Budapest „nem lesz Felcsút-alsó” – Karácsony hivatalosan is elindította kampányát

Publikálás dátuma
2019.08.31. 20:32
Molnár Ádám
Fotó: Népszava
„Arról szeretnék beszélni 25 év múlva az unokámmal, hogy ezt a várost veletek közösen megcsináltuk, ez a város zöld és szabad” – üzente a főpolgármester-jelölt.
„Akkor ugye nem leszünk Felcsút-alsó, és Felcsút-felső, és bármilyen Felcsút?” – tette fel a kérdést Karácsony Gergely a szombaton, a Szabadság téren tartott kampánynyitó rendezvényén. A baloldal közös főpolgármester-jelöltje úgy folytatta: nem törvényszerű, nem volt megírva a sorsában, hogy pont itt fog beszélni Budapest jövőjéről a budapestiekkel. „Én nem beleszülettem ebbe a városba, de beleszerettem alaposan” – fogalmazott. Karácsony kiemelte: több mint húsz éve „együtt öregszik” a várossal, itt kapott esélyt a tanulásra, itt erősödtek meg az elvei és a hite abban, hogy olyan országot, olyan várost szeretne, ahol az emberek békében élnek egymással.
„Azért vagyok itt, hogy ebből a sok mindenből, amit ettől a várostól kaptam, valamit visszaadjak Budapestnek és a budapestieknek. Azért vagyok itt, hogy közösen teremtsünk egy élő és élhető várost magunknak”

– tette hozzá.

A Párbeszéd társelnöke kiemelte: van valami végtelenül szomorú abban, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a Szabadság téren újra a szabadságról kell beszélni.
„Az a szabad európai Magyarország és az a szabad európai Budapest, amit mindannyian megálmodtunk, ma már csak nyomokban van jelen az életünkben. Mint egy betiltott igazságot, őrizzük magunknak”

– mondta Karácsony.

Felidézte: volt már olyan a történelemben, hogy egy város vált a szabadság szimbólumává, és ez a gondolat ma újra ismerős lehet. Úgy folytatta, ő is egy budapesti, aki egyszerre magyar és európai, ragaszkodik a szabadságához. Ragaszkodik a Városliget zöldjéhez és a Római-parti fákhoz, a Dunához. Ahhoz, hogy a városi szegényeket nem büntetni kell, hanem megsegíteni, és hogy ne a hatalom mondhassa meg, mit játszhatnak este a színházakban, vagy ki lehet a rendező. Nem fogadja el, hogy ebben a városban minden beruházás, felújítás csak silány minőségű lehet, hogy minden drága, és ezeken csak a kevesek gazdagodnak a sokak kárára – sorolta.
„Én is egy vagyok közületek, akiknek Budapest a bűvös város, az a város amiről pontosan tudjuk, hogy sokkal erősebb és sokkal konokabb, mint ahogy azt Orbán Viktor és Tarlós István elképzelte”

– fogalmazott.

Karácsony azt mondta, „42 nap van még a Fidesz budapesti uralmából”, és nem csak remény, de jókora esély is van a város megváltoztatására. A kiváltságok kevesek további gazdagodása, vagy a budapestiek jobb élete – ez a tét – üzente a főpolgármester-jelölt.   Arról is beszélt, hogy a pártok – kicsit lassan – de végre megértették: a rivalizálás korszakát le kell váltania az együttműködés korszakának. Sikerült elérni, hogy a 23 kerületi polgármesterválasztásnál és a 289 egyéni képviselő választásnál mindenhol egy képviselője van a változást akaró embereknek – hangsúlyozta. Majd kiemelte: vegyük komolyan, amikor azt mondjuk, hogy Budapesten a változás igenis élet-halál kérdése. A fővárosban több ezren halnak meg a rossz levegő miatt. Télen a fűtetlen lakásokban, nyáron pedig a melegben halnak meg emberek. És épp akkor történik mindez, amikor összeomlik az egészségügyi ellátás és a szemétszállítás. A klímaváltozás az egész világot érinti, tudjuk hogy gond van, de Budapesten ezt nem látják. Budapestnek zöld várossá kell lennie – tette hozzá.
„Az a helyzet, kedves Lajos, hogy nem a bozót ég, hanem az erdő”

– üzente Kósának.

