Szarvasi: a gyárnak vége, a kávéfőző mégis megmenekült

Publikálás dátuma
2019.09.02. 18:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
100 millió forint bevont forrás, 58 megmentett munkahely, terv szerint évi 100 ezer eladott Szarvasi kávéfőző.
A Szarvasi Háztartásigép Kft. folytatja az augusztus közepe óta felszámolás alatt álló Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. (Vasipari) által korábban előállított kávéfőzők gyártását - olvasható a magyar magánszemélyek tulajdonában álló társaság hétfői közleményében. A Vasipari válságba kerülésével párhuzamosan jött létre az a befektetői kör, amelynek célja, hogy életben tartsa a Szarvasi márkanevet és megújítsa a kávéfőző gyártást.
A Szarvasi Háztartásigép Kft., együttműködve a gyártást végző és szintén magyar magánszemélyek tulajdonában álló Deerplast Kft.-vel és a Vasipari néhány korábbi alkatrész-beszállítójával, újjászervezte a gyártási folyamatot és
ezzel a Vasipari 58 korábbi dolgozójának biztosítanak munkahelyet.

A Háztartásigép Kft. alapvetően a kávéfőzők kereskedelmével, míg a Deerplast Kft. a gyártással foglalkozik Szarvason. Az együttműködő két társaság részben saját gépekkel, részben pedig a felszámolás alatt álló Vasiparitól bérelt berendezésekkel folytatja a gyártást. Takács Zoltán, a Szarvasi Háztartásigép Kft. ügyvezetője elárulta, 100 millió forint nagyságú forrást vontak be a vállalkozásba. Éves szinten mintegy 100 ezer darab kávéfőző eladásával számolnak.
Frissítve: 2019.09.02. 18:26

A sertéspestis gyanúja miatt öltek le disznókat

Publikálás dátuma
2019.09.02. 18:20
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Kelet-Magyarországon egyre gyakrabban felbukkanó sertéspestisnek a gyanúja is elég egy-egy állomány azonnali leöléséhez, de házisertésben még nem találták meg a betegség kórokozóját.
Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa kizárólag a vaddisznóállományban van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót a vizsgálatok, ennek ellenére a legkisebb gyanú esetén is elrendelhető kényszervágás – közölte a Népszavával az Agrárminisztérium (AM). Az ország keleti megyéiben az elmúlt hónapokban egyre több elhullott vaddisznóban találták meg a vírust, amely rendkívül veszélyes a sertésállományra. Az Európa keleti országaiban és Ázsiában tomboló sertéspestis miatt globális áruhiány alakulhat ki a következő hónapokban – emiatt már most jelentősen emelkedik a sertéshús-termékek ára. A minisztérium közlése szerint ASP jelenléte miatt nem öltek le házi sertéseket, ugyanakkor a betegség jelentette kiemelten magas kockázat miatt a hatósági állatorvosok rendkívül szigorúan lépnek fel, már csupán gyanú alapján is elrendelhetnek ilyen célú intézkedéseket. Utóbbi esetre, azaz a gyanú alapján történő azonnali leölésre kis létszámú háztáji udvarokban valóban sor került már, azonban a laboratóriumi vizsgálatok ezen intézkedéseknél sem igazolták végül a betegség jelenlétét – közölte az AM, ezzel megerősítve az elmúlt napok újsághíreit. A minisztérium arra is figyelmeztet, hogy az ország területén egyéb betegségekkel (például sertés reprodukciós zavarok és légzőszervi szindróma - PRRS ) kapcsolatos, az unió által támogatott mentesítési programok is zajlanak. A Népszava információi szerint a Heves megyében az elmúlt hetekben nagyobb sertésállományok likvidálására is sor került, ám a helyi szakértők szerint erre nem az ASP gyanúja, hanem a szaktárca által említett PRRS-, illetve az úgynevezett Aujeszky-betegség (álveszettség) miatt volt szükség.
Szerző

Szijjártó dohánygyárat avatott, pedig még dohányzás elleni miniszterelnöki biztosunk is van

Publikálás dátuma
2019.09.02. 16:21

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A British American Tobacco ünneplése után arra is volt ideje a miniszternek, hogy bejelentse: 300 millió forint közpénzt ajándékoz a kormány az Aldinak.
A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco (BAT) mintegy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével megvalósított új üzemének átadásán járt hétfőn. Kedélyesen átvágta a nemzeti színű szalagot, és úgy nyilatkozott:
a példátlan növekedést segítette az európai szinten legalacsonyabb mértékűnek számító magyarországi társasági adó.

