Előfizetés

Iskolai mészárlás történt egy közép-kínai általános iskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:10
Képünk illusztráció
Fotó: PETER PARKS / AFP
Nyolc kisdiákot ölt meg egy 40 éves férfi.
Megölt nyolc diákot egy 40 éves férfi egy közép-kínai általános iskolában, másik kettőt pedig megsebesített - közölte kedden az MTI. Az eset hétfőn, a tanév első napján, reggel nyolc órakor történt Hopej tartomány Ensi nevű városában. A tettest elfogták, kihallgatják, de a rendőrség egyelőre nem közölte, hogy a férfi miként ölte meg a gyerekeket. Egy helyi lap idézte egy hopeji börtön bizonyos tisztségviselőit, akik elmondták, hogy a gyanúsított júniusban szabadult ki onnan, miután letöltötte a büntetését gyilkossági kísérletért. Az utóbbi néhány évben több iskolai ámokfutás is történt Kínában.

Huszonöt holttestet találtak eddig a Dél-Kalifornia partjainál leégett és elsüllyedt hajóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 10:34

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Kilenc embert még keresnek.
A kirándulóhajó 39 emberrel a fedélzetén hétfő hajnalban gyulladt ki a Los Angelestől 140 kilométerre lévő Santa Cruz szigetnél. A 34 utast álmában érte a tűz, a fedélzeten lévő ötfős legénység viszont ébren volt, ők a tengerbe ugrottak, és egy másik hajó kimentette őket. A megtalált holttestekből 20-at már felszínre hoztak, ötöt még nem tudtak a veszélyes körülmények miatt. Utóbbiak a parttól mintegy 20 méterre lévő, felfordult hajótest alatt vannak. Jelenleg apály van a tengeren, és a visszahúzódó víz folyamatosan mozgatja a hajótestet. A hajótulajdonos korábbi közlése szerint a 20 méter hosszú, Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából, hogy utasai búvárkodhassanak a közeli szigeteknél, és hétfőn - amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap volt - késő délután kellett volna visszatérnie.
Az égő hajó
Fotó: AFP

Pokolgép robbant Kabul külföldiek lakta negyedének közelében, sokan meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 10:28

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP
A terrortámadás célpontja a szigorúan őrzött Green Village nevű városrész volt, az afgán rendőrség legalább 400 külföldit menekített ki a helyszínről.
Emelkedett a kabuli pokolgépes merénylet áldozatainak száma: a legfrissebb, keddi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 119-en sebesültek meg a támadásban. A halálos áldozatok között van az öt elkövető is, velük a biztonsági erők végeztek – közölte Naszrat Rahimi afgán belügyi szóvivő. A terrortámadás célpontja a szigorúan őrzött Green Village nevű városrész volt, ahol nemzetközi, illetve segélyszervezetek képviseletei mellett külföldieknek fenntartott vendégházak vannak. A térséget hatalmas robbanás rázta meg, amelyet több kilométerrel távolabb is hallottak. Ezt egy kisebb detonáció követte. Az afgán rendőrség legalább 400 külföldit menekített ki a helyszínről és helyezett biztonságba. A biztonsági erők hajnalra tisztították meg a területet. Zabiulla Mudzsáhid tálib szóvivő kijelentette, hogy támadásuk a külföldi erők ellen irányult. Mint mondta, egy merénylő robbantotta fel autóba rejtett pokolgépét, majd fegyvereseik több irányból megrohamozták a Kabul keleti részén található területet. A kabuli kormány belügyi szóvivője ugyanakkor cáfolta az összecsapásokról szóló közlést, és hozzátette, hogy a második robbanás egy lángra lobbant benzinkútnál történt. A merénylet éppen aznap történt, amikor Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel. A nap folyamán egy interjúban Khalilzad pedig éppen arról beszélt, hogy mintegy ötezer amerikai katonát vonnának ki Afganisztánból, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz. Az év eleje óta ez volt a második robbantás a Green Village közelében és a tizennyolcadik Kabulban. A támadásokban legkevesebb 193-an életüket vesztették, 897-en megsebesültek.