„Ha nehezen is, de összezárt az ellenzék Csepelen”

Publikálás dátuma
2019.09.02. 09:00
Erdősi Éva
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hangversenycsarnokot tervez a Csepel Művek területén, és folytatná a Fidesz miatt leállt panelprogramot Erdősi Éva, a XXI. kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltje.
Miért nem támogatta önt kezdetben a Momentum? Aztán végül mivel sikerült mégis maga mögé állítania a pártot?
Jelöltségemet kezdettől fogva támogatta a fővárosi és a csepeli Momentum is. A csepeli szervezet egyes tagjai vélték úgy, hogy az utóbbi kilenc évben a Fidesz által közel ötven ügyben feljelentett MSZP-s Szenteczky János személye akadálya az együttműködésüknek. Személy szerint meggyőződésem, hogy a helyi szocialisták korábbi vezetője tisztességes, a kerület jobbá tétele mellett elkötelezett ember, akit nyilvánvalóan azért támadott éveken át a Fidesz, mert kellett valaki, akit ellenségnek állíthattak be a csepeliek előtt. Őszintén örülök, hogy mostanra a Momentum csepeli képviselői is úgy látják, az a legjobb, ha egymással összefogva indulunk harcba a Fidesszel szemben. Ha nehezen is, de összezárt tehát a teljes ellenzék Csepelen. Ennek pedig egyedül a Németh Szilárd-Borbély Lénárd féle fideszes városvezetés nem örülhet.

Minden csepeli polgármestere akar lenni, de civilként áll ki a fideszes Borbély Lénárd ellen. Csak így nyerhet?
Csepel nem kimondottan fideszes kerület, mégis több ciklus óta a kormánypárthoz kötődő polgármester és önkormányzati többségű testület irányít. Ugyanakkor kilenc évvel ezelőtt ellenzéki politikust juttattak országgyűlési mandátumhoz, aki tavaly megint nyert, ráadásul mindkétszer a fideszes Németh Szilárd ellenében. Vagyis vegyes a kép. Azért szerzett kétszer egymás után Szabó Szabolcs parlamenti képviselői helyet, mert a helyiek nem szeretik Németh Szilárdot?
A kormányellenes erők győzelme nem volt véletlen, hiszen ez egy munkáskerület. Egyszerűbb itt a megélhetés, könnyebben találnak itt lakhatást az emberek. Még sokan vannak a régi alkalmazottak, akik az ország egykori legnagyobb üzemében a Csepel Vas- és Fémműveknél dolgoztak. Ha már szóba került a Csepel Művek: milyen viszonyok uralkodnak ma a hatalmas iparterületen?
Kaotikusak. Éppen ezért az lesz az új testület egyik legfontosabb dolga, hogy rendet tegyen ott. Az elmúlt csaknem harminc évben számos ígéret hangzott el ezzel kapcsolatban, de nem sok eredmény született. Pedig ezt a területet nem lehet így hagyni, hiszen múltja és jövője miatt is jelentős érték. Olyan funkciót kell találni, amely Csepel gazdagodását szolgálja, de közösségi funkciókat is betölt. Manapság ez egy parcellákra felosztott terület, ahol kis- és mikrovállalkozások működnek, amelyekkel senki sem törődik. Én egy vegyes hasznosítású területet képzelek el: ipari üzemek idevonzásában nem bízom, viszont a szolgáltató funkció megvalósulhat. Mostanában divatos a retró, itt minden helyben van, ami múzeumi körülmények között bemutatva akár idegenforgalmi attrakcióvá is válhat. Olyan hangversenycsarnokot lehetne létesíteni, amely a lakókörnyezetet nem zavarja, ugyanakkor jól megközelíthető. Meggyőződésem, hogy a leépülés megállítható.

Csepel utcáit járva mindenütt a fideszes sikerpropaganda plakátjait látni: megújultak a játszóterek, bővültek a bölcsődei férőhelyek, sokat költöttek a földutak egy részének a felszámolására, megújult a strand, és folytatódott a panelprogram.
Ezeket én csak látványberuházásoknak nevezném. A strand például nem készült el, az öltöző helyett még mindig bádogbódék várják a fürdőzőket. A panelprogramot még a baloldali vezetés indította el, és bár egy ideig folytatódott, kizárólag a kerület belvárosára korlátozódott, ráadásul hiányzik a szigetelés, kimaradtak a biztonságot szolgáló kamerák. Lehet ugyan néhány épületre mutogatva büszkélkedni, de tény, hogy a panelprogram végül leállt. Mi viszont majd folytatjuk, és be is fejezzük! A kormányablaknál mindennapos káosz alakul ki, az utcákat ellepi a kosz, a rendelőintézet működésében zavar tapasztalható. Az viszont kétségtelen, hogy sok játszótér megújult, de azért csak nem jár dicséret, hogy van olyan alapvető feladat, amit elvégzett az önkormányzat. Mindeközben Németh Szilárdnak, a Magyar Birkózószövetség elnökének magánalapítványa a korábbi kétmilliárd forint után újabb kétmilliárd forintot kapott a Kis-Dunánál lévő birkózó akadémia létesítésére, olyan természetközeli helyre, ahová egyáltalán nem való.

