Előfizetés

Öt év börtönre ítéltek gyűlöletkeltés címén egy bloggert Moszkvában

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 12:40

Fotó: AFP/Sputnik
A védelem meg fogja fellebbezni az első fokú ítéletet.
Ötévi szabadságvesztésre ítélte gyűlöletkeltés címén egy moszkvai bíróság kedden Vlagyiszlav Szinyica bloggert, akinek egyik Twitter-bejegyzése szakértők szerint úgy értelmezhető, hogy erőszakra bujtott fel az ellenzéki tüntetések elfojtására bevetett rendőrök gyerekei ellen. Az ügyészség a gyűlöletkeltés címén kiszabható leghosszabb, hatévi börtönbüntetést kérte Szinyicára, aki – bár elismerte, hogy bejegyzése „durva és etikátlan” volt – ártatlannak vallotta magát. A védelem meg fogja fellebbezni az első fokú ítéletet.
„Megnézik majd az aranyos és boldog családi fotókat, tanulmányozzák majd a helymeghatározást, és akkor a jogrend hős védelmezőjének gyereke egyszer csak egyszerűen nem jön haza az iskolából. A gyerek helyett egy CD jön postán egy snuff-videóval”

– idézte híroldalán a Dozsgy ellenzéki online televízió Szinyica bejegyzését.

A snuff-videók valódi emberölést vagy öngyilkosságot bemutató felvételek. Az ítélet a vasárnap esedékes fővárosi választások miatti éles politikai küzdelem egyik epizódja. A moszkvai városi választási bizottság hétfőn közölte annak a 228 képviselőjelöltnek a végleges névsorát, akik versenybe szállhatnak a fővárosi képviselő-testület 45 mandátumáért. A kerületi választási testületek korábban 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül egyedül a liberális Jabloko párt színeiben induló Szergej Mitrohinnak sikerült bíróságon sikerrel megfellebbeznie a kizárását. Az ellenzéki és a független jelöltek bejegyzésének elutasítása miatt Moszkvában július közepe óta rendszeressé váltak a hétvégi megmozdulások. A hatóságok a választásból való kizárást a támogató aláírások hamisságával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. A moszkvai önkormányzat által többnyire nem engedélyezett tüntetések ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőnek minősített embert elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Tizennégy ember ellen tömeges rendbontás címén folyik eljárás. Az Állami Duma (a parlament alsóháza) a történtekkel kapcsolatban bizottságot állított fel, amely vizsgálja, hogy történt-e külföldi beavatkozás. Szeptemberben egyébként nemcsak Moszkvában, hanem az Oroszországi Föderáció 45 szövetségi régiójában is folyik kampány, összesen 74. Tizennyolc régióban a legmagasabb szintű vezető tisztségviselőket, 13-ban a regionális törvényhozás képviselőit, 22-ben adminisztratív központok önkormányzati képviselőit, 3-ban pedig ilyen központok vezetőit választják meg szeptember 8-án. A választópolgárok emellett az Állami Duma négy egyéni választókörzetének sorsáról döntenek pótválasztáson, és mintegy ötven referendumon is szavaznak.

Iskolai mészárlás történt egy közép-kínai általános iskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:10
Képünk illusztráció
Fotó: PETER PARKS / AFP
Nyolc kisdiákot ölt meg egy 40 éves férfi.
Megölt nyolc diákot egy 40 éves férfi egy közép-kínai általános iskolában, másik kettőt pedig megsebesített - közölte kedden az MTI. Az eset hétfőn, a tanév első napján, reggel nyolc órakor történt Hopej tartomány Ensi nevű városában. A tettest elfogták, kihallgatják, de a rendőrség egyelőre nem közölte, hogy a férfi miként ölte meg a gyerekeket. Egy helyi lap idézte egy hopeji börtön bizonyos tisztségviselőit, akik elmondták, hogy a gyanúsított júniusban szabadult ki onnan, miután letöltötte a büntetését gyilkossági kísérletért. Az utóbbi néhány évben több iskolai ámokfutás is történt Kínában.

Huszonöt holttestet találtak eddig a Dél-Kalifornia partjainál leégett és elsüllyedt hajóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 10:34

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Kilenc embert még keresnek.
A kirándulóhajó 39 emberrel a fedélzetén hétfő hajnalban gyulladt ki a Los Angelestől 140 kilométerre lévő Santa Cruz szigetnél. A 34 utast álmában érte a tűz, a fedélzeten lévő ötfős legénység viszont ébren volt, ők a tengerbe ugrottak, és egy másik hajó kimentette őket. A megtalált holttestekből 20-at már felszínre hoztak, ötöt még nem tudtak a veszélyes körülmények miatt. Utóbbiak a parttól mintegy 20 méterre lévő, felfordult hajótest alatt vannak. Jelenleg apály van a tengeren, és a visszahúzódó víz folyamatosan mozgatja a hajótestet. A hajótulajdonos korábbi közlése szerint a 20 méter hosszú, Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából, hogy utasai búvárkodhassanak a közeli szigeteknél, és hétfőn - amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap volt - késő délután kellett volna visszatérnie.
Az égő hajó
Fotó: AFP