Országszerte hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.08.31. 09:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőig még száraz, meleg levegő alakítja időjárásunkat. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szombaton jobbára gomolyfelhős, napos idő várható. A délutáni, esti órákban helyenként – legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében – kialakulhat zápor, zivatar. A keleti szél csak néhol élénkülhet meg, de zivatar környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és  Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erősebb gócokat a szélerősödés és az intenzív csapadékhullás mellett kisebb méretű jégszemek is kísérhetik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között várható, késő estére 21 és 26 fok közé hűl le a levegő.  A hőség miatt Budapestre és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében figyelmeztetnek, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű. 
Vasárnap túlnyomóan derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délkeleti, déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű.  Hétfőn délután, este nyugat felől hidegfront éri el a Dunántúlt, és ott már változás kezdődik.
Szerző
Frissítve: 2019.08.31. 10:33

MTA-átalakítás: Palkovics szerint minden kész, de a dolgozók még azt sem tudják, milyen feltételekkel folytathatják munkájukat

Publikálás dátuma
2019.08.31. 07:30

Fotó: Népszava
A kutatók sem az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökétől, Maróth Miklóstól, sem az MTA-tól nem kaptak tájékoztatást.
Szeptember elsejétől már az állami Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányítja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit, de az ott dolgozókat még napokkal az átállás előtt sem tájékoztatták arról, pontosan milyen feltételekkel folytathatják munkájukat – tudtuk meg az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) képviselőitől. Lőrincz Viktor és Szilágyi Emese lapunknak elmondta, a kutatók sem az ELKH elnökétől, Maróth Miklóstól, sem az MTA-tól nem kaptak tájékoztatást.
Korábban a hvg.hu számolt be arról, hogy az MTA-tól az ELKH-hoz átvezényelt 68 titkársági dolgozó még azt sem tudta, helyileg hol kell majd dolgoznia. – Mi valamivel szerencsésebbek mondhatjuk magunkat, legalább azzal tisztában vagyunk, hol van az irodánk. Minden más tekintetben nagy a fejetlenség – fogalmazott Lőrincz Viktor. Szilágyi Emese hozzátette: nem tudják például, hogy az eredetileg az MTA nevére regisztrált előfizetéseket, a kutatásokhoz szükséges számítógépes programokat gond nélkül tovább használhatják-e majd. Minden bizonnyal a nemzetközi kutatásokat érintő szerződéseket is felül kell majd vizsgálni.
Palkovics László innovációs miniszter az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott: minden feltétel biztosított, hogy az ELKH szeptember 1-től megkezdje működését. Noha a miniszter magabiztosnak tűnik, semmit nem bíz a véletlenre, az ELKH működését év végéig egy Projekt Irányító Bizottság felügyeli majd, Palkovics vezetésével. A kutatók szerint nem várható, hogy ebben az időszakban – különös tekintettel a közelgő önkormányzati választásokra – nagy változások lesznek, valódi átalakításokra januártól számítanak.
– Számolunk azzal, hogy lesznek személyi változások. Ha valóban növelni akarják a politikai befolyást a kutatóközpontokban, akkor előbb a főigazgatóktól kell megszabadulniuk. Ha az egész átalakításnak a kutatásokra szánt uniós források megkaparintása a célja, mint arról már többször olvashattunk a sajtóban, akkor a gazdasági igazgatókkal kezdhetik a sort. Az is elképzelhető, hogy kancellárokat kapunk, mint az egyetemek – mondta Lőrincz Viktor. Ugyanígy “spórolás” címszó alatt leépítéseket rendelhetnek el, mint legutóbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem több karán.
Mint arról lapunk is beszámolt, az MTA elnöke, Lovász László az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult, szerinte ugyanis az Akadémiát megcsonkító törvény a tudomány szabadságára és a tulajdonra vonatkozó alkotmányos cikkelyeket is sérti. Az ADF szerint ez azért is fontos lépés, mert még ha az MTA érdekeivel ellentétes döntést hoz is az AB, utána nemzetközi szintre emelhetik az ügyet. Úgy tudjuk, az MTA vagyonelemeinek átadásáról továbbra is vita van az Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között, az erről szóló szerződést még nem írták alá. Ezzel kapcsolatban kerestük az ITM-et, egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.
Szerző

Orbán nem pártelnökként, kormányfőként kampányol

Publikálás dátuma
2019.08.31. 07:00

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Eredetileg a Fidesznek küldtük el kérdéseinket, hogy a tervek szerint Orbán Viktor – a párt elnökeként – a választások előtt mely településeken vesz részt kampányrendezvényeken.
Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem a Fidesz elnökeként kampányol az önkormányzati választások előtt. Úgy nézi ki: tévedtünk. Eredetileg a Fidesznek küldtük el kérdéseinket. Információt kértünk arról, hogy a tervek szerint Orbán Viktor – a Fidesz elnökeként – a választások előtt mely településeken vesz részt kampányrendezvényeken. Egyebek mellett azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen megfontolások és szempontok alapján áll össze a programja. Kérdéseinkre azonban nem a Fidesz, hanem Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke válaszolt. Túlzás lenne azt állítani, hogy minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaptunk. Havasi mindössze ennyit írt: „Orbán Viktor sajtónyilvános programjairól kellő időben értesítjük a szerkesztőségeket.” Megjegyzendő: akadnak esetek, amikor a Fidesz igyekszik úgy tenni, mintha a kormány és a kormánypárt külön politikai akarattal bíró szervezet lenne. Dunai Mónika fideszes képviselő például nemrég bejelentette, hogy pártja parlamenti frakciója támogatja a legújabb kormányzati intézkedéseket, a nyugdíjasok rezsiutalványát és a közfoglalkoztatottaknak adott plusz egyhavi járandóságot. A kormány kampányfogásnak is beillő intézkedései összességében több tízmilliárdos tételt jelentenek. Ez az összeg nem szerepel – pontosabban: sok egyéb mellett ez sem szerepel – a Fidesz hivatalos kampánykadásai között. Kósa Lajos önkormányzati választásokért felelős kampányfőnök ugyanis nemrég azt közölte lapunkkal, hogy „a Fidesz országos választmánya a párt folyó évi költségvetésében 200 millió forintot határozott meg az önkormányzati kampányra, ennyit fogunk költeni”. 
Szerző