A légszomjnak több oka is lehet

Publikálás dátuma
2019.09.03. 14:14

Fotó: Shutterstock
Félelmetes és szorongást is okoz, ha nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk.
A légszomj kellemetlen érzését érezhetjük egy intenzív edzés, de egy kiadós lakoma után. Ilyenkor a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik, komolyabb bajt a hirtelen, látszólag ok nélkül, vagy a tartósan fennálló légszomj jelez – mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa.
„Az akut légszomj hirtelen jelentkezik, és általában olyan sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj, vagy légzési nehézség több hétig vagy hosszabb ideig tart.” Ilyenkor úgy érezzük, nehéz lélegezni, vagy nem tudunk olyan mélyen, ahogy szeretnénk, jelentkezhet a mellkasi szorítás, fulladásérzés, sápadtság és verejtékezés is társulhat a légszomj mellé. A kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is kialakulhat. A légszomj az esetek többségében a szív és a tüdő rendellenes működéséből ered, de jelezhet reflux betegséget, vérszegénységet is. Elhízás esetén gyakrabban fordul elő.
A hirtelen jelentkező légszomj akár tüdőembólia, légúti elzáródás, fulladás vagy életveszélyes allergiás reakció – anafilaxia - tünete is lehet. Stressz és szorongás miatt is érezhetjük úgy, hogy nehezen kapunk levegőt. Alacsony vérnyomás és szívbetegségek is okozhatják. Terhesség esetén is jelentkezhet. Asztmát, COPD-t, tüdőgyulladást, esetleg tüdődaganatot is jelezhet. Ha látszólag ok nélkül vagy olyan helyzetben jelentkezik, amelyben korábban nem fordult elő, orvoshoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet a szakorvos.
„Légúti betegséget is jelezhet például, ha a rendszeres busz utáni futás vagy az irodai liftezés közben fulladunk. Ne halogassuk az orvos felkeresést akkor sem, ha a légszomj mellett lábduzzanat, ödéma jelentkezik vagy légúti betegség tünetei – köhögés, láz, hidegrázás – mutatkoznak.” Azonnali orvosi segítséget igényel, ha a légzési nehézség mellett mellkasi fájdalom, ájulás, hányinger vagy hányás, szédülés, hirtelen kezdődő vagy erős légszomj jelentkezik.
Szerző
Témák
légszomj

Megvakult egy tinédzser, aki csak sült krumplit és chipset evett

Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:59

Fotó: Foodcollection GesmbH / AFP
Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit, burgonyaszirmot és fehér kenyeret evett – írta a BBC News.
A fiú 14 évesen került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag sült krumpli, chips, fehér kenyér és alkalmanként egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta. Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel neki, ám a fiú nem tartotta be az utasításokat és nem is változtatott egyhangú étrendjén.
Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála. Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú étrendjét továbbra is sült krumpli, burgonyachips, fehér kenyér és alkalmankénti sonka, valamint kolbász tette ki, és szinte egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget. Atan szerint a fiú mindezt azzal magyarázta, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni.
Az orvosok számos fontos vitamin - köztük a B12 - és ásványi anyag hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de súlyos alultápláltsággal küzdött. 
„A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában”

– jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik, amelyek miatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. „Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember. A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, amennyiben időben diagnosztizálják. Ha azonban túl sokáig kezeletlen marad, akkor a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki.
Atan szerint a fiúéhoz hasonló esetek nem gyakoriak, ugyanakkor a szülőknek fontos tisztában lenniük azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a gyerekük túlságosan válogatós, ezért érdemes ilyenkor szakértői segítséget kérni. A szakember szerint az a legjobb, ha a szülő nem kezd el szorongani, hanem minden étkezésnél megpróbál egy-két új ennivalót megismertetni a gyerekkel. Hozzátette, hogy multivitaminokkal ki lehet egészíteni az étrendet, de tablettával nem lehet helyettesíteni az egészséges táplálkozást.
Szerző

A hőség megy, a panaszok maradhatnak

Publikálás dátuma
2019.09.02. 16:16
Illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A tartós hőséget kedden nyugat felől érkező markáns hidegfront zárja le, amely bár a szívbetegeket különösen veszélyezteti, bárkit megviselhet.
Kedden nyugat felől komoly hidegfront vet véget a hosszúra nyúlt hőségnek, és úgy néz ki, hogy a kánikulának tartósan, de lehet, hogy akár már erre az évre is búcsút mondhatunk. Különösen reggel lesz kellemetlen a lehűlés, ugyanis a hajnali minimumok sokfelé 10 fok közelében, néhol még az alatt is alakulnak. A front mögött átmeneti visszamelegedés valószínű, aztán újabb lehűlés van láthatáron - írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A hőség már szinte mindenkit kimerítette, ezért a drasztikus változás, azaz a hidegfront érkezése halmozott terhelést ró szervezetünkre. A strandidőt felváltó erős hidegfront lassan halad kelet felé, nyomában hidegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek. Sokfelé akár 10-15 fokos is lehet a hőmérséklet-csökkenés, az intenzív változás ezúttal nem csak a frontérzékenyek szervezetét terheli meg. 
Vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély. Erősebb ingerlékenység, nyugtalanság is tapasztalható lehet. A mindenórás kismamáknál akár a szülés is beindulhat. A keleti tájakon élőket a magas páratartalom, azaz a fülledtség is terheli, az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. A reggeli hűvös időben pedig a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők tünetei is erősödhetnek.
A legintenzívebben az északon és nyugaton élők érezhetik a tüneteket, ajánlott a sok pihenés és a nyugalom, a megterhelőbb tevékenységeket jobb elhalasztani, ugyanis a front mögött néhány napig élettanilag nyugodtabb időszak következik – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző