Változik a kormányablakok nyitvatartási ideje

Publikálás dátuma
2019.09.02. 12:45
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
Szeptember 2-tól, az őszi nyitva tartás bevezetésétől módosítások lépnek életbe.
„Egységesül Budapesten és Pest megyében a kormányablakok nyitva tartása” – írta az Index a Kormanyhivatal.hu közleményére hivatkozva. A lap hozzátette: arra már nem tér ki a tájékoztatás, hogy az egységes nyitva tartás azt jelenti, rövidebb időben vehetik igénybe az állampolgárok a kormányhivatalokat ügyeik intézésekor. Ez azt jelenti – folytatta a portál – hogy a szerdai nyitvatartásból még visszavettek két órát, tehát immár heti 9 órával csökkent az ügyfelek lehetősége ügyeket intézni.   A cikk megjelenése után a fővárosi kormányhivatal közölte: 2019. szeptember 2-tól, az őszi nyitva tartás bevezetésétől kezdődően ugyanúgy heti 40 órán keresztül tartanak nyitva a Budapesti és Pest megyei kormányablakok, mint 2019. augusztus 31-ig. A nyitvatartási idő szerdán délelőtt 2 órával csökkent, pénteken viszont két órával nőtt, hiszen 9-13 óra helyett szeptembertől 8-14 óráig fogadják az ügyfeleket a kormányablakok.

Az új nyitvatartási rend Budapesten és Pest megyében:

Hétfő: 07:00 – 17:00 Kedd: 08:00 – 16:00 Szerda: 12:00 – 20:00 Csütörtök: 08:00 – 16:00 Péntek: 08:00 – 14:00. 

Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 13:19

Lovász „búcsúlevelet” küldött az elcsatolt MTA-s intézetek kutatóinak

Publikálás dátuma
2019.09.02. 11:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
De arra biztatja őket, Széchenyi István Akadémiáját tekintsék továbbra is sajátjuknak.
Kérem, hogy lehetőségeihez mérten folytassa ugyanazzal az elhivatottsággal a kutatásait, ahogyan eddig is tette. Munkája során pedig csak a saját maga számára felállított szakmai mércének, valamint szűkebb tudományterülete hazai és nemzetközi közösségének akarjon megfelelni – olvasható abban a lapunk által megismert levélben, amit Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke küldött az MTA kutatóinak. Az akadémiai kutatóintézetek szeptember elsejétől már nem az MTA-hoz, hanem a tudomány felett nagyobb kormányzati befolyást biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartoznak. Lovász szerint ez a tény alkalmat adhatna arra, hogy búcsúzzon a kutatóktól, de mégsem teljesen ezt teszi: arra biztatja őket, Széchenyi István Akadémiáját tekintsék továbbra is sajátjuknak. Hangsúlyozta: a kutatóintézet-hálózat elcsatolásával az MTA feladatai részben megváltoztak, de a céljai nem. “Ezek között továbbra is kiemelt fontosságú lesz az MTA doktora címmel garanciát adni a kutatói teljesítményre, az MTA Kiválósági Intézet címmel fémjelezni az intézményi teljesítményt, hozzájárulni a kutatói utánpótlás neveléséhez, kapcsolatot tartani a határon túli magyar kutatókkal, képviselni a magyar tudományt nemzetközi fórumokon, szakmai, jogi fórumokon kiállni a tudományos szabadságért, népszerűsíteni a tudományt és a tudományos gondolkodást” – írta. Kitért arra is, az elmúlt esztendő a magyar tudomány képviselőit összekovácsolta, és meggyőződése, hogy “ezt a külső nyomás alatt kialakult egységet” a megváltozott jogszabályok nyomán létrejött új intézményi keretek sem feszítik szét. Abban is biztos, hogy ezt az ELKH Titkárságának Irányító testületébe általa felkért tagok is erősítik majd, továbbá garanciái lesznek a tudományos szabadság fenntartásának is. Hozzátette: nem lehet más céljuk azoknak sem, akiket Palkovics László innovációs miniszter kért fel a testület tagjává. Lovász írt arról is, még mindig sokan nem értik – köztük ő sem –, pontosan miért volt szükség az akadémiai kutatóhálózat elcsatolására. De bízik abban, hogy az intézkedések idővel értelmet kapnak. “Remélem, hogy néhány év múlva mindannyian láthatjuk ennek eredményét, és megtapasztalhatjuk, hogy kutatónak lenni anyagi és társadalmi megbecsüléssel járó hivatást jelent idehaza is. Olyan pályát, amely vonzerőt jelent a tehetséges fiatalok számára is. Az MTA elnökeként és akadémikusként is mindent megteszek ezért a jövőben is” – zárta sorait. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 12:54

Závecz: Szoros lehet a verseny Tarlós és Karácsony között

Publikálás dátuma
2019.09.02. 10:47

Fotó: Népszava
A Závecz Research igazgatója szerint ha Karácsony csak annyit tesz, hogy elviszi a fővárosi ellenzéki szavazókat, akkor elvben többsége lehet Budapesten, de fontos tény, hogy Tarlós támogatottsága magasabb Budapesten, mint a Fideszé.
Szoros lesz a verseny Tarlós István és Karácsony Gergely között – erről Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója beszélt az ATV Start című műsorban. Závecz Tibor szerint ha Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt annyit tesz csak, hogy elviszi a fővárosi ellenzéki szavazókat, akkor elvben többsége lehet Budapesten, de fontos tény, hogy Tarlós István főpolgármester támogatottsága magasabb Budapesten, mint a Fideszé. A két előválasztás lendületet adott Karácsonynak, amit viszont a nyár megtört – tette hozzá Závecz. Kérdés azonban szerinte, hogy az ellenzék mennyire egységesen sorakozik fel Karácsony mögött. Ha a lendület kitart és az ellenzék egységes lesz Karácsony mögött, az ellenzék jelöltjének van esélye október 13-án. Závecz szerint sem Berki Krisztián, sem Puzsér Róbert indulása nem befolyásolja érdemben a várható eredményt – Berki Závecz szerint városvezetői kompetencia híján nem fogja tudni szavazatokra váltani Facebook-oldalának lájkolóit, Puzsér Róbert pedig rendszerkritikus indulóként azokat tudja megszólítani, akik se Tarlós Istvánra, se Karácsony Gergelyre nem szavaznának. 
Szerző