Előfizetés

A légszomjnak több oka is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 14:14

Fotó: Shutterstock
Félelmetes és szorongást is okoz, ha nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk.
A légszomj kellemetlen érzését érezhetjük egy intenzív edzés, de egy kiadós lakoma után. Ilyenkor a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik, komolyabb bajt a hirtelen, látszólag ok nélkül, vagy a tartósan fennálló légszomj jelez – mondta Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa.
„Az akut légszomj hirtelen jelentkezik, és általában olyan sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj, vagy légzési nehézség több hétig vagy hosszabb ideig tart.” Ilyenkor úgy érezzük, nehéz lélegezni, vagy nem tudunk olyan mélyen, ahogy szeretnénk, jelentkezhet a mellkasi szorítás, fulladásérzés, sápadtság és verejtékezés is társulhat a légszomj mellé. A kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is kialakulhat. A légszomj az esetek többségében a szív és a tüdő rendellenes működéséből ered, de jelezhet reflux betegséget, vérszegénységet is. Elhízás esetén gyakrabban fordul elő.
A hirtelen jelentkező légszomj akár tüdőembólia, légúti elzáródás, fulladás vagy életveszélyes allergiás reakció – anafilaxia - tünete is lehet. Stressz és szorongás miatt is érezhetjük úgy, hogy nehezen kapunk levegőt. Alacsony vérnyomás és szívbetegségek is okozhatják. Terhesség esetén is jelentkezhet. Asztmát, COPD-t, tüdőgyulladást, esetleg tüdődaganatot is jelezhet. Ha látszólag ok nélkül vagy olyan helyzetben jelentkezik, amelyben korábban nem fordult elő, orvoshoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet a szakorvos.
„Légúti betegséget is jelezhet például, ha a rendszeres busz utáni futás vagy az irodai liftezés közben fulladunk. Ne halogassuk az orvos felkeresést akkor sem, ha a légszomj mellett lábduzzanat, ödéma jelentkezik vagy légúti betegség tünetei – köhögés, láz, hidegrázás – mutatkoznak.” Azonnali orvosi segítséget igényel, ha a légzési nehézség mellett mellkasi fájdalom, ájulás, hányinger vagy hányás, szédülés, hirtelen kezdődő vagy erős légszomj jelentkezik.

Megvakult egy tinédzser, aki csak sült krumplit és chipset evett

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:59

Fotó: Foodcollection GesmbH / AFP
Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit, burgonyaszirmot és fehér kenyeret evett – írta a BBC News.
A fiú 14 évesen került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag sült krumpli, chips, fehér kenyér és alkalmanként egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta. Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel neki, ám a fiú nem tartotta be az utasításokat és nem is változtatott egyhangú étrendjén.
Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála. Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú étrendjét továbbra is sült krumpli, burgonyachips, fehér kenyér és alkalmankénti sonka, valamint kolbász tette ki, és szinte egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget. Atan szerint a fiú mindezt azzal magyarázta, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni.
Az orvosok számos fontos vitamin - köztük a B12 - és ásványi anyag hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de súlyos alultápláltsággal küzdött. 
„A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában”

– jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik, amelyek miatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. „Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember. A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, amennyiben időben diagnosztizálják. Ha azonban túl sokáig kezeletlen marad, akkor a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki.
Atan szerint a fiúéhoz hasonló esetek nem gyakoriak, ugyanakkor a szülőknek fontos tisztában lenniük azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a gyerekük túlságosan válogatós, ezért érdemes ilyenkor szakértői segítséget kérni. A szakember szerint az a legjobb, ha a szülő nem kezd el szorongani, hanem minden étkezésnél megpróbál egy-két új ennivalót megismertetni a gyerekkel. Hozzátette, hogy multivitaminokkal ki lehet egészíteni az étrendet, de tablettával nem lehet helyettesíteni az egészséges táplálkozást.

Sikeresen levált az indiai holdraszálló, hétvégén kísérletet tesz a landolásra

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:54

Fotó: ARUN SANKAR / AFP
Az egység várhatóan a hétvégén száll le a Hold déli sarkvidéki területén – közölte az indiai űrügynökség.
A terveknek megfelelően levált hétfőn a Csandraján-2 holdraszálló egysége a Hold körüli pályán keringő indiai űrszondáról. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szerint minden rendszer megfelelően működik. 
A hétfői manőver során a Vikram holdraszálló egységet eltávolították az űrszonda tetejéről, ahol a misszió július 22-i indulása óta elhelyezkedett. A Vikram a tervek szerint szeptember 7-én hajtja végre India első holdraszállási kísérletét egy viszonylag lapos felszínen, hogy tanulmányozza a korábban felfedezett vízraktárakat. 
Ha a mintegy 140 millió dollárba (42,3 milliárd forintba) kerülő missziót sikeresen végrehajtják, 
India lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon.

Ez lesz az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.
„A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója” – mondta K. Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője. Az indiai holdraszálló egység az égitest olyan pontjára érkezik, ahol korábban nem szállt le űreszköz. 
A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.