Nem látták előre: 660 millióval drágul a Királyi lovarda és a főőrség újjáépítése

Publikálás dátuma
2019.09.03. 18:29

Fotó: Róka László / MTI
Lesz még egy kis pótmunka – derült ki budai Várban zajló építkezésről, mellyel a NER egyik nagyvállalkozója is jól jár.
Szerződésmódosítás után nőttek a Csikós udvarban álló Királyi lovarda és a főőrség, valamint a Stöckl-lépcső újraépítési költségei – derül ki a keddi uniós közbeszerzési értesítő, vagyis a TED két kiírásából.  A három budavári ingatlan újraépítésére a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. írt ki két tendert, melyből egyet a lovardára, a másikat a főőrségre és a lépcsőre szabtak. 2016 nyarán mindkét közbeszerzési pályázatot a West Hungária Bau Kft. és a Laki épületszobrász Zrt. alkotta konzorcium nyerte el – a lovarda esetében eredetileg 3,47 milliárdért, a Stöckl-lépcső és a főőrség esetében pedig 3,44 milliárd forintért vállalták a munkát.  Csakhogy jöttek a közbeszerzési dokumentumokban „előre nem látható körülményként” definiált bonyodalmak, és a módosítások eredményeként a lovardánál 331 millióval, a főőrségnél és lépcsőnél 328 millió forinttal  drágult a kivitelezés. A többlet ráadásul mindkét projektnél kacifántos módon keletkezett: a közbeszerzési dokumentum szerint a megrendelő bizonyos, korábban elvárt feladatokra már nem tartott igényt, az ezeket kiváltó pótmunkákra hivatkozva – ezek mínuszként jelentkeztek az elszámolásban – más esetben viszont  éppen hogy komolyabb értékű pótmunkákat rendeltek meg, amik pluszköltségnek számítottak.
A felújítási matek vége pedig az lett, hogy a két budavári projekt együtt 659, 8 millió forinttal drágább lett a tervezettnél.

A projektekben nem csak a kivitelező közös, hanem az is, hogy építésüket az eredeti tervek szerint tavaly július végén kellett volna befejezni, ám a befejezés határideje itt is, ott is csúszott egy évet. A végösszeget megnövelő szerződésmódosítás pedig mindkét esetben idén augusztus 9-én történt.
A West Hungária Bau egyébként eleve szép szeletet kapott a várnegyed felújításából, hiszen a Swietelsky-vel együtt újíthatták fel a Várkert bazárt, ami az eredetileg tervezett 9 milliárdhoz képest végül 20 milliárdba került – úgy, hogy 2014-es átadása után többször is pótmunkákat kellett végezni a komplexumon, és még tavaly februárban is foltozgatásra szorult. A WHB Paár Attila győri milliárdos érdekeltségébe tartozik: Paár neve onnan is ismerős lehet, hogy 2015-ben egy West Hungária Bau egy leányvállalatának segítségével megvásárolta a Green Investments & Solutions Kft.-t, amelyen keresztül korábban Tiborcz István, Orbán veje az Eliosban is érdekelt volt. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.03. 18:30

Uniós szégyenlista élén: az OLAF Magyarország esetében ajánlotta a legnagyobb arányú pénzbüntetést

Publikálás dátuma
2019.09.03. 17:15
Giovanni Kessler az OLAF igazgatója
Fotó: JOHN THYS / AFP
A brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le.
Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tavaly Magyarországon indította el és zárta le a legtöbb vizsgálatot, amit közösségi pénzekkel elkövetett csalás gyanúja miatt kezdeményezett. Eszerint a brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le. Az EU-tagállamok listavezetői vagyunk abban is, hogy 2014-2018 között az OLAF hazánk esetében ajánlotta a legmagasabb arányú pénzbüntetést a feltárt ügyekben. Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt. Az uniós hivatal friss jelentésében rangsorolta a tagországokat aszerint is, hogy melyikből érkezett a legtöbb, korrupcióval, sikkasztással kapcsolatos panasz. Magyarország a második helyre szorult Bulgária mögé: 2018-ban a magyarok 33 bejelentést tettek, míg a bolgárok 48-at. Figyelemre méltó azonban, hogy a 33-ból csak egyetlenegy panasz feladója volt valamely közhivatal, a többiek magánszemélyek vagy magáncégek voltak. Az OLAF-nak megküldött és a jelentésbe foglalt nemzeti statisztikák azt mutatják, hogy a hivatal 2012-2018 között tett jogi ajánlásai az uniós átlagnál több esetben végződtek ügyészségi eljárással Magyarországon. A vizsgált hét évben a huszonnyolcak 36 százalékos aránnyal dicsekedhetnek, míg hazánk 45 százalékossal. A 2018-as beszámoló egy sor konkrét példával illusztrálja a pénzügyi csalásokat felderíteni hivatott szervezet tevékenységét. Ezek között szerepel az a magyarországi projekt, amelynek ellenőrzése során az OLAF úgy ítélte meg, hogy a beruházásra fordított 12 millió euróból 3,8 milliót szabálytalanul költöttek el. A jelentésben név nélkül szerepel két vállalkozás, amely szélessávú távközlési hálózat vidéki fejlesztésére nyert pénzt az európai regionális alapokból. Mindkét kedvezményezett ugyanannak az építőipari cégnek adta ki alvállalkozásba a feladatot, amely cég azután egy bonyolult alvállalkozói rendszeren keresztül 4,9 millió eurót visszajuttatott a projekt egyik nyertesének, mesterségesen megemelve ezzel a projekt értékét.

Az OLAF az Európai Unió pénzügyi érdekeit védelmező szervezet, amely vizsgálati tevékenységét a többi EU intézménytől függetlenül végzi. Feladata, hogy felderítse, kivizsgálja és megakadályozza az uniós költségvetés kárára elkövetett csalásokat. Az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre, csak közigazgatási vizsgálatokat végez. Bűncselekmény gyanújának felmerülése esetén az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia.

Témák
OLAF korrupció

A válságban vergődő Kádár-rendszer volt-e a lazább, vagy Orbán társadalma (szavazás)

Publikálás dátuma
2019.09.03. 16:58

Fotó: AFP
Szabad-e felemelkedni, vagy mindenkit a saját körülményei közé börtönöz be a rendszer - ez itt a kérdés.
Amit a magyar társadalom zártságáról tudunk, azt leginkább magyar adatokat is használó uniós forrásokból és angol kutatásokból ismerjük, a Központi Statisztikai Hivatal nem törte össze magát, hogy feltérképezze, hogyan emelkedhet fel valaki a mai Magyarországon – erről beszél Éber Márk az Új egyenlőség szerdai podcastjában. És a szociológus dermesztő felismerésre jut. Tippeljen, mire! (Ha a válasz is érdekli, szerdán elolvashatja a nepszava.-hu-n.)  
Szerző
Frissítve: 2019.09.03. 17:15