Előfizetés

Uniós szégyenlista élén: az OLAF Magyarország esetében ajánlotta a legnagyobb arányú pénzbüntetést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.03. 17:15
Giovanni Kessler az OLAF igazgatója
Fotó: JOHN THYS / AFP
A brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le.
Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tavaly Magyarországon indította el és zárta le a legtöbb vizsgálatot, amit közösségi pénzekkel elkövetett csalás gyanúja miatt kezdeményezett. Eszerint a brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le. Az EU-tagállamok listavezetői vagyunk abban is, hogy 2014-2018 között az OLAF hazánk esetében ajánlotta a legmagasabb arányú pénzbüntetést a feltárt ügyekben. Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt. Az uniós hivatal friss jelentésében rangsorolta a tagországokat aszerint is, hogy melyikből érkezett a legtöbb, korrupcióval, sikkasztással kapcsolatos panasz. Magyarország a második helyre szorult Bulgária mögé: 2018-ban a magyarok 33 bejelentést tettek, míg a bolgárok 48-at. Figyelemre méltó azonban, hogy a 33-ból csak egyetlenegy panasz feladója volt valamely közhivatal, a többiek magánszemélyek vagy magáncégek voltak. Az OLAF-nak megküldött és a jelentésbe foglalt nemzeti statisztikák azt mutatják, hogy a hivatal 2012-2018 között tett jogi ajánlásai az uniós átlagnál több esetben végződtek ügyészségi eljárással Magyarországon. A vizsgált hét évben a huszonnyolcak 36 százalékos aránnyal dicsekedhetnek, míg hazánk 45 százalékossal. A 2018-as beszámoló egy sor konkrét példával illusztrálja a pénzügyi csalásokat felderíteni hivatott szervezet tevékenységét. Ezek között szerepel az a magyarországi projekt, amelynek ellenőrzése során az OLAF úgy ítélte meg, hogy a beruházásra fordított 12 millió euróból 3,8 milliót szabálytalanul költöttek el. A jelentésben név nélkül szerepel két vállalkozás, amely szélessávú távközlési hálózat vidéki fejlesztésére nyert pénzt az európai regionális alapokból. Mindkét kedvezményezett ugyanannak az építőipari cégnek adta ki alvállalkozásba a feladatot, amely cég azután egy bonyolult alvállalkozói rendszeren keresztül 4,9 millió eurót visszajuttatott a projekt egyik nyertesének, mesterségesen megemelve ezzel a projekt értékét.

Az OLAF az Európai Unió pénzügyi érdekeit védelmező szervezet, amely vizsgálati tevékenységét a többi EU intézménytől függetlenül végzi. Feladata, hogy felderítse, kivizsgálja és megakadályozza az uniós költségvetés kárára elkövetett csalásokat. Az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre, csak közigazgatási vizsgálatokat végez. Bűncselekmény gyanújának felmerülése esetén az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia.

A válságban vergődő Kádár-rendszer volt-e a lazább, vagy Orbán társadalma (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 16:58

Fotó: AFP
Szabad-e felemelkedni, vagy mindenkit a saját körülményei közé börtönöz be a rendszer - ez itt a kérdés.
Amit a magyar társadalom zártságáról tudunk, azt leginkább magyar adatokat is használó uniós forrásokból és angol kutatásokból ismerjük, a Központi Statisztikai Hivatal nem törte össze magát, hogy feltérképezze, hogyan emelkedhet fel valaki a mai Magyarországon – erről beszél Éber Márk az Új egyenlőség szerdai podcastjában. És a szociológus dermesztő felismerésre jut. Tippeljen, mire! (Ha a válasz is érdekli, szerdán elolvashatja a nepszava.-hu-n.)  

Négy új harci helikopter érkezik idén a Honvédséghez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 15:46
Egy német Airbus H145M
Fotó: ANTHONY PECCHI / AFP
Összesen 20 Airbus harci gépet rendelt a honvédelmi tárca, a flotta nagy része még a gyártósoron várakozik.
Négy új Airbus Helicopters H145M típusú helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben, a magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött a gyártó németországi üzemében - hangzott el kedden Donawörth-ben egy magyar újságíróknak tartott bejáráson. Martin Keller, az Airbus Helicopters programmenedzsere a bejáráson azt mondta, az idei négy után jövőre várhatóan tizenkettő, 2021-ben pedig négy H145M típusú gép érkezik a flottába.  14 gép gyártása már meg is kezdődött, hat van végösszeszerelő soron, kettő teljesítette már első felszállását – erről már Nagy László, a Magyar Honvédség légierő hadfejlesztési rendszerek fejlesztési főnökségének vezetője számolt be az MTI szerint.
Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.
Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet. A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek. A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel. 
A H145M-esek mellett a HM még tizenhat Airbus, H225M-típusú helikoptert is beszerzett  a francia gyártótól - a tenderrel valószínűleg csak modern légierőt, de nyugati félrenézést is vásárol a kormány, az orosz üzletnek számító Paks2-beruházás miatt. Az új francia helikoptereket lépcsőzetes kifizettéssel, 100 milliárd forintért szerzik be.  Odafigyelhettek azonban arra is, hogy az orosz üzleti partnerek se legyenek szomorúak, hiszen az elmúlt két évben 34 milliárdot költöttek a régi orosz gyártmányú helikopterflotta felújítására és karbantartására is - bár ezeket a gépeket csak 2026-ig fogják a tervek szerint használni.