Szombathely fideszes alpolgármestere: utasítás volt, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak kell hívni az ellenzéket

Publikálás dátuma
2019.09.04. 12:12
Koczka Tibor
Fotó: Koczka Tibor Facebook oldala
„Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül” – fogalmazott Koczka Tibor.
„Az első igazán nagy felháborodásom tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak – meg nekem is, csak én nem hajtottam végre – kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat” – egyebek mellett erről beszélt az ugytudjuk.hu-nak Koczka Tibor, Szombathely jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt, a Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Koczka hangsúlyozta, hogy nem lehet így megalázni a másikat emberi méltóságában.
„Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül”

– közölte.

Azt is mondta, hogy ő nem hajtotta végre ezt az utasítást. Hozzátette: borúlátó, amiért 30 évvel a rendszerváltás után még mindig arról kell beszélni a szombathelyi közgyűlésben, hogy cenzúra, hogy szamizdat, és hogy szükség van-e a népszavazás lehetőségére Szombathelyen.
„Itt már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is”

– jelentette ki.

Kockza az interjú végén kiemelte: sajnálja, hogy a többiek nem álltak ki mellette, és tudja, hogy van olyan, aki úgy látja a dolgokat, mint ő.
A jelenlegi állás szerint Szombathelynek három polgármesterjelöltje van. A Fidesz Balázsy Pétert, az Éljen Szombathely nevű ellenzéki választási szövetség Nemény Andrást indítja, Koczka Tibor pedig függetlenként indul. A jelenlegi polgármestert, Puskás Tivadart nem indítja a Fidesz. Ez egyébként – az alpolgármester külön indulásával együtt – a helyi fideszes belharcok eredménye. A Fidesz februárban elvesztette többségét a közgyűlésben, miután a másik alpolgármesterrel, Molnár Miklóssal végletesen megromlott a viszony a rabszolgatörvény miatt. (Az ő szavazatával tudta napirendre venni és elfogadni az ellenzék azt a rendeletet, hogy Szombathelyen nem alkalmazzák a túlóratörvényt.) Azóta részben az ellenzék akarata érvényesül a közgyűlésben, bár Puskás Tivadar minden polgármesteri jogosultságát felhasználva igyekszik ezt megakadályozni.    
Szerző
Frissítve: 2019.09.04. 14:08

50 éles riasztás és 544 repült óra után hazatértek a magyar Gripenek a Baltikumból

Publikálás dátuma
2019.09.04. 12:07

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Magyarország 2022-ben vesz részt legközelebb a balti légtérvédelemben.
Hazatértek a magyar katonák szerdán Litvániából, ahol négy hónapon át a balti országok légterét védték. A Magyar Honvédség 2015 után most másodszor teljesítette a balti missziót, amely során a három balti ország - Litvánia, Lettország és Észtország - légtérrendészeti feladatait végezte. A Magyar Honvédség négy hónapos balti misszióját 96 emberrel és 4 JAS 39-es Gripennel látta el, támogatva a spanyol és az angol katonákat.
A balti légtérvédelem során feladatuk egyebek mellett az volt, hogy azon repülőket azonosítsák, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtetnek a gépen válaszjeladót.
A négy hónap alatt 544 óra repülési időt hajtottak végre a magyar katonák, nyilatkozta Ugrik Csaba, a balti alegység parancsnok. Ezalatt a Balti-tenger fölött 50 éles riasztásuk volt, s valamennyi alkalommal sikeresen végrehajtották a gépek azonosítását.
A Gripenek már Pápán vannak, és amint befejeződik a kecskeméti repülőtér felújítása, a repülőszázadok visszatelepülnek, ott folytatják majd tevékenységüket. Magyarország 2022-ben ismét részt vesz majd a balti légtérvédelemben.

Rend, oktatás, egészségügy - ezekkel kampányol a pesterzsébeti ellenzéki polgármesterjelölt

Publikálás dátuma
2019.09.04. 11:58
Balog Róbert
Fotó: Közösen Pesterzsébetért Facebook oldal
Balog Róbert emellett nyílt vitára is kihívta a jelenlegi polgármestert, aki 2014-ben még MSZP-s politikusként került a kerület élére.
A közrend, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem áll a XX. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt, Balog Róbert programjának fókuszában. A Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott jelölt szerdán a pesterzsébeti városháza előtt ismertette programjának alapjait, és mutatta be a helyi egyéni választókerületi képviselőjelöltjeiket Hiller Istvánnal, a kerület MSZP-s országgyűlési képviselőjével közösen.
Nem valami ellen, hanem Budapest egyik legígéretesebb és hosszú távon is építendő kerületéért, Pesterzsébetért kívánnak dolgozni - hangsúlyozta Hiller. Elmondta, a polgármester mellett a 12 egyéni választókerületben is közös jelöltet állítottak, akiket a választási bizottság már nyilvántartásba vett. A polgármesterjelöltről, Balog Róbertről azt mondta, a kerületben született és itt is él, elkötelezett demokrata és esélyes jelölt.
Balog Róbert arról beszélt, a kerületnek szüksége van a megújulásra, becsületes és tisztességes munkára, és ő az itt élők érdekeinek érvényesítésére törekszik. Programjából kiemelte az utak, járdák állapotának javítását, a közrend, közbiztonság javítását és a droghasználat elleni fellépést. Az élhető, zöld Pesterzsébet megteremtését tekinti egyik legfontosabb céljának, de kiemelten kíván foglalkozni az egészségügy és az oktatás helyzetével is.
Van olyan körzet, ahol a négy gyermekorvosból kettő hiányzik, ezen pedig változtatni kell, még akkor is, ha a probléma túlmutat a kerület lehetőségein

- jegyezte meg, hozzátéve azt is, Pesterzsébeten az elmúlt években négy iskolát zártak be demográfiai és jogszabályi okok miatt, ugyanakkor a kerületben jelentős a tanárhiány, a kerület 17 óvodájából pedig 37 óvodapedagógus hiányzik.
Balog egyúttal kihívta nyilvános vitára a volt MSZP-s Szabados Ákost, a kerület jelenlegi, és az októberi választáson függetlenként induló polgármesterét.
A sajtótájékoztató végén a közös ellenzéki jelöltek aláírták az etikai nyilatkozatot, ezzel fejezve ki, hogy etikus és tisztességes kampányt fognak folytatni, és kérték a többi jelöltet, írják alá ők is a dokumentumot.