Mint mondta, új szemléletre, új akaratra, új vezetőkre van szükség. Karácsony közölte: 25 év múlva, amikor annyi idős lesz, mint Tarlós István, reméli, hogy már nyugdíjasként az unokáival fog foglalkozni. Akkor arról szeretne majd beszámolni nekik, hogy ebben a városban mindenkinek van méltó lakhatása, és aki szegény, nem több vegzálást, hanem több segítséget kap. Itt jó a levegő és az emberek vannak a középpontban, nem a térkőgyártók, az ingatlanberuházók, a hatalom.
„Arról szeretnék beszélni 25 év múlva az unokámmal, hogy ezt a várost veletek közösen megcsináltuk, hogy ez a város zöld és szabad”

– jelentette ki.

Felidézte, hogy éppen ma ünnepeljük a 110. születésnapját Fejtő Ferencnek: ő mondta azt, hogy arra vagyunk ítélve, hogy a holnap polgárai legyünk, egy olyan hazában, amit mi építettünk meg saját magunknak. Karácsony azt mondta, „arra szövetkezünk, hogy visszaszerezzük Budapestet a kiváltságoktól”, a város pénzét és önbecsülését. Ez a város nem egy terepasztal, ahol a miniszterelnök történelmi emlékeket tologat egyik helyről a másikra. Vissza kell adni a budapestieknek az elvett éveket, a jó levegőt, és a méltányos és mindenki számára hozzáférhető egyészségügyi ellátást. Kiemelte, hogy a főpolgármesternek vétójoga van, hogy értelmetlen beruházásokkal szemben a budapestieket védelmezze, de Tarlós István nem tett semmit. „Van itt pénz, csak el kellene érni, hogy ezt ne a miniszterelnök hobbijára költsük, hanem arra, amire szükség van” – jelentette ki. És azt ígérte, hogy  Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben egy CT-berendezés. Karácsony a beszéde végén színpadra hívta a 23 közös ellenzéki polgármester-jelöltet.
„Szerezzük vissza Budapestet, mert Budapest a tiétek”

– mondta Karácsony.

Szalay Kriszta színész -és írónő a rendezvény első felszólalójaként egyebek mellett arról beszélt: a politika azt jelenti, közélet. „Nekünk csakis a köz számára, az emberek számára szolgálni akaró emberekre van szükségünk. Valódi képviselőkre, akik az embereket megkérdezve és meghallgatva vesznek részt az életünkben” – fogalmazott.
Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője a közönségeknek azt mondta: tudják, mi a feladat, mi a cél, és hogyan kell együttműködni. „Különleges dolog az, hogy együttműködünk. A harc nem megoldás – a megoldás az együttműködés, egymás hangjának a meghallása, az odafigyelés, a kis hétköznapi hőstettek” – fgoalmazott.    A kampánynyitó rendezvényen fellépett Dés László és zenekara, valamint Szabó-Kimmel Tamás, akit Karácsony Gergely is kísért gitáron. Emellett lejátszottak egy kisfilmet, melyben Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester üzent a magyaroknak. Imamoglu közölte: Budapest, akárcsak Isztambul, különleges város, és otthagyta kézjegyét a világtörténelem lapjain. Sok sikert kívánt Karácsonynak, és azt kívánta, olyan időszak következzen, mely méltó Budapest történelméhez és szelleméhez.
Szerző
Frissítve: 2019.08.31. 21:31

Marad a napsütés vasárnap, de előfordulhat pár szélviharos zivatar

Publikálás dátuma
2019.08.31. 19:49

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárását anticiklonális hatás jellemzi, az egyre szárazabbá váló légtömegben csökken a csapadék kialakulásának esélye.
Éjszakára megszűnnek a záporok, zivatarok, kiderül az ég. Vasárnap is túlnyomóan napos időre számíthatunk, gomolyfelhő-képződéssel. A délutáni, esti órákban helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Vasárnap a déli szél néhol megélénkül, de zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 36 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Az Azori-szigetek felől Spanyolországon és Franciaországon keresztül egészen a Kelet-európai-síkságig magasnyomású zóna húzódik. Ettől keletre, délkeletre meleg az idő, a hőmérséklet általában 30 fok felett, északabbra pedig 25 fok körül alakul. Ennél alacsonyabb értékek csak az Ural előterében fordulnak elő. Az Ibériai- és a Balkán-félszigeten több helyen 35 fok feletti csúcsértéket mérnek. Az anticiklon területén csupán kevés helyen alakul ki zápor, zivatar. Ugyanakkor a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget időjárását továbbra is hullámzó frontálzóna alakítja. Arrafelé hűvös, csapadékos az idő, Írországban, Skóciában, valamint Norvégia partvidékén több helyen 20-50 mm eső esett. A hőmérséklet maximuma általában 15 és 20 fok között változik. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig alapvetően anticiklonális hatás jellemzi, az egyre szárazabbá váló légtömegben csökken a csapadék kialakulásának esélye.
Témák
időjárás

