Előfizetés

Vádat emeltek az idei érettségit meghekkelő nyomdász ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:46
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ismerősei körében terjesztette a munkahelyéről kicsempészett tételeket, ezért egy év is börtön is járhat.
Korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés miatt kell felelnie annak a 41 éves lajosmizsei férfinak, aki ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emelt vádat.  A vádirat szerint a gépmesterként dolgozó lajosmizsei nyomdász a a 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát is ruhájába rejtve„kilopta” a munkahelyéről, majd ismerősei körében terjesztette. 
A vádlott közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a korlátozott terjesztésű feladatsorokat jogosulatlanul megszerzi, vagy jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé teszi. A magyar érettségi feladatlapjait 2019. április 25-én, a matematika feladatokat 26-án, míg a történelem feladatlapokat 2019. május 2-án nyomtatták ki a nyomdában, s ezek aztán a gépmesteren keresztül a rokonsághoz tartozó érettségiző diákokhoz is eljutottak, a neten keresztül pedig tovább is terjedtek. Az feladatsorokat felhasználó tanulók ugyanakkor nem tudták, hogy minősített adat került hozzájuk – hangsúlyozza az ügyészség. Bár a bűncselekményért egy év szabadságvesztés is kiszabható lenne, az ügyészség felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a a nyomdásszal szemben; egyúttal kérték, hogy a vádlottat gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Drogügy állhat a ráckevei lövöldözés hátterében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:33

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A Blikk információi szerint mintegy 70 ember esett egymásnak péntek este a városban.
Csütörtök este mi is beszámoltunk arról, hogy lövöldözés volt Ráckevén. A rendőrség közleményében azt írta: többen is bejelentették, hogy két család között veszekedés tört ki, amely tettlegességig fajult. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy 6 mentőautóval és 2 mentőhelikopterrel érkeztek a helyszínre, ahonnan kilenc embert szállítottak kórházba. Az elsődleges adatok szerint egy ember súlyos, nyolc pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A Blikk információi szerint a két család lőfegyverekkel, késekkel, szúrószerszámmal esett egymásnak. A két családról annyit tudni, hogy az egyiknek vastelepe van, és hogy egy napok óta húzódó viszály miatt estek egymásnak. Úgy tudják, a lövöldözést megelőzően az egyik családból valaki drogot adott el a másik famíliának, amitől valaki, aki fogyasztott belőle, rosszul lett. Ennek megtorlásaként bántalmaztak valakit és ez robbantotta a véres konfliktust. Információik szerint mintegy 70 ember esett egymásnak.  A lap a helyszínen elérte Vereckei Zoltán alpolgármestert is, aki elmondta: telefonon értesítették a történtekről és azonnal a helyszínre sietett.Tudomása szerint drogügylet áll a háttérben. A településen régóta problémát jelent a kábítószerfogyasztás, ami ellen már tett lépéseket az önkormányzat. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az egyik sérült, akit vasvillával szúrtak meg, komolyan megsebesült, őt Budapestre szállították.

Két nőt is kirabolt egy borsodi banda Kispesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:15
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Játszótéren és az utcán csaptak le áldozataikra, akiket lefogtak, majd kizsebeltek. A gyanúsítottak közül egy még szökésben van.
Napokon belül két rablást is elkövetett egy Borsod-megyei tagokból álló banda Kispesten a rendőrség szerint. Az első, ismert eset augusztus 15-én, éjjel történt: a gyanúsítottak egy játszótéren üldögélő nőre csaptak le –egyikük hátulról befogta az áldozat száját, majd társával a földre teperte, és elvették a telefonját. A támadók harmadik társa eközben figyelte a terepet, majd a rablás után elmenekültek.
Pár nappal később a Baross utcában követtek el hasonló bűntényt: ekkor is egy nőre támadt három férfi, száját befogták, táskáját pedig elvették.
A helyszín közelében szerencsére több biztonsági és térfigyelő kamera is felvételt készített, s a videók alapján a kispesti nyomozók azonosították az első rablás elkövetőit. Ezután, szerencsi kollégák közreműködésével 2019. augusztus 28-án délután elkaptak egy 19 éves taktaszadai férfit –lakásának átkutatáskor a rendőrök több mobiltelefont lefoglaltak, köztük az augusztus 15-én kirabolt nő telefonját. A taktaszadai férfi két társát, egy 25 éves szalaszendi és a 20 éves fulókércsi lakost csütörtökre virradó éjszaka, Kőbányán fogtak el a kispesti nyomozók. A rendőrség szerint utóbbiak a második, Baross utcai rablásban is részt vettek – és volt egy, még ismeretlen társuk is, aki jelenleg szökésben van.
A három rendőrkézen lévő gyanúsítottal szemben már eljárás indult: a szalaszendi és fulókércsi férfi ellen (a két település szomszédos egymással - a szerk.) kétrendbeli csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás, taktaszadai társuk ellen egy rendbeli csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás gyanújával nyomoznak. A nyomozók mindhármukat őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására - olvasható a police.hu-n.