Beígérték, le is váltották Palkovics két államtitkárát

Publikálás dátuma
2019.08.30. 21:00

Fotó: Népszava
Az erről szóló határozat megjelent a közlönyben. Nem tudni, lesz-e utódjuk.
Pont egy héttel ezelőtt jelentette be Gulyás Gergely, hogy jelentősen átalakul az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetősége: távozik államtitkári posztjáról Kara Ákos infokommunikációs és fogyasztóvédelemért, illetve Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár. A beígért átalakulás a mai nappal hivatalossá is vált, ugyanis a két államtitkár felmentéséről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben - vette észre a 24.hu. Az nem derült ki sem a közlönyből, sem a lapból, hogy Palkovics minisztériumának két érintett államtitkárság megmarad-e, és ha igen, akkor kik veszik át a vezetésüket.
Szerző

Polt Péter felesége fogja ellenőrizni, ki hogy bánik a nemzeti vagyonnal

Publikálás dátuma
2019.08.30. 20:40

Fotó: Népszava
Polt-Palásthy Mariannát Orbán Viktor nevezte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEH) elnökhelyettesének.
A Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányrendelet, amit a 24.hu vett észre. Polt-Palásthy Marianna szeptember elsejétől tölti be a posztot. A lap emlékeztet, hogy a KEH frissen kinevezett elnökhelyettese Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Korábban a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott – ötmillió forintos fizetésért –, de nemrég kiderült, hogy közös megegyezéssel távozott a jegybanktól. Most már azt is tudni, miért. A Közlönyben rögtön a kinevezés előtt jelent meg egy fontos határozat, amivel indokolják Polt-Palásthy kinevezését, ez a KEH feladatainak bővítéséről, valamint az úgynevezett Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szól. A határozat szerint az államháztartás kormányzati szintű ellenőrzése hatékonyságának növelése céljából van szükség a KEH és az ÁSZ szorosabb összehangolására. Az újonnan létrehozott tárcaközi bizottságról nem sokat közöl a határozat: elnöke a KEH elnökhelyettese, tehát Polt-Palásthy lesz, minden minisztériumnak delegálnia kell tagokat, akik tiszteletdíjban nem részesülnek, és legalább egyszer kell majd ülésezniük félévente. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.30. 20:55

Otthon mossák véres munkaruháikat a mentődolgozók

Publikálás dátuma
2019.08.30. 19:00

Fotó: Országos Mentőszolgálat
Az egyébként télen-nyáron ugyanolyan viseletet ráadásul maguknak kellett átalakítaniuk, hogy hordható legyen – tudta meg a Népszava a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségétől. Kiderült az is: sokan olyan rosszul keresnek, hogy sírásóként vállalnak másodállást ahhoz, hogy megéljenek.
A család szennyesével együtt kénytelenek kimosni munkaruháikat a mentődolgozók, mivel azok tisztítása másképp nem biztosított. Ráadásul mindössze két váltófelszerelésük van, így muszáj folyamatosan tisztítani azokat – erről Kiss György, a mentődolgozók szövetségének Hajdú-Bihar megyei vezetője beszélt. A szövetség honlapján megjelent nyilatkozatban kifejti azt is, hogy a felszerelés anyaga gyakorlatilag elasztikus műanyag, ami nem szellőzik, százból nyolcvanat pedig át is kellett alakítani. Az alsó száruk a bokánál ugyanis majdnem olyan széles, mint deréktájban, így alig tudtak mozogni benne. Kiss György kilenc év után kapott új ruhát, ami lehet, hogy jól néz ki, de szerinte alkalmatlan a normális munkavégzésre. „Hiába kaptak úgy egy éve új munkaruhákat a mentődolgozók, azok nyáron szinte elviselhetetlenül melegek, télen pedig fázunk bennük” – mondja a megyei vezető, aki már 11 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Tavaly óta mentőtechnikusként, ami azt jelenti, hogy gépkocsivezető és ápoló is egyszerre.

