Első az egészség – meg a választási kampány: ajándékcsomaggal népszerűsítik az állami szűrőbuszokat

Publikálás dátuma
2019.09.05. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel
A kormány sikerként beszél a helybe vitt vizsgálatokról. Az érintettek szerint viszont az lenne az igazi siker, ha könnyen eljuthatnának orvoshoz, és ott nem kellene fél napot várni.
– Itt lesz a tüdőszűrés? – érdeklődött nagyot slukkolva cigarettájából a csökölyi iskola bejárata előtt egy húszévesforma férfi, majd bólintásunkra elpöckölte a dekket és besétált az udvarra. Két perc múlva viszont már ismét a kapu előtt füstölgött, ugyanis a tíz órára meghirdetett általános szűrővizsgálat csúszott. A szűrőbuszok meg az orvosok időben érkeztek, de a potentátokra még várni kellett. Fél tizenegykor aztán mindenki megérkezett – addigra pedig összegyűltek vagy hatvanan a somogyi faluból meg a környékről, hogy kihasználva a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat nemzeti népegészségügyi stratégia" kínálta lehetőséget, felméressék egészségügyi állapotukat. - Általános állapotfelmérés, vérnyomásmérés, vércukorszint-ellenőrzés, testzsírszázalék-mérés, ezek kardiológiai kiértékelése, EKG, szívultrahang, méhnyakrák-, szájüregrák- és fogorvosi szűrés – sorolta a három buszban esedékes vizsgálatokat Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, aki elismerte, azért indította útjára a programot a kormány, mert idehaza, s főleg vidéken igencsak alacsony a részvételi hajlandóság a különféle megelőző szűrővizsgálatokon. Éppen ezért első körben harminc hátrányos helyzetű településre mennek el a szűrőbuszok – jelenleg tíz van belőlük –, hosszabb távon pedig azt tervezik, hogy minden megyeszékhelyen lesz szűrőbusz, mely folyamatosan járja majd az adott megyét. Somogyban Csököly mellett legalább 150 faluba azonnal indulhatnának, a megye egészségi állapota ugyanis a felmérések szerint rosszabb, mint az országos átlag, az aprófalvakból jellemzően alig járnak szűrővizsgálatokra. Többek között ez is az oka, hogy egy somogyi nő születéskor várható élettartama 1,5, egy férfié pedig 2,6 évvel kevesebb, mint fővárosi társaiké – és azt az adatot a Balaton-part, illetve a megyeszékhely erősen fölfelé húzza. - Múlt ősszel voltam Kaposváron tüdőszűrésen – felelte Kovács József. – Most a vérnyomásom és a vércukrom akarom megnézetni. Minden évben elmegyek, anno a barcsi parkettagyárban dolgoztam a lakkozóknál, onnan rendszeresen vittek minket szűrésekre, hát megszoktam. Amúgy is próbálok egészségesen élni, naponta négyszer tornázom, és tolom a fokhagymát. Hamarost kiderült, a hatvan éves férfi ebből a szempontból igazi különc a településen, ugyanis rajta kívül senkivel sem sikerült beszélnünk, aki rendszeres szűrésrésztvevő lett volna.
– Három éve volt itt egy szűrőbusz, akkor eljöttem – mondta Mátésné Horváth Valéria. – Kaposvárra kellene amúgy bejárni, ami innen kész tortúra.
– Ötven perc a busz, ami két kilométerre áll meg a kórháztól – erősítette rá Pandur Gézáné.
– De csak iskolaidőben, nyáron ugyanis olyan rossz a közlekedés, hogy inkább el sem indul az ember – szólt közbe Mátésné. – Hiába harminc kilométer a megyeszékhely, egész napos program beutazni valamiért.
– Ráadásul jó, ha két-három hónapra kapunk időpontot, de a kardiológián az öt sem ritka – bólogatott özvegy Ballér Istvánné. – És az is csak afféle körülbelül idő, ugyanis simán várhat az ember két-három órát a kórházban. Utána pedig, ha találnak valamit, visszarendelik másnapra: kinek van erre ideje és pénze. Havi hatvanezerből nem tudok még utazgatni is. S ha felírják az új gyógyszert, ugyan, miből váltom ki? Hát inkább be sem megyek, ha nagy a baj, itt a körzeti orvos.
A falubeliek hasonlóképpen vélekednek, egy húszas évei elején járó, háromgyerekes anyuka arról beszél, hogy örülnek, ha tejre, kenyérre, krumplira, tésztára jut, és nemhogy szűrővizsgálatokra nem jut el, de még egészséges ételt adni a gyerekeknek is kihívás. Sokszor ráadásul teljesíthetetlen. – Jó, hogy idejöttek a buszok, de mi lesz a jövő héten vagy éppen fél év múlva? – kérdezte. – Aki hátrányos helyzetű településen él, az tudja, nincsenek olyan lehetőségei, mint egy városinak. Nekünk fogorvoshoz is két településsel arrébb, Nagybajomba kell utazni, s jó ha van autó, mert busszal tragédia odajutni. Aztán elköszönt, ugyanis regisztrálnia kellett magát. Amit a délelőtt valamivel kevesebb, mint százan tettek meg, köztük meglepően sok fiatal férfi és kisgyerekes nő. Már-már meglepődtünk, mennyire egészségtudatosak, ám a kezdés előtt a kapuban dohányzó férfi egy traktor mögé csatolt utánfutóra mutatott, melyen 150 egységcsomag – mosó- és tisztálkodási szerekkel, kávéval, pezsgőtablettával – várta gazdáit. - Csak nem hagyjuk itt az ingyen pakkot – mondta. – Ha ezért ki kell bírnom egy tűszúrást, hát legyen.
Szerző

