Csalók küldenek megtévesztő leveleket az ENSZ-re és az MNB-re hivatkozva

Publikálás dátuma
2019.08.30. 11:16

Fotó: Népszava
A kamu üzenetekben a világszervezet által kiutalt nagy összegű pénzküldeményről értesítik az érintetteket. A jegybank mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne reagáljon a megkeresésekre.
Csalók elektronikus leveleket küldenek magánszemélyeknek az ENSZ által számukra küldött nagy összegű állítólagos pénzküldeményekről. A bűnözők az MNB-re is hivatkozva próbálnak – adminisztrációs, igazolási díjakra hivatkozva – így pénzt kicsalni az érintettektől – figyelmeztet a honlapján a jegybank. Az MNB kiemelte: célszerű nem reagálni a megkeresésekre, és értesíteni a rendőrséget. A jegybank ügyfélbejelentés alapján értesült arról, hogy
ismeretlenek az ENSZ nevében küldenek angol nyelvű elektronikus leveleket magyar magánszemélyeknek, a világszervezet által kiutalt nagy összegű pénzküldeményről értesítve őket. A levelek szerint a pénzküldeményt az MNB csekk formájában küldi el nekik, amihez a csalók nagy összegű előzetes „adminisztrációs költség” befizetését kérik. Ha ezt a magánszemélyek teljesítik, újabb „igazolási díjak” befizetését kérik a kifizetéshez, ezúttal az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nevében.

„A mostani levelek egy része – hasonlóan a korábbiakhoz – a »419-es vagy nyugat-afrikai csalás« jellegű. Ezeknél a feladók nagy összegű pénz – ebben az esetben jelentős ENSZ kiutalás – rövidesen várható érkezéséről értesítik a címzetteket, a hitelesség érdekében itthoni szervezetekre, ebben az esetben az MNB-re is hivatkozva” – teszik hozzá. Az MNB kiemelte, hogy ha az ügyfelek az üzenetekre esetleg gyanútlanul válaszolnak, esetleg pénzt küldenek, annak a súlyos kockázatnak tehetik ki magukat, hogy elküldött összegeiket nem látják viszont. Hozzátették, hogy 
az MNB fogyasztók esetében átutalással összefüggő ügyintézést nem végez (s így természetesen költségeket sem számít fel), illetve azzal kapcsolatos ügyféladatokat sem igényel elektronikus levélben.

Szerző
Témák
ENSZ MNB csalás

Vádat emeltek az idei érettségit meghekkelő nyomdász ellen

Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:46
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ismerősei körében terjesztette a munkahelyéről kicsempészett tételeket, ezért egy év is börtön is járhat.
Korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés miatt kell felelnie annak a 41 éves lajosmizsei férfinak, aki ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emelt vádat.  A vádirat szerint a gépmesterként dolgozó lajosmizsei nyomdász a a 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát is ruhájába rejtve„kilopta” a munkahelyéről, majd ismerősei körében terjesztette. 
A vádlott közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a korlátozott terjesztésű feladatsorokat jogosulatlanul megszerzi, vagy jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé teszi. A magyar érettségi feladatlapjait 2019. április 25-én, a matematika feladatokat 26-án, míg a történelem feladatlapokat 2019. május 2-án nyomtatták ki a nyomdában, s ezek aztán a gépmesteren keresztül a rokonsághoz tartozó érettségiző diákokhoz is eljutottak, a neten keresztül pedig tovább is terjedtek. Az feladatsorokat felhasználó tanulók ugyanakkor nem tudták, hogy minősített adat került hozzájuk – hangsúlyozza az ügyészség. Bár a bűncselekményért egy év szabadságvesztés is kiszabható lenne, az ügyészség felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a a nyomdásszal szemben; egyúttal kérték, hogy a vádlottat gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.
Szerző

Drogügy állhat a ráckevei lövöldözés hátterében

Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:33

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A Blikk információi szerint mintegy 70 ember esett egymásnak péntek este a városban.
Csütörtök este mi is beszámoltunk arról, hogy lövöldözés volt Ráckevén. A rendőrség közleményében azt írta: többen is bejelentették, hogy két család között veszekedés tört ki, amely tettlegességig fajult. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy 6 mentőautóval és 2 mentőhelikopterrel érkeztek a helyszínre, ahonnan kilenc embert szállítottak kórházba. Az elsődleges adatok szerint egy ember súlyos, nyolc pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A Blikk információi szerint a két család lőfegyverekkel, késekkel, szúrószerszámmal esett egymásnak. A két családról annyit tudni, hogy az egyiknek vastelepe van, és hogy egy napok óta húzódó viszály miatt estek egymásnak. Úgy tudják, a lövöldözést megelőzően az egyik családból valaki drogot adott el a másik famíliának, amitől valaki, aki fogyasztott belőle, rosszul lett. Ennek megtorlásaként bántalmaztak valakit és ez robbantotta a véres konfliktust. Információik szerint mintegy 70 ember esett egymásnak.  A lap a helyszínen elérte Vereckei Zoltán alpolgármestert is, aki elmondta: telefonon értesítették a történtekről és azonnal a helyszínre sietett.Tudomása szerint drogügylet áll a háttérben. A településen régóta problémát jelent a kábítószerfogyasztás, ami ellen már tett lépéseket az önkormányzat. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az egyik sérült, akit vasvillával szúrtak meg, komolyan megsebesült, őt Budapestre szállították.
Szerző