Előfizetés

Mostantól olvasnivalót is adnak a vérzsírcsökkentőhöz a patikákban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.09.04. 18:10

Fotó: Népszava
Egy hazai felmérés szerint tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is az infarktus, agyvérzés elkerülését segítő gyógyszerének a receptjét.
Hamarosan tájékoztatót is kapnak a betegek a sztatinjuk (vérzsírszint csökkentő) mellé a patikában. A koleszterinszint normalizálását szolgáló gyógyszerek eredményesebb használatát segítő akciót a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezte. A kampány keretében a gyógyszerész valamennyi sztaninra szóló recepttel jelentkező páciensnek át ad majd egy szórólapot, amelyen a készítménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötték csokorba. S emellett a gyógyszerészek további feladata lesz az érintetteket szóban is tájékoztatni, a kérdéseikre válaszolni. A sztatin a szív-, és érrendszeri betegek gyógyszere, segít megelőzni az érszűkületet, a szívrohamot, az agyvérzést. Akinek az orvosa felírja a szert, annak általában azt élethosszig kellene szednie, ám egy hazai felmérés szerint tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a receptet. Pedig, ha valaki egy éven belül abbahagyja, az olyan mintha el sem kezdte volna az alkalmazását. A magas vérzsírszint nem okoz panaszokat, csak a laborleletből olvasható ki, hogy valami nincs rendben. Az sem tűnik fel a gyógyszerszedő betegnek, ha a készítmény normalizálja a vérzsírszintjét, és ezzel csökken az agyvérzés, illetve az infarktus kockázata. S miután nincs látványos közérzetbeli változás azzal sem, ha valaki szedi, meg azzal sem, ha nem, így a betegek könnyen abbahagyják. A patikákban 376 sztatinfélét illetve kombinációt lehet megvásárolni. Általában a sztatinokat jellemzően naponta lehetőleg ugyanabban az időben kell bevenni. A gyógyszerésznek a készítmény kiadása előtt meg kell néznie, hogy a páciens milyen egyéb készítményeket szed. Van-e köztük olyan, amely káros mellékhatással járhat az adott sztatin alkalmazása mellett. A vérzsírcsökkentők mellett lehetőleg kerülni kell a grapefruit, illetve az orbáncfű kivonatot, mert míg az előbbi fölerősíti a hatását, az utóbbi gyengíti azt. Lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: a gyógyszerészek egyelőre társadalmi munkában látják el ezt a feladatot. Hozzátette: az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták betegeknek szánt szórólapokat. Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban. A program keretében arra is lehetőségük lesz a betegeknek, hogy egyeztetett időpontban kapjanak információt gyógyszereikről, azok helyes szedéséről.

HPV-oltás: még egy hétig nyilatkozhatnak a szülők

D. A.
Publikálás dátuma
2019.09.04. 18:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szülők csaknem ötöde nem kérte az elmúlt tanévben a térítésmentes HPV-oltás gyermekének. Idén az MSD, az ingyenes vakcina állami beszállítója kampányt is indított a szülők mind hatékonyabb meggyőzésére.
Még egy hét van arra, hogy az idén oltható 46 ezer hetedikes lány mindegyike bevigye az iskolába a vakcina beadásába beleegyező szülői nyilatkozatot. Az oltást a 12. életévüket betöltött lányok kapják meg az iskolákban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a tavalyi tanévkezdéskor mintegy tízezernél kevesebb, 8710 szülő nem kérte a lánya ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni oltását. Közülük mindössze 422-en hárították el azzal az indokkal a lehetőséget, hogy gyermeküknek már korábban beadták a vakcinát. Ezzel ugyan javult az érintett korosztály honi átoltottsága, ami az elmúlt tanévben 78 százalékos, míg korábban 74-75 százalék volt. Miután az oltóanyag rendelkezésre áll, jó lenne, ha valamennyi érintett megkaphatná azt. Hiszen a HPV víruscsalád nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette. A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kétharmada az élete során átesik egy ilyen fertőzésen. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy vírushordozó, így könnyen továbbadja a kórokozót. Általában a vírushordozók tíz százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhat.A reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák vírusaként azonosítják, pedig nem ez az egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud. A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A vakcina 96 országban a nemzeti oltóprogramok része, öt éve Magyarországon is elérhető, nem kötelező, de térítésmentesen biztosított oltóanyagként. „A kormány a 2014/15-ös tanévben indította el a serdülő lányok HPV elleni önkéntes védőoltását. Erre a célra eddig 6 milliárd forintot fordított. 2014 óta több mint 170 ezer hetedik osztályos lány kapta meg a védőoltást. Magyarországon a HPV elleni átoltottság az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint is kimagasló” – írta a Népszava kérdésére a szakminisztérium. Bár tavalyi tender győztesétől a kormány elegendő oltóanyagot vásárolt ahhoz, hogy a fiúk térítésmentes oltása is megkezdődhessen, a tárca egyelőre halogatja az erről szól döntést. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére az Emmi sajtóosztálya azt írta: a fiúk HPV oltásával kapcsolatban jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.

