat-európai cégeket, de a kormány 600 milliárd forintot a német hadipar kedvére is elköltött - így lett Magyarország a legnagyobb vásárlója a német fegyvereknek 2019 első felében.
Szerző
Frissítve: 2019.08.28. 20:42

329,56 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.08.28. 08:14
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, míg a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
Az euró 329,56 forinton forgott reggel negyed nyolckor, 7 fillérrel emelkedett az árfolyama a kedd esti 329,49 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 297,07 forintról 297,37 forintra erősödött, míg a svájci franké 302,96 forintról 302,71 forintra gyengült.
A jent 2,8080 forinton jegyezték, szemben a kedd esti 2,8102 forinttal.
Az euró 1,1086 dolláron forgott szerda reggel, 0,04 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest.
A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0886 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9821 frankot kértek, 0,09 százalékkal drágult a dollár. 
A jenhez képest 0,15 százalékkal erősödött a dollár, szerda reggel 105,88 jent ért.
Szerző