Testnek és léleknek is jót tesz az állattartás

Publikálás dátuma
2019.08.31. 14:14

Fotó: Pixabay
Fertőzésveszéllyel nem, rengeteg testi és lelki jó hatással viszont jár, ha a gyerek kutyával nő fel. Az állattartás a felnőtteknek is jót tesz, számos betegség gyógyulásához is hozzájárul.
Bár a kutyát régóta az ember legjobb barátjának tartják, sokan úgy vélik, a kisgyermekek fertőzést kaphatnak az állatoktól. Kutyatenyésztők ezt megalapozatlannak tartják. Nemrég egy, a Kaliforniai, San Franciscó-i és Michigan Egyetem kutatóinak tanulmánya is igazolta, a kutyák mellett felnövő gyerekek egészségesebbek, kevésbé fogékonyak az allergénekre, és asztmás megbetegedés is ritkábban alakul ki náluk - írta a Kutyafan
A kutatók szerint a kutya bélrendszerében található baktériumok átrendeződve kerülnek be az emberi szervezetbe, ahol az allergénekkel és az allergiát okozó fehérjékkel szemben védettséget alakítanak ki. Korábban egy másik tanulmány azt találta, hogy az állattal élő 5-7 évesek évente három héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából vagy óvodából betegség miatt – írta a Kutyatár.hu
Kutyabarátok azt vallják, az a legjobb, ha már csecsemőkorban elkezdődik az ismerkedés. A baba-kutya barátság jó hatással van a mentális fejlődésre. A kutya mellett szocializálódó gyerekek nyitottabbá és kevésbé sebezhetővé válnak, kevesebbet szoronganak és jobb lesz az önbecsülésük – olvasható a Kutyabarát.hu-n.
Az állatról való gondoskodás növeli a gyerek önértékelését, már attól, hogy gazdává válik, fejlődik az önbizalma, megtapasztalja, hatással van az állat viselkedésére, és ez a későbbi kortárs kapcsolatait is befolyásolja – írta a Mindset Pszichológia.
Az állat együttérzésre, gondoskodásra és felelősségre tanít, de arra is, hogyan lehet a saját igényeket háttérbe szorítva ellátni egy élőlényt. Az állatokkal folytatott beszélgetések, önmonológok az önkifejezést, a nyílt kommunikáció fejlődését szolgálják.
Illusztráció
Fotó: AFP
A Kutyatár összeállításában az is szerepel, hogy az a gyerek, aki egy kutyához vagy macskához kötődik, gazdagabban tudja kifejezni magát és könnyebben alakít ki kapcsolatot másokkal. A hiperaktív gyerekeknek segít a koncentrálásban, ha állattal élnek, az autista gyerekekre pedig nyugtató hatással van.
Az a Dívány összeállításából derül ki, hogy a házi kedvenc sosem szól be, nem javít ki, így például egy olvasni tanuló, szégyenlősebb gyerek bátrabban gyakorol egy kutyával, mint egy felnőttel. Az állatok jó testvérré is teszik a gyerekeket, hiszen meg kell tanulni együtt játszani, alkalmazkodni.

Mozgás és társaság

A kutyatartás a felnőtteknek is jót tesz: természetes módon csökkenti a vérnyomást. Egy állat megnyugtatja az embert, csökkenti a stresszt és feszültséget, sőt még az Alzheimer-kórban szenvedők rohamait is mérsékelheti. A kisállat testmozgásra késztet és társaságot szolgáltat, ez is oka lehet annak, hogy a kutyásokon kevésbé uralkodik el a kétségbeesés és a magány. A kutyások könnyebben is barátkoznak. Azt a környéket pedig, ahol sok kutya van, az emberek barátságosabbnak találják.
Egy kutatás azt is kiderítette, hogy a macskatulajdonosok 30 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, ráadásul a kisállatok a gyógyulást is elősegítik. A kutya „fájdalomcsillapító” is lehet, különösen krónikus fájdalomtól szenvedőknél (pl. migrén vagy ízületi gyulladás). Ennek oka a feszültségcsökkentésben rejlik: aki kevésbé feszült, kevesebb fájdalmat érez. Egy felmérés szerint a műtét után lábadozók kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, ha velük lehet a kedvencük. 
Kiderült az is, hogy az emberek kevésbé idegesek a kutyájuk jelenlétében egy nehéz feladat elvégzésekor. Meglepő módon nyugodtabbak voltak, mint amikor a párjuk, egy családtagjuk, vagy egy barátjuk volt velük. Majdnem ezer felnőtt amerikai nőt vizsgálva az is kiderült, az alvás is nyugodtabb a kedvenccel, mint életük párjával. A biztonságérzet meghosszabbítja a mélyalvásos szakaszokat, így pihentebb az ébredés. Összebújós alvásnál csökken a szervezetben a kortizol-szint, ami a stresszre adott testi reakciókat szabályozza és nő az oxitociné, az úgynevezett “szeretethormoné”. A "társas" alvás csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó, úgynevezett citokinek számát, valamint csökkenti a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert is – írta a Szeretlek Magyarország.

