Magyar Honvédség;Törökország;terepjáró;beszerzés;

Erdogantól vesz harci terepjárókat Orbán

A négykerék meghajtású, 14 tonna saját tömegű, városban és a legkeményebb terepen egyaránt bevethető monstrumnak többféle verziója van, akár légvédelmi rendszerrel is felvértezhető.

Magyarország török Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott harci járműveket vásárol - futott végig ismét a hír a török médián a hétvégén. A cikkekből az nem derül ki, hogy mikor, mennyiért és hány járművet venne a kormány, de az írások arra rámutatnak: a beszerzéssel Magyarország lenne az első uniós, és a hatodik Törökországon kívüli állam, amely bevásárol a Nurol Makina által gyártott többcélú páncélozott terepjáróból. A négykerék meghajtású, 14 tonna saját tömegű, városban és a legkeményebb terepen egyaránt bevethető monstrumnak többféle verziója van, akár légvédelmi rendszerrel is felvértezhető, de határrendészeti járműként is bevethető.

A török sajtó már korábban is meglebegtette, hogy Ejder Yalcinokat vásárolna a magyar kormány, a járművet pedig a budaörsi Magyar Honvédelem Napján is bemutatták a nyáron, a szintén Nurol Makina gyártásában készülő Yörük 4x4 terepjáró mellett. Orbán Viktor miniszterelnök szintén többször utalt rá, hogy hadiipari együttműködést igyekszik kialakítani Törökországgal. Recep Tayyip Erdogan török elnök idén novemberben ismét Budapestre látogat, elképzelhető, hogy akkorra időzítik a bejelentést a beszerzésről.