Szijjártó Lengyelországban olvasott be az EU-nak

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.09.04. 16:42

Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTI
A magyar külügyminiszter szerint két nagy hazugság is terjed Nyugat-Európában az újonnan csatlakozott tagállamokkal kapcsolatban.
Nagy hazugság, amivel egyes nyugat-európai politikusok vádolják Magyarországot és a többi kelet-közép-európai államot, miszerint az alacsony adókulcsokkal valójában adóparadicsomot akarnak létrehozni a nemzetközi nagyvállalatok számára – mondta a dél-lengyelországi Krynica Zdrjoj-ban zajló gazdasági fórumon Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter szerint ezek az országok (például Magyarország, vagy Lengyelország) azért tehetik meg, hogy alacsony adókulcsokat alkalmaznak, mert a megelőző években nagyon szigorú költségvetési és pénzügyi politikát folytattak, így jelenleg a gazdaságuk állapota már lehetővé teszi, hogy ezzel is növeljék versenyképességüket. A másik nagy hazugság Szijjártó Péter szerint, hogy ezek a tagállamok egyoldalúan élvezik az uniós felzárkóztatási alapok áldásait, mintegy „kicseresznyézve” az EU kínálatából azt, ami számukra előnyös, nem törődve a többiekkel. A tárcavezető azt a magyar kormány által már régóta hangoztatott ellenérvet hozta fel, hogy a csatlakozáskor az újak vállalták, hogy megnyitják gazdaságukat, piacaikat a nyugati cégek előtt, még úgy is, hogy tudták, egyelőre nem versenyképesek velük. Ráadásul a kohéziós pénzek 70 százaléka profit formájában nyugati vállalatokhoz jut vissza, hiszen a támogatott beruházásokat ők valósítják meg. - Ezt egyébként nem sajnáljuk, mert nem vagyunk kommunisták – mondta. A magyar külügyminiszter szerint egyébként hét pontban lehet megfogalmazni az EU jelenleg legégetőbb problémáit. Az első a verseny: ha magán az EU-n belül nincs gazdasági verseny, akkor kívülre sem lesz versenyképes az Unió, ezért veszélyesek azok a „szocialista jellegű” elképzelések, melyek a közterhek, a szociális ellátások harmonizálásáról szólnak. A második és harmadik pont az európai emberek biztonságának és Európa keresztény értékeinek megvédéséről szól. Az EU jelenlegi menekültpolitikája veszélyes Szijjártó szerint, mert az illegális migrációnak kedvez. A negyedik a már említett kohéziós politika megőrzése, igaz, erről a külügyminiszter szerint „őszinte vitát kell kezdeményezni” a következő hét éves uniós pénzügyi ciklus megtárgyalásakor. - Soha nem fogadjuk el az Európai Egyesült Államokat, az erős Európának erős tagállamokon kell alapulnia – szólt az ötödik pont. A hatodik a bővítés ügye: a magyar kormány nagyon szeretné, ha Trócsányi László uniós biztosjelölt a bővítési portfóliót kapná meg, melyre ugyan kevés az esély, de ettől még a magyar politikai konszenzus talán utolsó témáját jelenti, hogy a nyugat-balkáni államokat belátható időn belül fel kell venni az Unióba. (Emmanuel Macron például nem így gondolja.) Végül a „kettős mérce megszüntetése” volt az utolsó pont, amivel Szijjártó szerint elsősorban Magyarországot és Lengyelországot sújtják, jogállami kifogásokba bújtatva ezeket.