Terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt emeltek vádat Hasszán F. ellen

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:34
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Az ügyészség szerint 25 ember - köztük nők és gyerekek - élete szárad a vádlott és társai lelkén.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a mai napon vádat emelt a Fővárosi Törvényszék előtt F. Hassan 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt - áll az Ügyészség közleményében. A vádirat lényege szerint Hasszán F. – miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez – a 2015. évre a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A vádlott a terrorszervezet céljaival azonosult, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása. A közlemény szerint ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti, vagy megsemmisíti. A vádlott 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmüra elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának, al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán F.-nak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között:
  • al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített;
  • - társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.
  • Ezen túl a vádlott és fegyveres társai 2015. május 13. napját követő napokban a várost végig járva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg.
A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül Hasszán F. vádlott legalább két személy kivégzésében személyesen is részt vett, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a nyomozás 2019. március 18. napján történt elrendelését követő öt hónap alatt nagy erőkkel, számos nyomozati cselekményt hajtott végre. Ennek keretében Hasszán F. gyanúsítotti kihallgatását összesen 29 óra időtartamban végezte el. A nyomozás során összesen tíz tanú – köztük szemtanúk – kihallgatására került sor, Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban. Az Európa Unió több tagállamára – így Máltára, Belgiumra és Görögországra is kiterjedő – nyomozás megindításában a Terrorelhárítási Központ működött közre. A nyomozásban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc ügyésze vett részt, munkájukat a Terrorelhárítási Központ tizenöt munkatársa segítette. A nyomozati iratok terjedelme 2200 oldal. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádiratában a 2019. március 24. napjától letartóztatásban lévő vádlottra tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Törvényszéknél. Az üggyel összefüggő bűncselekmények miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elkülönített számon további nyomozást is folytat, egyelőre ismeretlen tettes ellen.
Szerző

Molotov-koktélokat dobált a végrehajtó irodájára egy bajai férfi a felesége tartozása miatt

Publikálás dátuma
2019.09.03. 08:53

Fotó: Illusztráció / Shutterstock
A feleség tájékoztatta a vádlottat, a vádlott felháborodott, majd cselekedett.
A Bajai Járási Ügyészség rongálás vétsége miatt vádat emelt egy 43 éves bátmonostori férfi ellen, aki 2019. január 1-jén két Molotov-koktélt dobott az egyik bajai végrehajtó irodájának ajtajára, mert felháborodott a felesége bankszámláját érintő végrehajtás miatt - írja az Ügyészség honlapja. A vádlott feleségének hitelkártya tartozása volt, ami miatt az egyik bajai végrehajtó eljárást indított ellene. Ennek során a végrehajtó 2018. november végén az asszony bankszámlájára 810.000 forint összeg erejéig beszedési megbízást adott ki. Erről a feleség tájékoztatta a vádlottat. A vádlott ezen felháborodott és 2018. december végén – azért, hogy a végrehajtót „figyelmeztesse” – két üvegben benzint tartalmazó Molotov-koktélt készített. Ezután a vádlott 2019. január 1-jén hajnalban a végrehajtó irodájához ment és a Molotov-koktélokat meggyújtotta, majd azokat egymás után az iroda üvegezett és biztonsági fóliával ellátott műanyag bejárati ajtajára dobta. A vádlott egy műanyag flakonba töltve benzint is dobott az ajtóhoz. Az egyik koktélos üveg az iroda bejárati ajtajának üvegét be is törte és az ügyfélváró helyiségben tüzet okozott. A másik üveg a bejárati ajtó előtt tört össze és a benzinnel együtt szintén meggyulladt. A tűz az ajtóban és az ügyfélváró helyiségben összesen közel 400.000 forint kárt okozott. A sértett végrehajtó kérte a rongálási kár megtérítését. A tűz továbbterjedésére szerencsére nem volt esély, azt a katasztrófavédelem helyszínre érkező munkatársai eloltották. A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség rongálás vétségével vádolja, amit a törvény 2 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. A vádlott bűnössége kérdésében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.
Szerző
Témák
Molotov-koktél

Tűz ütött ki egy szombathelyi kollégiumban, kiürítették az épületet

Publikálás dátuma
2019.09.03. 07:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lakók a negyedik emeleten vették észre a füstöt.
Füstképződést tapasztaltak a lakók a szombathelyi Ady Endre tér kollégiumának negyedik emeletén hétfő este, ezért riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit – közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók megkezdték az épületben tartózkodó emberek kimenekítését, miközben egy tűzoltókészülékkel eloltották a tüzet, majd hozzáláttak az épület átszellőztetéséhez és átvizsgálásához.
Szerző
Témák
Szombathely tűz