Nem védőruha

„Mindaddig, míg a munkáltató munkaruhaként és nem védőruhaként kezeli a mentődolgozók ruháját, addig nem az ő feladata a holmik tisztítása, karbantartása. Akkor sem, ha ezek vérrel, vagy egyéb anyagokkal is szennyezettek. Így a fehérneműt, vagy a gyerekruhát egy olyan mosógépben kell kimosni, amiben előtte egy ilyen lehányt, vagy bármilyen más testváladékkal érintkezett munkaruhát mostak. De hiába hangsúlyozzuk ezt, falakba ütközünk, a munkáltató elzárkózik. Még külön téli és nyári munkaruha sincs, sokkra szinte ráégnek a szellőzésmentes nadrágok” – erről Kusper Zsolt, a mentődolgozók szövetségének elnöke beszélt a Népszavának. Tőle tudtuk meg azt is: a korábbi ruhák tájékoztatójában az szerepelt, hogy mindössze 9 alkalommal lehet kimosni, utána újat kell kapni, de sokan ezeket is évek óta használják. Az ügyben kerestük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) is, szerettük volna megtudni, hogy miért nem biztosítanak több ruhát a dolgozóknak, illetve miért nem segítik azok tisztítását, de erre a kérdésre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője annyit közölt lapunkkal: 
"sajnálatos volna, ha egy mentőkről szóló, egyoldalú, a közvélemény objektív tájékoztatását lehetetlenné tevő írás megjelenését éppen a Városligeti Mentőnap, az életmentés hivatását gyakorló bajtársaink áldozatos és sikeres munkáját bemutató rendezvény előestéjére időzítenék. A részletes válasz összeállításáig türelmét kérjük."

Képtelen elvárások

Az OMSZ-t arról is faggattuk, mit gondolnak arról, hogy a kormány elvette a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét a mentődolgozóktól, de erre sem reagáltak. Korábban, ha valaki tíz évet az Országos Mentőszolgálatnál dolgozott, ötévenként egy évvel közelebb hozták a nyugdíjba lépés határidejét. Ezt azonban eltörölték, hiába végeznek veszélyes fizikai munkát. 
„61 éves múltam, 47 éves munkaviszonnyal. Mire nyugdíjba mehetek, ez a szám 51-re nő. Ez nem normális dolog. Miként várhatja el tőlem bárki, hogy a tizedik emeletről, fél órás újraélesztés után lehozzak egy 80 kilós embert egy húsz kilós hordágyon?”

– teszi fel a költői kérdést a Kiss György.

Szerinte egész egyszerűen azt a 60. évét betöltött embert, aki elérte a 40 éves munkaviszonyt, nyugdíjba kellene engedni. Nem csak a munkaruha és a komoly fizikai terhelés okoz napi problémát a mentősöknek. Kiss György arról is beszél: felháborító, hogy eltörölték a kockázati pótlékot. „Olyan körülmények között dolgozunk, ami miatt ez mindenképpen megilletne mindenkit: számolni kell többek között a fertőzésveszéllyel, a verbális és gyakran a fizikai támadással is” – sorolja a gondokat a szakszervezeti vezető, akit egyébként fél éve támadta meg egy ittas férfi: 20 centis hústűt akart belé döfni, miközben ő segített akart rajta. Az alacsony bérek miatt pedig sok mentősnek több helyen kell dolgozni ahhoz, hogy megéljen. Kiss Györgynek például két másodállást kellett vállalnia De van, aki sírásással egészíti ki a keresetét. Mások ápolnak, betegszállítóként vagy éppen vendéglátásban dolgoznak. Korábban a Népszava már megírta azt is, hogy a beígért béremelés is csak játék volt a számokkal, és hiába várták, valójában sokan egyáltalán nem vihetnek haza többet az emelés után sem.
Szerző