Van már mobiljegy, csak épp alig lehet használni (videó)

Publikálás dátuma
2019.09.04. 20:51
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A villamosokon még nincs QR-kód, ami a mobilos jegyalkalmazás alapja lenne - de ott sem tudják mindig kezelni az e-jegyet, ahol elvileg június óta használatban van.
A napokban startolt el a fővárosi mobiljegy-program, ami ugyan nem a RIGO néven beharangozott e-jegyrendszer, csupán egy mobilalkalmazás, de magában is alternatívát jelenthetne a könnyű jegyvásárlásra.
Jelenthetne, de egyelőre erről nincs szó – derül ki az RTL Klub Híradójának összefoglalójából. A híradó stábja ugyanis kipróbálta az alkalmazást, méghozzá a 100-as reptéri buszjáraton, ahol elvileg már június eleje óta lehet utazni ezzel a jegytípussal. Már az applikáció letöltésével, a regisztrálással az és az online jegyvásárlással is elment 10 percük, majd – a busz oldalára ragasztott QR-kódot beolvasva – felszálltak az egyik járműre. Ahol nem tudták érvényesíteni a jegyet, mert a döbbent sofőrnek nem is volt erre alkalmas leolvasó készüléke, csak rövid oktatást kapott a hiányzó eszköz használatáról. Az online jegyvásárlás így gyakorlatilag értelmetlenné vált, hiszen a jegy csak a QR-kóddal és a leolvasó jóváhagyásával érvényes – ám a stábot, szerencséjükre,nem parancsolták le a buszról.
Nem jobb a helyzet a villamosokon sem, hiszen oldalukon nincs még fent a QR-kód; az ellenőröknél állítólag van leolvasó, de a stáb velük épp nem futott össze egy járaton sem. Az RTL Klub megszólaltatta a Közlekedő Tömeg Egyesület egyik elnökségi tagját, Gyöngyösi Mátét, aki szerint a jegyvásárlás csak 2 másodperc lett volna az éveken át ígérgetett RIGO e-jegyrendszerben. A BKK mindenesetre jó visszajelzéseket kapott a mobiljegyekkel kapcsolatban, és szeptember végéig állítólag minden tömegközlekedési eszközt felszerelnek az ehhez szükséges eszközökkel.
Szerző

