Előfizetés

Németországban már megoszt a befogadás

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.08.30. 09:00

Fotó: Daniel Bockwoldt /
A megkérdezettek kétharmada úgy vélte, a bevándorlók összességében pozitív hatással vannak a gazdaságra, ugyanakkor ugyanilyen arányban gondolták úgy, hogy a migráció teher egy jóléti állam számára.
Négy éve bejárta a világot, ahogyan a németek széles mosollyal, tapssal, vízzel és élelemmel köszöntik az országba érkező menekülteket, s megszületett a Willkommenskultur, a befogadás kultúrájának fogalma. Azóta azonban sok víz lefolyt a Rajnán, a migráció témája politizálódott, a közhangulat valamelyest megváltozott. Rendőrségi statisztikák szerint tavaly több mint kétezer bűncselekményt követtek el menekültek ellen, a szélsőjobboldali felvonulások száma is nőtt, és a tanulmányok szerint az iszlámellenesség is terjedőben van, bár a muszlimok elleni támadások meg éppenséggel csökkentek. Ugyanakkor a migrációt csak részben sikerült egyes erőknek politikai tőkévé kovácsolniuk. Az egykoron óriási tömegeket megmozgató bevándorlás ellenes PEGIDA tüntetések kifulladtak, az Alternatíva Németországnak (AfD) nem tudja átlépni saját árnyékát, hullámzó támogatottsága 10-15 százalék körüli, de az európai parlamenti választásokon például alig 7 százalékra futotta tőlük. Egy frissen publikált német közvélemény-kutatás is azt jelzi, hogy a társadalom meglehetősen megosztott a kérdésben. Először is, fontos különbséget tesznek bevándorlók és menekültek között: megítélésük szerint előbbieket 71 százalék, utóbbiakat csak 56 százalék látja szívesen. Korábban nyilvánosságra hozott statisztikákból egyébként kiderült, 2018-ban 1,8 millióan – többségében szírek, afgánok és irakiak - folyamodtak menekültstátuszért Németországban, ami nem azt jelenti, hogy akkor is érkeztek. Ugyanakkor a 82 milliós népességnek majd egynegyede rendelkezik bevándorló háttérrel, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik szülő nem német állampolgár. A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek kétharmada úgy vélte, a bevándorlók összességében pozitív hatással vannak a gazdaságra, ugyanakkor ugyanilyen arányban gondolták úgy, hogy a migráció teher egy jóléti állam számára. A németek fele úgy érzi, hogy már túl sok bevándorlót fogadtak be, az ország elérte határait, 37 százalékuk szerint viszont továbbra is humanitárius kötelességük segítséget adni a rászorulóknak. Elég magas, 69 százalékos volt azok aránya, akik szerint van konfliktus a bevándorlók és németek között, a túlnyomó többség, 90 százalék pedig a nyelvtudás hiányát nevezte meg az integráció egyik legfőbb akadályának. A tanulmány összegzése szerint a bevándorlás megítélésében az életkornak is nagy szerepe van: a fiatalok – akik között magasabb a bevándorló hátterűek aránya – befogadóbbak.  

Távvezetéket vágott el a német autóklub mentőhelikoptere, végül egy réten landolt a sérülttel

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:24

Fotó: THOMAS FREY / dpa Picture-Alliance/AFP
A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek.
Távvezetéket vágott el a német autóklub egyik mentőhelikoptere csütörtökön, a Németország nyugati részén történt balesetben senki sem sérült meg. A helikopter egy baleset helyszínére igyekezett, hogy egy sérültet kórházba szállítson, amikor a Mosel-folyó völgyében, Cochem-Zell körzetben, Valwig és Brutti-Fankel települések között, hátsó rotorjával „elkapta” egy elektromos oszlop vezetékét. A pilótának sikerült egy réten letenni gépét. A hálózatban azonban rövidzárlat keletkezett, Cochemben megszűnt az áramszolgáltatás, amit hamarosan helyreállítottak a helyi elektromos művek szakemberei. A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek. A férfit a tűzoltóknak sikerült járművéből kiszabadítani. A helikopter Trier város helyi kórházába szállította.

Trump a csillagok közé tör: létrejött az amerikai űrparancsnokság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:24
Trump megtekinti az űrparancsnokság zászlaját
Fotó: Ron Sachs / usage worldwide
A régi-új szervezetet stílszerűen egy négycsillagos tábornok, John Raymond vezeti – céljuk az Egyesült Államok űrbeli fölényének biztosítása.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát. Az ünnepségen - amelyen az MTI beszámolója szerint részt vett Mike Pence alelnök és Mark Esper védelmi miniszter is - kibontották az Egyesült Államok új haderőnemének zászlaját, majd az elnök rövid beszédében méltatta az űrparancsnokság jelentőségét. Mint mondta: "történelmi nap" ez az amerikai haderő számára, mert ezzel "elismerjük a világűr elsődleges fontosságát az amerikai nemzetbiztonságban és nemzetvédelemben".   
Trump bejelentette, hogy az űrparancsnokságot a légierő egyik négycsillagos tábornoka, John Raymond vezeti majd, akinek kinevezését a szenátus júniusban már jóváhagyta. Elsődleges feladata Trump szerint annak biztosítása lesz, hogy "senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben'.  
a parancsnokság az Egyesült Államok által létfontosságúnak nevezett érdekeit védelmezi majd a világűrben, amelyet Donald Trump a következő háborúk színhelyének nevezett.

A védelmi minisztériumban valójában még tart az űrparancsnokság szervezése, bár már 287 munkatársa van. A Fehér Háznak még meg kell győznie a kongresszust az űrparancsnokság haderejének költségvetéséről. Amerikai sajtóértesülések szerint egyes részletkérdésekben egyelőre eltér a kormányzat és a törvényhozók álláspontja.  Űrparancsnokság már korábban is létezett, 1985-ben hozta létre Ronald Reagan akkori amerikai elnök, de a parancsnokságot 2002-ben megszüntették, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után átszervezték a Pentagont. Donald Trump 2018 márciusában vetette fel az újbóli létrehozását, kifejtve, hogy a légierő nem képes maradéktalanul ellátni az űrbiztonsági feladatokat, az amerikai űrdominancia biztosítását. Az elnök Oroszország és Kína térnyerését említette az űrfegyverzetek kiépítésében. Az űrparancsnokság az amerikai haderő tizenegyedik harci parancsnoksága lesz, az új szervezet pedig nem foglalkozik a Földön kívüli élet kutatásával.