Simogatás: mindenkinek jó

Az állatok simogatásának is nyugtató hatása van: fontosnak és szükségesnek érzik tőle magukat az emberek. Egy amerikai tanulmány szerint a stresszhormon szintjét is csökkenti. A kutatók 249 önkéntest vizsgálva azt találták, hogy egy állat tízperces simogatása jelentősen csökkenti a kortizol szintjét. A vizsgálat során négy csoportra osztották az egyetemistákat, és különböző utasításokat adtak nekik. Az elsőben lévők simogathatták és játszhattak az állatokkal, a második csoport tagjai csak nézhették őket, a harmadik csapat diáknak állatos képeket mutattak, míg az utolsóba osztottak tétlenül várták, hogy megsimogathassák az állatokat. A nyálmintákban mért stresszint azoknál csökkent, akik kapcsolatba léphettek a kutyákkal, macskákkal – írta a Biba című francia magazin.
Szerencsére ezt az állatok is örömmel veszik - írta az Index. Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint az emlősök azért szeretik a simogatást, mert az agyukban lévő sok neuron közül az egyik csak arra reagál. A kutatók előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt aktiválta. Azok az egerek, amelyek megkapták, kevésbé voltak stresszesek, ebből pedig arra következtettek, hogy a simogatás egyszerre élvezetes és megnyugtató az állatok számára.
Mindezek ellenére jól gondoljuk meg, beilleszthető-e az életünkbe az állattartás, ha ugyanis bevállaltuk, nem lehet visszaadni és pláne kitenni.
Szerző

Sokféle tünet jelezheti az ízületi gyulladást

Publikálás dátuma
2019.08.30. 14:14

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig számos panaszt okozhat az ízületi gyulladás.
Ízületi gyulladás (osteoarthritis) során az immunrendszer támadja meg az ízületet borító porcot. A betegség legjellegzetesebb tünete a fájdalom, a mozgás nehézsége és a duzzanat. Az is tipikus jele, ha a beteg felkelés után merevnek érzi az ízületet és ez az érzés legalább egy óráig fennáll – mondta Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa.
Általános tünete lehet, hogy kemény tapintatú kinövés jelentkezik az ízületen, a porcok fokozatos károsodása miatt egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása, gyulladás jelentkezik az ízület körüli szövetben, az ízület megduzzadhat, melegebbé, érzékenyebbé válhat. De van, hogy nem jelentkeznek ezek a jellegzetes tünetek, csak az ízület által kiadott pattogásszerű hang, vagy rövid ideig tartó reggeli ízületi merevség utalhat a betegségre – mondta a reumatológus. 
Az ízületi gyulladás bármely ízületet érintheti, de leggyakrabban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. A térdfájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor alakul ki, de nyugalomban is fokozódhat. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a beteg kinyújtani a lábát. Minden olyan mozdulatnál jelentkezhet fájdalom a csípőben, amikor mozdulni kell, például a kocsiba való be- és kiszálláskor vagy cipőkötéskor, de gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben, és ritkábban a combban, a fenékben és a bokában is. 
A kezeket érintő ízületi gyulladás leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületnél jelentkezik. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a fogási képesség romlása is felhívhatja a betegségre a figyelmet, ha például nehézzé válik megfogni egy papírlapot is. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, gondot okozhat az írás, a kulcs elforgatása.
Az ízületi gyulladás progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat – mondta Selyem Réka. Nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk. A végső esetben javasolt műtéten kívül kezelési lehetőség lehet az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása úgynevezett immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézer kezelés és az orvosi kollagén injekció. A szövődmények megelőzése érdekében is fontos a mozgás szabadságának fenntartása, például gyógytornával.
Szerző

Nem csak allergia okozhat orrdugulást

Publikálás dátuma
2019.08.29. 14:14

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A pollenallergia, ahogy most, bizonyos időszakokban sokaknak okoz kellemetlen tüneteket, ám előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében egy másik gyakori betegség, a reflux áll.
A pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha orr-, vagy szem-, torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Krónikus rhinosinusitis (CRS), vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladás esetén az orr- és az arcüreg nyálkahártyája – évszaktól függetlenül – tartós, 12 hétnél hosszabb ideig gyulladásban van. A nyálkahártya beduzzad, a beteg az orrán keresztül nem kap rendesen levegőt. Fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögésre ingerlő hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is. 

Reflux is lehet az ok

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15 százalékát érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé vált gyomorégés, a reflux is. Ilyenkor a tipikus tünetek - gyomorfájás, mellkasi égő érzés – helyett a krónikus fül-orr-gégészeti panaszok hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Az orrdugulás kezeléséhez ilyenkor a kiváltó okot, a gyomorsav visszaáramlását kell megszüntetni. 
„A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a reflux betegséget is kezelni kell, ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek”

- mondta Augusztinovicz Monika.

Szerző