Előfizetés

Ugrótamarin született Szegeden

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 08:51

Fotó: Lajos Endredi / Szegedi Vadaspark
A néhány hetes Goeldi-tamarin kölyköt a szerencsésebb látogatók már láthatják is.
A Goeldi-tamarinok (Callimico goeldii) a főemlősök színes és változatos csoportjához tartozó karmosmajmok között is egyedinek számítanak. Anatómiailag és viselkedésükben is annyira különböznek a többi selyemmajomtól, hogy korábban külön alcsaládba sorolták. A karmosmajmok között két utód születése az általános, az ugrótamarinok nősténye öt hónapos vemhesség után azonban csak egy kölyköt hoz a világra, amit azután közösen nevelnek.
A Szegedi Vadaspark már rutinosnak számító szülőpárjának is egyetlen kicsinye született. Az utód nevelésében az apára fontos szerep hárul, miután két-háromhetesen átvette a hordozás terhét az anyától, de az egész család aktívan részt vesz benne, beleértve a két idősebb fivért is. Bár nem könnyű elsőre megpillantani a szintén fekete színű kölyköt, a látogatóknak érdemes pár percre megállni és csendben szemlélődni a Goeldi-tamarin családnál, mert előbb-utóbb észrevehetik a - főleg apjába kapaszkodó - kölyköt – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója. 
Az egyik legkésőbb, 1904-ben leírt főemlős tudományos nevét felfedezőjéről, Émil August Goeldi svájci zoológusról kapta. Az Amazonas-medencéjének nyugati részén élnek, kisebb, 6-8 fős családokban, a karmosmajmok többi fajához képest azonban nagyobb, 30-60 hektáros területen belül mozognak. A kifejletten 21-24 centiméter hosszú, 400-800 gramm tömegű majmok gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket, gyíkokat és madárfiókákat. Másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra utal: akár négy métert is át tudnak ugrani két faág között. 
Számuk egyre csökken. A státuszuk a Természetvédelmi Világszövetség adatai (IUCN Red List) alapján sérülékeny, elsősorban az elsődleges esőerdők eltűnése, a fák kivágása veszélyezteti. Európában mintegy háromszáz egyedét nevelik állatkertekben, ahol nemzetközi fajmentő tenyészprogram keretében tartják, tenyésztik – ebben vesz részt a Szegedi Vadaspark is.

Kétszeresen is anya lett Meng Meng, a berlini óriáspanda (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.02. 12:12

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Ikrei születtek a berlini állatkert Meng Meng nevű nőstény óriáspandájának - közölte hétfő reggel az állatkert.
„Meng Meng anya lett – kétszeresen is! Nagyon örülünk, nem találunk szavakat!”

– írták a Twitteren.

Az ikerpár első tagja szombat este született 147 napos vemhesség után. A testvére egy órával később jött világra. „Meng Meng és bocsai jól viselték a szülést, jelenleg is egészségesek” – írta a közleményben Andreas Knieriem.
„Egész Berlint lázba hozta a pandabocsok érkezése, magam is gratuláltam Knieriemnek és csapatának”

– idézte az állatkert Michael Müller polgármestert.

Berlinben sosem született még óriáspanda. A hatéves nőstényt mesterségesen termékenyítették meg áprilisban, hogy növeljék a fogamzás esélyét a rövid termékeny időszak alatt. Az ikrek apja a nyolcéves Csiao Csing, mindkét állatot 2017-ben adta kölcsön Kína a berlini állatkertnek (Zoologischer Garten Berlin), amely több mint 9 millió eurót (2,9 milliárd forint) költött egy minden igényt kielégítő pandaház építésére.

Ezért ne igyunk többször az egyszer használatos palackból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.31. 11:11

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A műanyagok előállításához használt vegyszer, a biszfenol A-, azaz BPA beszivároghat a vízbe. Az meg nem jó.
A legtöbben gondolkodás többször is újratöltik az egyszer használatos műanyag palackjukat. Ez azonban több kárt is okozhat a szervezetnek, mert a műanyagok előállításához használt vegyszer, a biszfenol A-, azaz BPA beszivároghat a vízbe, és felgyorsítja a veszélyes baktériumok növekedését a palack repedéseiben. Ez az egyik oka annak, hogy a szívószál használatát is jobb kerülni – írta a Yahoo News alapján a Humusz.
"Még a BPA-mentes termékek sem biztonságosak, mivel a gyártók a vegyszert még kevésbé ismert, ösztrogén hatású vegyi anyagokkal helyettesítik, amelyek ugyanolyan veszélyt jelentenek az emberi egészségre"

– mondta Kent Atherton, a PuriBloc technológiai cég vezérigazgatója.

A New Yorki Állami Egyetem (Fredonia) 259 műanyag vizes palackon végzett vizsgálatában a tudósok megállapították, hogy a vizsgált palackok 93 százalékában valamilyen formában volt mikroszemcsés szennyeződés. Az egyszer használatos műanyag palackok többnyire polietilén-tereftalátból vagy PET-ből készülnek, amely egyszer biztonságosan használható, de többször nem. A vegyszerek a vízbe szivároghatnak, ha felhevítik vagy megkarcolják őket. 
"A vizes palackok érintkezésbe kerülnek a szánkkal és a kezünkkel, ahol sok baktérium található" - mondta Stephanie Liberatore professzor a The Science Teacher tudományos folyóiratnak. "A kis nyílásaik megnehezítik a tisztításukat, így nedves környezetben a baktériumok szaporítóhelyévé válhatnak." 
Azt, hogy jobb nem többször inni egy eldobható palackokból, az is alátámasztja, hogy a vizes palackoknak is van lejárati dátuma. A legjobb, ha BPA-mentes műanyag palackot, üvegkulacsot vagy rozsdamentes acélpalackot használunk.