Hasonlóan büszkélkedett hétfőn az olasz Breams Hungary Kft. balassagyarmati kapcsoló-gyárának avatásán Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolattartásért felelős államtitkára. Arról beszélt: szépen nő a GDP, és ehhez szükség volt a kormány intézkedéseire is, köztük említve az adózási szabályok megváltoztatását, a beruházásösztönzési programot vagy a bértárgyalásokat. Tény, ami tény: az egészségügyön vagy az oktatáson kérlelhetetlenül spóroló Orbán-kormány idén augusztusig már több mint 54 milliárd forintnyi beruházási támogatásról kötött megállapodást a külügyminisztérium az idei költségvetés terhére, amivel úgy sikerült elvileg 3729 magyarországi munkahely létrejöttét támogatni, hogy azok darabja 15 millió adóforintba került. Sőt, idén a Matolcsy György vezette MNB is beszállt a cégek közpénz-támogatásába a maga 300 milliárd forintos vállalati kötvényprogramjával. Továbbá, a Ginop-pályázatokkal a program indulása óta már 2530 milliárd forint közpénzt sikerült vállalati számlákra ömleszteni. Ha ehhez hozzávesszük a társasági adó leszállítását mindössze 9 százalékra, valamint a tao-rendszer bevezetését,
könnyen az az érzése támadhat valakinek, hogy ma Magyarországon a nagyvállalatoknak már nem is, inkább csak az embereknek kell adót fizetnie, és a közpénzek cégek érdekekeit szolgálják.

Na de a pécsi dohánygyárra visszatérve,  2015 óta a kormány nagyvonalúságának hála, kizárólag a BAT és a Tabán Trafik Zrt. által alapított koncessziós társaság, az Országos Dohányboltellátó Kft. jogosult a dohányboltos kiskereskedők részére dohányterméket értékesíteni.
Szijjártó arról is beszélt, hogy micsoda megtiszteltetés, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata Magyarországot választotta beruházása helyszínének. Azt az országot, ahol még külön miniszterelnöki biztosa is van a dohányzás visszaszorításának. Persze lehet mondani, hogy a konfliktus itt csupán látszólagos; az MTI közleménye ezt alátámasztandó hosszasan ecseteli, hogy olyan nikotinos párnákat készítenek majd az új gyárban, amik nem füstölnek. 
A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco. A cég hazai leányvállalata, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. két pécsi üzeme, a nagymúltú Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a tavalyelőtti 2,8 után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.

300 millió forint közpénzt kapott ajándékba az Aldi

Gazdasági "dimenzióváltást" vizionálva mondott még egy ünnepi beszédet Szijjártó Péter Pécsen. A miniszter ugyanis - újfent Hoppál Péter fideszes képviselő társaságában - az ALDI International IT Services Kft. (ALDI IT) beruházás-bejelentő sajtótájékoztatóján is képviselte a kormányt. Nagy bejelentésre is sor került az eseményen: a cégcsoport szolgáltató központjainak működtetését végző Aldi IIT 1,3 milliárd forintos beruházás nyomán Pécsen hozza létre Biatorbágy után a második magyarországi szolgáltatóközpontját, amellyel 70 új munkahelyet teremt. Ehhez pedig 300 millió forint kormányzati támogatást kapnak.
Az Aldi IIT nettó árbevétele tavaly 1,039 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 52,1 millió forint volt.

Frissítve: 2019.09.02. 18:31