Előfizetés

Orbánék nem összevonást, hanem összetársítást terveznek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.09.04. 06:00

Fotó: Népszava
Nem lesz egy nagy "szuperegyetem", de a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek közötti együttműködést valóban erősítené, összehangolná a kormány – értesült lapunk.
A 24.hu hétfőn arról írt: Orbán Viktor "régi álma" válna valóra azzal, hogy "Budapest University" néven létrejönne egy nagy szuperegyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Semmelweis Egyetem integrációjával. A kormány tagadta ezt.
Egy a kormányzati ügyekre rálátó forrásunk ugyanakkor arról beszélt: erősítenék az egyetemek közötti együttműködést, mégpedig egy teljesen új egyetemi-kutatási társulási formával. – Most azt vizsgáljuk, mi lenne az a jogi forma, ami erre alkalmas lenne. Az is lehet, hogy törvényt kell majd módosítani. Az biztos, az egyetemek önálló jogi személyek maradnak, csak bizonyos célok elérése érdekében társulnának egymással – mondta. A kormány valóban azt tervezi, hogy a BME-t és a Semmelweist bevonja ebbe, a harmadik fél pedig a Budapesti Corvinus Egyetem lesz.
– Ez nemcsak az egyetemekre, hanem kutatóintézetekre is vonatkozik majd. Ha megnézzük például a francia egyetemek és kutatóintézetek ilyenfajta együttműködését, láthatjuk, hogy amikor létrejött ez a társulás, nagyot ugrottak a francia egyetemek a nemzetközi rangsorokban. A magyar kormánynak is ez az egyik célja, illetve az, hogy mind hazai, mind nemzetközi szinten komolyabb együttműködés alakuljon ki az intézmények között – fogalmazott forrásunk. Szerinte utóbbi téren van bőven javítani való: a 70 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodó Horizon 2020 uniós kutatási és fejlesztési programban, ami konzorciális jellegű, vagyis az egyetemek együttműködésén alapul, a magyar egyetemeknek "csak" 250 millió eurós támogatást sikerült megszerezniük.
Az említett egyetemeket még nem keresték meg ezzel kapcsolatban, a kormányzat előbb a jogszabályi feltételeket akarja kidolgozni. Forrásunk szerint a folyamatot könnyíti, hogy a felsőoktatás irányítása az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) került át szeptember elsejétől. Hozzátette, ez nem egy új dolog, már a tavalyi kormányalakításnál is felmerült, hogy a felsőoktatásnak az ITM-ben legyen a helye, miután megvizsgálták: az európai országok közül nyolcban egy irányítás alatt van a felsőoktatás és a tudomány-technológia-innováció.

Ki hitte volna: féláron is megépítenék a NER vállalkozói az óriási sportcsarnokot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 21:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Volt olyan cég, ami 158 milliárdról 78 milliárdra vágta vissza árajánlatát, de ez is túl sok lehet a végső győzelemhez.
Ritka, amikor egy kivitelezői ajánlatról ordít a túlárazottság, de a Napi.hu olyan esetet talált, amikor az érintettek maguk bizonyították be, hogy az első megjelölt árhoz képest jóval olcsóbban is tudnak dolgozni. Mindez 2022-es férfi kézilabda Eb alkalmára tervezett óriási arénaberuházás kapcsán derült ki.  A kormány korábbi döntése szerint új multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot építenek Budapesten magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként. A minden eddiginél nagyobb, több mint húszezer fő befogadására alkalmas aréna a IX. kerületben, a Volán buszpályaudvar melletti telkeken épülhet fel (a területetsajtóinformáció szerint 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vette meg az állam). 

Rájöttek, megy ez nekik olcsóbban is

A kormány 2019. augusztus 23-án arról is határozott, hogy a beruházás teljes költségenem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot, ami nettó 74 milliárd 127 millió forintot jelent. Ez a keretösszeg már behatárolja a sport- és rendezvényközpont kivitelezésére felkért öt cég mozgásterét is, írja a lap, hiszen - a júliusban elindult, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésen -
a fővállalkozók az első körben 115,8 milliárd és 159,9 milliárd forint közötti árajánlatokat tettek.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumok szerint a második, augusztus 29-én zárult ajánlati körben már több tízmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tettek a kivitelezők. Az egyösszegű nettó ajánlati ár (amely tartalmazza a 775 milliós tartalékkeretet is) 78,7 és 81,5 milliárd forint között szórtak.
  • Fejér-B.Á.L.Zrt. 1. ajánlat: 115,780 milliárd 2. ajánlat: 78,737 milliárd
  • KÉSZ Építő Zrt. 1. ajánlat: 116,733 milliárd 2. ajánlat: 79,775 milliárd
  • Market Építő Zrt. 1. ajánlat 153,852 milliárd 2. ajánlat: 78,717 milliárd
  • metALCOM Zrt. 1. ajánlat: 159,940 milliárd 2. ajánlat: 81,518 milliárd
  • West Hungária Bau Kft. 1. ajánlat 158,258 milliárd 2. ajánlat 78,782 milliárd
A nyertes ajánlatot azonban még nem választotta ki a beruházás építtetőjeként eljáró KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., vélhetően még pár milliárdot faragnak az ajánlatokon, hogy a nyertes ár beleférjen a kormány által megszabott bruttó 101 milliárd, azaz nettó 74 milliárdos keretbe – teszi hozzá a portál.

Erősen lehűl a levegő reggelre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 21:08

Fotó: Shutterstock
Szerda reggelre 7-14 fokig hűl le a levegő, a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat.
Szerdán hűvös lesz a reggel, 7-14 fokig hűl le a levegő, sőt egy-két szélcsendes völgyben a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat. Északon és a középső tájakon pára-, ködfoltok képződhetnek. Napközben országszerte napos, száraz idő várható, 23-27 fokos maximumokkal, keleten még többfelé élénk északias széllel - írja az Időkép.
Csütörtökön is országszerte napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. Esni sehol sem fog. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 7-14, délután 24-29 fokot mérhetünk. Pénteken újabb hidegfront okozhat többfelé erős, viharos szelet. Több lesz a felhő fölöttünk, de napközben csak kevés zápor fordulhat elő. Este nyugaton, délnyugaton viszont több helyen eleredhet az eső. A legmelegebb órákban 21-28 fok valószínű. Hétvégén is gyakran lesz felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Több helyen előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar. A szél időnként feltámadhat. A csúcshőmérséklet 20 és 25, a tartósan felhős, csapadékos tájakon kevéssel 20 fok alatt alakul.