belső vizsgálat;Pintér Sándor;Microsoft-botrány;

2019-09-01 13:44:47

Microsoft-botrány: belső vizsgálat a rendőrségnél? Pintér válaszolt

Beugratós kérdéssel próbálták csőbe húzni a belügyminisztert – jelentjük, nem sikerült.

„Milyen eredménnyel zárult az ORFK korrupció gyanúját felvető szoftverbeszerzése ügyében elrendelt belső vizsgálat?” - ezzel a címmel küldött levelet Pintér Sándornak a Jobbik elnöke.

Schneider Tamás kérdése furcsának tűnt, ha nem is valóságtól elrugaszkodónak: köztudott, a rendőrség olyan szinten érintett a Microsoft-botrányban, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az U.S. Securities and Exchange Commission - SEC  jelentésében név szerint, példaként említette az ORFK 2014-2015 között gyanúsnak tartott szoftver licencszerződéseit.

Ismert, hogy a beszerzési ügyben nem a rendőrség, hanem kizárólagos hatáskörrel az ügyészség folytat nyomozástarról viszont nem hallottunk, hogy a belügyi tárca belső vizsgálatot indított volna a történtek miatt.

Sablonnal válaszolt, de nem a kérdésre

Ha volt vagy van is ilyen vizsgálat, arról Pintér Sándor a jelek szerint nem szeretne beszélni: Sneidernek küldött válaszában ugyanis szóról szóra megismételte Fónagy János államtitkár korábbi, témában adott nyilatkozatát. „Az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a magyar kormánynak, és a magyar parlamentnek nincs sem hatásköre, sem bővebb információja, ilyen információkat senki sem közölt. A magyar kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályos közbeszerzési eljáráson, versenyeztetés keretében szerzi be" - írta Pintér, a lényeget figyelmen kívül hagyva.

Beugratták volna. Nem ugrott

Az ügy kapcsán megkerestük Sneider Tamást, hogy kiderüljön, milyen vizsgálatról van szó. Valójában ez egy beugrató kérdés volt, a reakcióra voltunk kíváncsiak –  ismerte el a Népszavának a Jobbik vezetője. Sneider azonban a sablonválaszt is sokatmondónak érzi, hiszen kiderül belőle, hogy Pintér Sándor csak ennyire tartja fontosnak az esetet és a rendőrség tisztázását.

Lapunk mindenesetre közérdekű adatigénylésben fordult a Belügyminisztérium sajtóosztályához, és mi is rákérdeztünk a belügyi vizsgálatra, annak esetleges eredményeire.

Az ügyészség is tarthatna belső ellenőrzést

Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség indított eljárást, „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt”.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ügyészség saját beszerzéseivel kapcsolatban is tarthatna belső vizsgálatot. Mert hát ők is vásároltak 236 millió forintnyi értékben szoftverlicenszeket: a Legfőbb Ügyészség négy különböző alkalommal vásárolt Microsoft-licenceket a botránnyal érintett időszakban. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt - utóbbi szervezettel  csak a közelmúltban bontott szerződést a Microsoft. A vásárlások ténye magában persze nem jelenti, hogy ezeknél az ügyészségi beszerzéseknél is felmerülne a csalás és/vagy a korrupció gyanúja.