Fölbosszantotta a demonstrációra készülőket a kormányzati ajánlat

Publikálás dátuma
2019.08.31. 17:25
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába fogadta el pénteken 19:3 arányban a kamara fogorvosi tagozata az államtitkár javaslatát, a tiltakozó akcióra készülők kitartanak a demonstráció mellett.
Mint emlékezetes: a hétfőn kezdődő, két hetes fogorvosi demonstráció előtti utolsó pillanatban többletfinanszírozást ajánlott a kormányzat az alapellátóknak. Noha az államtitkár a fogorvosok követelését csak részben teljesítő tervet ismertetett, javaslatát a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei elnöksége 19:3 arányban támogatta. A megmozdulásra készülők 1167 tagú Facebook csoportjában az akció koordinátora, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szavazásra bocsátotta a kérdést. Elfogadják-e az államtitkári ajánlatot miszerint idén egyszeri 1,5 milliót kapnak, valamint, hogy jövőre 250 ezer forinttal, 2021-től pedig újabb 140 ezer forinttal emelik a praxisok havi díját. Ez a szavazás még ugyan tart, de az első 12 órában válaszoló csaknem félezer orvos 97-98 százaléka határozottan elutasította, azaz továbbra sem tartja okafogyottnak az akciót. „A kamara semmibe vette a tagjait! Ki adott felhatalmazást az elnököknek, hogy ügyünkben nélkülünk döntsenek?” – áll a kommentek között. „Az a legszomorúbb, hogy akikben megbíztunk, azok az első alkalommal meghátráltak” – írja egyikük. Az ajánlat arra is alkalmas, hogy a résztvevők kinyilvánítsák bizalmatlanságukat a kamarai vezetőkkel szemben. Vannak olyan bejegyzések is, amelyek visszahívnák tisztségéből a fogorvosi tagozat elnökét, Hermann Pétert. Az egyik posztoló emlékeztet arra, hogy a három évvel ezelőtti hasonló, de rövidebb demonstrációjuktól annak idején az elnök előbb elhatárolódott, majd később a nyilvánosság előtt saját sikerének állította be, hogy az akció után kaptak praxisonként egyszeri három millió forintos juttatást. (Kerestük  Hermann Pétert, de nem sikerült még elérni, amint tudunk beszélni vele, az ő véleményét is közöljük.) Mások azt firtatják, hogy vajon miért a megmozdulás előtt két nappal, az utolsó pillanatban állt elő az ajánlatával a kormányzat, miközben már évek óta kérik, hogy fizessék meg a térítésmentes kezelések költségeit. Egy orvos szerint lassan akár ki is írhatnák a rendelők ajtajára, hogy csak annak tömnek, aki hozza magával a beavatkozáshoz szükséges anyagokat is. Nagy Ákos lapunknak azt mondta: az nyilvánvaló, hogy az elnökség döntése nincs szinkronban a tiltakozó akcióban résztvevők szándékával. Így hétfőn országszerte elindul a meghirdetett akció, eddig csak nagyon kevesen mondták, hogy visszalépnek. A betegeket tájékoztatták, hogy ezalatt csak ügyeleti ellátás működik majd. E rendelések helyéről is pontos tájékoztatást adtak. Volt olyan önkormányzat, amely saját portálján is kifüggesztette a betegtájékoztatót. Tatabányán és Sopronban viszont az önkormányzat többször is levélben figyelmeztette az akcióban résztvevő orvosokat, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel, és utasította őket, hogy vegyék le a tájékoztatókat a rendelőkben. Álláspontjuk szerint az önkormányzat és az orvosok közötti szerződés mindkét fél számára irányadó, az ettől elérő teljesítés szerződésszegésnek minősül. Hozzátették: az akció nem felel meg a sztrájkról szóló törvénynek, munkajogi szempontból jogellenes, a hatályos szabályozás nem ismeri a „figyelemfelhívó akció“ jogintézményét. Nagy Ákos szerint viszont nem is tiltja törvény a „figyelemfelhívó akciót“. Tehát van lehetőség az alkalmazására.
Szerző