Ön a devizahitelkárosultak pereiben sikeres gazdasági tanácsadóként vált országosan ismertté. Miként lehet segíteni azt, hogy a Csepelen is elszabadult lakásárak ellenére otthonhoz juthassanak a helybéliek?
Alapvetően kölcsönellenes vagyok, illetve azt nem javasolnám, hogy a családok anyagi erejükön felül évtizedekre eladósodjanak. Ezért azt szeretném a fővárossal együtt, hogy a XXI. kerületben is megvalósuljon a bérlakásprogram.
Szerző
Témák
interjú

Hőség, zivatar és erős szél vár ma ránk - figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Publikálás dátuma
2019.09.02. 08:34

Fotó: Shutterstock
Változékony időjárással kell az iskolakezdés idején szembenéznünk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn a keleti, délkeleti megyékben továbbra is hőségre kell készülni, ezeken a területeken 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Napközben az ország északi, északnyugati felén, késő délutántól pedig a középső tájakon alakulhat ki zivatar. Legkisebb eséllyel délkeleten lehet zivatartevékenységre számítani. Környezetükben helyenként felhőszakadás (15-30 mm), viharos szél (60-75 km/h) és jégeső előfordulhat. Délutántól az északi, északnyugati szelet a Dunántúl északnyugati tájain és a Dunántúli-középhegységben időnként viharos (ált. 60-65, néhol ~70 km/h) lökések kísérik.
Szerző

Elkezdődött az új tanév

Publikálás dátuma
2019.09.02. 08:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A diákoknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük, a tanulmányaikat középfokú iskolákban végzőknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30.
Hétfőn mintegy 1,2 millió diáknak megkezdődött a 2019/20-as tanév. A Magyar Posta tájékoztatása szerint minden iskolába időben megérkeztek a tankönyvek. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki 4091 oktatási intézménybe. Az iskolák a megjelölt időben vehették át a raklapokra csomagolt könyveket, így mindegyik intézmény felkészülten fogadhatja a tanítási év első napján a diákokat. A megrendelt tankönyvek száma 570 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit, az erre fordított költségek mégis 700 millióval csökkentek. A most induló tanévben 1-9. évfolyamon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet, a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése, a terheket megkönnyítendő a Magyar Államkincstár augusztus 23-ától folyósította a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A tanévkezdéshez igazodva
hétfőn megváltozik a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje, a nagykörúti villamosok pedig újra teljes vonalukon járnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok, ami a legtöbb vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent. A nagyobb forgalom miatt a gépjárművel közlekedők és a BKK járatait választók egyaránt hosszabb utazási időre számíthatnak – hívta fel a figyelmet a közlekedési társaság. Közölték azt is, hogy folytatódik a 3-as metró déli szakaszának felújítása, és a tanév kezdetétől a legforgalmasabb időszakokban átlagosan 45 másodpercenként indulnak az M3-as és az M3E pótlóbuszok. Hétfőtől a nagykörúti villamosok közlekedése is visszaáll az eredeti rendbe: a szerelvények a két hónapon keresztül zajló pályafelújítás után teljes vonalukon járnak. Szeptember 2-től ismét az iskolai napokon érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok, és az iskolakezdés zökkenőmentes indulása érdekében a szeptember havi és első félhavi helyközi bérletek már augusztus 28-tól érvényesek – közölte a Volánbusz az MTI-vel. A jogszabály alapján
a 2019/2020-as tanév szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, és 2020. június 15-ig, hétfőig tart.

A tanulóknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük, a tanulmányaikat középfokú iskolákban végzőknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30. Az első félév 2020. január 24-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről. A kormányrendelet szerint az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. október 25., a szünet utáni első tanítási nap november 4. A téli szünet előtt utoljára 2019. december 20-án kell iskolába menni, az első tanítási nap 2020. január 6-a. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8., a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15.

A 2019/2020-as tanév rendje

- Az új tanév idén szeptember 2-án kezdődik és 2020. június 15-ig tart. - Őszi szünet: 2019. október 26.- november 3. - Téli szünet: 2019. december 21. - 2020. január 5. - Tavaszi szünet: 2020. április 9. - április 14. - A 2020-as tavaszi érettségik 2020. május 4-én kezdődnek az írásbeli magyar érettségivel.