Előfizetés

Lázár novemberben tervez tisztogatást a Ménesbirtokon

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.04. 15:55

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Megmondta, és úgy is lesz: két vezérigazgató-helyettes távozik a mezőhegyesi mintagazdaságtól, egyikük után munkakör sem marad.
Felelősségre vonást tervezek – mondta május végén a Népszavának Lázár János, miután lapunk megtalálta a Mezőhegyesi Ménesbirtok wellness szállóra kiírt 800 milliós tervpályázatát, aminek létezéséről a birtokot kormánybiztosként felügyelő Lázár sem tudott.
Az azóta eltelt három hónapban lapértesülés alapján megtudhattuk, hogy a ménesbirtoknál 30 alkalmazottat bocsáthatnak el -  a takarmánykeverő részlegről. A Lázár által emlegetett felelősökről nem esett szó, a mintagazdaság honlapján pedig még mindig ugyanaz a négy vezető – Pap István Tibor vezérigazgató, valamint Isaszegi Norbert, Szabó Péter László és Turbucz Péter Sándor vezérigazgató-helyettesek – neve szerepel, mint a pályázati botrány kirobbanásakor.

November elsejével új vezetőség áll fel

Megkérdeztük Lázár Jánost, aki a jelek szerint nem feledkezett el ígéretéről: „szeptember 20-án dönt majd az igazgatóság az alapszabály és szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról. November elsejével pedig egy új vezetői struktúra áll fel, távozik a pénzügyi vezérigazgató-helyettes és megszűnik a fejlesztési vezérigazgatói-helyettesi pozíció is”- mondta a kormánybiztos, aki hangsúlyozta, hogy ezúttal tényeket közölt. A harminc ember elbocsátására vonatkozó kérdésre Lázár János annyit mondott:
„az egy másik projekt”.

Látványterv a ménesbirtok átépítéséről
Fotó: Lázár János Facebook oldala
Elmondása alapján tehát utód nélkül távozik a cégtől Turbucz Péter beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettes; pénzügyi vezető-helyettes konkrétan nincs a cégnél, Lázár így valószínűleg Szabó Péter László gazdasági vezérigazgató-helyettesre gondolhatott. A ménesbirtoknál 2019 második negyedévében egyébként 471 alkalmazott és nyolc vezető, valamint vezető tisztségviselő dolgozott - előbbiek átlagosan bruttó 310 ezer forintot, utóbbiak átlagosan bruttó 3,21 millió forintot kerestek havonta, a társaság három hónapra vonatkozó nyilvános béradatai alapján.

Az ITM nem viccel, tényleg olajat fúrnak majd Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:30

Fotó: Shutterstock
Persze azért sűrűn lakott részen nem vonultatnak fel "jelentős" infrastruktúrát az illetékes államtitkár szerint.
Úgy tűnik, komolyan gondolja a kormány, hogy Budapesten olajat és földgázt fognak fúrni, legalábbis ez derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának, Cseresnyés Péternek parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszából. A kérdést - azaz, hogy komolyan fúrnak-e majd a főváros és más városok alatt - még Burányi Sándor párbeszédes politikus tette fel, miután - mint a Népszava is megírta - kiderült:
az ITM egy szénhidrogén-kutatási koncessziót írt ki, és a kiírás szerint 14 pesti és budai kerületben lehetne próbafúrásokat végezni, illetve az agglomerációban.

Persze Cseresnyés sietve hozzátette azt is, "lakott területen belül, különösen Budapest sűrűn lakott részein nem kerülhet sor jelentős kutatási infrastruktúra felvonultatására". Ennek érdekében véleményezési lehetősége van a lakosságnak és az önkormányzatoknak. Egy kitermelési engedély odaítélése előtt az illetékes hatóságok érzékenységi és terhelhetőségi tanulmányt készítenek - olyat, mint amilyet az "Érd" nevű koncessziós területről is -, majd azt nyilvánosságra hozzák, és várják a reakciókat. Ami az "Érdet" illeti, az államtitkár szerint a tanulmány készítése során minden érintett önkormányzat nyilatkozott arról, hogy mely területeken nem lehet sem kutatni, sem kitermelni.
Kapcsolódó
Szólítsatok csak Dallasnak! - Budapestet is elérte az "olajláz"

Az ellenzéknek üzenget Láng Zsolt egy lomizós álhír miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:27

Fotó: Népszava
Talán a bevándorláspárti erők akarták úgy, hogy mindenki szeptember közepén lomtalanítson a II. kerületben.
Álhír terjesztéséért feljelentést tett Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, miután ismeretlenek a helyhatóság nevében kiadott hamis szórólapokon félretájékoztatták a lakosságot a kerületi lomtalanításról - közölte a városrész önkormányzata szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a kerületben ismeretlenek több helyen dobtak be az önkormányzat nevében a postaládákba szórólapokat, amelyeken azt állították, hogy szeptember közepén ki lehet tenni a lomokat. Hogy kik terjeszthették az álhírt, arról nincs megerősített információ, de egy hónappal az önkormányzati választások nehéz másra gondolni, mint az összellenzéki, bevándorláspárti, sorosista háttérhatalom aknamunkájára – a fideszes vezetés ugyanis éppen kampányidőszakban kellett volna megbirkózzon egy rakás, utcára dobott hulladékkal.
Politikai szabotázsra gondolhat a II. kerületi önkormányzat is: legalábbis erre utal, hogy
felszólították a városrészben jelöltet állító pártokat és szervezeteket: határolódjanak el az álhír terjesztőitől, és tegyenek meg mindent a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében.

Láng Zsolték hangsúlyozzák, éppen a múlt héten tájékoztatták a lakosságot, hogy a kerületi lomtalanítás időpontja idén decemberre csúszik, mivel ősszel kerületszerte útfelújítások zajlanak, a közterületek csak korlátozottan használhatók. Így egy lomtalanítás a megszokottnál is több kellemetlenséget és forgalmi zavart, valamint balesetveszélyes helyzeteket okozna