Élesedik az uniós atombomba

Publikálás dátuma
2019.09.04. 20:35

Fotó: Shutterstock
Először tartanak meghallgatást a magyarországi jogállam helyzetéről az EU miniszteri tanácsában. A jelek szerint a kormány ideges.
Varga Judit igazságügyi miniszter még a hét elején találkozót kezdeményezett Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, hogy a Magyarországgal szemben tavaly elindított 7. cikkelyes eljárás szeptember 16-ikán esedékes következő fordulójáról érdeklődjön. A soros finn EU-elnökség javaslatára a tagállamok miniszterei ekkor tartják az első meghallgatást a magyarországi jogállam és demokrácia helyzetéről. A hétfői megbeszélésről Natasha Bertaud bizottsági szóvivő adott lapunknak rövid tájékoztatást. Ebből kiviláglik, hogy a bizottsági alelnök nem kívánta beavatni vendégét a részletekbe. A beszámoló szerint „a találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők.” Közölte azt is, hogy „az Európai Bizottság kérésre kész minden információt átadni a Tanácsnak, de egyedül ez a miniszteri testület illetékes a meghallgatás megszervezésére.” A 7. cikkelyes eljárást az Európai Parlament kezdeményezte 2018. szeptemberében. Azóta a huszonnyolcak csak kötetlen eszmecserét folytattak a témáról, ez lesz az első alkalom, hogy meghallgatást tartanak a magyarországi jogállam helyzetéről.
Információink szerint az ülést előkészítő szerdai megbeszélésükön a tagállami nagykövetek úgy döntöttek, hogy a parlamenti jelentésben felsorolt valamennyi problémás ügyet a tárgyalóasztalra teszik. A soros finn EU-elnökség azért javasolta a „széles merítést”, hogy az elkövetkező meghallgatásokon már könnyebb legyen egy-egy témát alaposan körüljárni. Az eljárással Magyarország is egyetértett. Emlékezetes, hogy a Judith Sargentini holland EP-képviselő által beterjesztett parlamenti állásfoglalásban a képviselők 12 pontban fogalmazták meg az aggályaikat, a választási rendszer működésétől a gazdasági és szociális jogokig. A Magyarországról szóló meghallgatás mellett, szeptember 16-ikán a miniszterek nyilvános vitát folyatnak a jogállam megerősítését célzó uniós lépésekről – tudtuk meg. Az EU soros elnökségét ebben a félévben betöltő Finnország képviseletében Anna-Maja Henriksson finn igazságügy-miniszter szerdán az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában megerősítette, hogy a jogállam tiszteletben tartását elnökségi programjuk egyik legfontosabb céljának tekintik. A tárcavezető megismételte: Helsinki felkarolja azokat a javaslatokat, amelyek az uniós források kifizetését az alapjogok érvényesüléséhez kötnék a következő pénzügyi ciklusban. Soros elnökként komoly vitát szeretnének kezdeményezni a miniszteri tanácsban arról is, hogyan ássa alá a korrupció a jogállamot.

Biztosi keringő

 Vera Jourová kaphatja a jogállamiság érvényesüléséért felelős tárcát a következő Európai Bizottságban – értesült a Politico nevű amerikai hírportál brüsszeli kiadása. A cseh liberális kormánypárthoz tartozó Jourová jelenleg a jogérvényesülésért és fogyasztóvédelemért felel a brüsszeli testületben. Nagy szerepe volt például az Európai Főügyészségről szóló jogszabály-tervezet kidolgozásában. Jelölését még nem lehet biztosra venni, értesüléseink szerint Didier Reynders belga liberális biztosjelölt is hajt a jogállami portfólióra. Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök állítólag a jövő héten teszi közzé, hogy a biztosi testületben kinek milyen tárcát szán. Trócsányi Lászlónak állítólag a bővítésért vagy a humanitárius segélyezésért felelős tárcát ajánlotta.