Akár erős földrengéseket is okozhat egy alvónak hitt törésvonal Los Angeles alatt

Publikálás dátuma
2019.09.02. 09:51
Egy szeizmológus a legutóbbi rengés epicentrumát mutatja térképen
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Amerikai geológusok szerint az aktív törésvonal a következő évszázadokban akár 6,4 erősségű földrengéseket is okozhat.
A Wilmington törésvonal Los Angeles partvidékén húzódik mintegy 20 kilométer hosszan a Huntington Beachtől a Santa Monica-öböl felé. A Harvard Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és az Amerikai Geológiai Kutatóintézet kutatói szerint más törésvonalakkal együtt akár 7-es erősségű földtengést is okozhat.
A tudósok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy létezik ez a törésvonal, de mindeddig úgy gondolták, hogy nyugvó állapotban van, ezért a környéken élők számára nem jelenthet veszélyt. Egy kutatócsoport azonban – Franklin Wolfe harvardi doktorandusz vezetésével – megállapította, hogy a törésvonal nagyon is aktív, mozgolódik, és hatása elérheti a fölötte lévő Los Angeles-i és Long Beach-i kikötőt.
„Olyan, mint egy alvó óriás a kikötő alatt. Csupán mert lassú, az nem azt jelenti, hogy nem veszélyes”

– mondta Wolfe.

 A kutató szerint a törésvonal várhatóan a következő 3-5 ezer évben okozhat földrengést.
Szerző

Megoldást találhattak a macskaszőr-allergiára

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:17

Fotó: Pixabay
A svájci kutatók által kifejlesztett oltóanyagot az állatoknak kell beadni.
A macskaszőr-allergia oka nem a szőr, hanem egyik endogén protein, amelyik az állat nyálából mosakodás közben kerül a szőrére. A tünetek megjelenésének kiküszöbölésére a macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak - mondta el Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa. Az állat allergénjét ekkor megkötik az antitestek.
A hatóanyagot 70 állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. A gazdik emellett többször is simogatták a cicájukat. 
Az állatok számára semmilyen negatív mellékhatással nem járt az oltás, amely legkésőbb három év múlva kerülhet forgalomba.
Szerző
Témák
macska allergia

Parittyaszerű mozgása "buktatta le" a Naprendszer legnagyobb bolygóját

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:12

Fotó: Adam Makarenko / W. M. Keck Observatory
Parittyaszerű mozgása alapján fedeztek fel egy óriási tömegű exobolygót, amely háromszor nagyobb, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb planétája - közölte a Kaliforniai Műszaki Egyetem.
A HR 5183 b nevű exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli bolygó hosszúkás, tojásdad alakú pályán kering csillaga körül. Ilyen mértékű excentricitással nem találkoztak még eddig felfedezett más exobolygó esetében - mondta Sarah Blunt, a Caltech végzőse, a The Astronomical Journal című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a csillaguktól távol észlelt más bolygók általában kis excentricitásúak, röppályájuk inkább kör alakú. 
"Ez a bolygó azonban ideje nagy részét a csillaga naprendszerének külső részén tölti lassan mozogva a nagyon nagy excentricitású pályán, majd elkezd gyorsulni és parittyaszerű mozgással kerüli meg a csillagot" - mondta Andrew W. Howard, a Caltech professzora, az exobolygókat vizsgáló kutatási vezetője. A professzor elmondta, hogy a parittyamozgást észlelték. Ez olyan megkülönböztető jellemző, amely alapján a kutatók biztosak lehetnek abban, hogy valódi bolygóról van szó, még ha nem is látták a teljes keringési pályáját. 
A bolygót az úgynevezett radiálissebesség-mérés módszerével fedezték fel. Ezzel az anyacsillagnak azt az imbolygását észlelik, amelyet a bolygók gravitációs vonzása idéz elő. Ezeknek az adatoknak az elemzése ugyanakkor általában megkívánja a bolygó teljes pályájának megfigyelését. Azoknak a bolygóknak, amelyek távolra jutnak a csillaguktól, akár évtizedekbe vagy évszázadokba is telhet, mire befejeznek egy teljes pályát - közölte a Caltech. Az új felfedezés rávilágít arra, hogy a radiálissebesség-mérés használatával évtizedekig tartó várakozás nélkül lehet megfigyeléseket végezni távoli bolygók esetében is.
Szerző
Témák
bolygó