korrupció;Legfőbb Ügyészség;Polt Péter;OLAF;

2019-09-04 19:15:52

A Legfőbb Ügyészség jelenti, nagyon elégedett a saját munkájával

Bár az OLAF lesújtó jelentést tett közzé a hazai helyzetről, Polt Péter hivatala büszke rá, milyen eredményesen dolgoznak.

Buzgón magyarázza a bizonyítványát az  magyar ügyészség, friss közleményüket legalábbis nehéz lenne másként érteni.

 Miután kedden kiderült, hogy az uniós csalás elleni hivatal tavaly Magyarországon indította és zárta le legtöbb, EU-pénzek csalásgyanús felhasználása miatt indított vizsgálatát, a Polt Péter felügyelte hivatal saját honlapján alaposan megdicsérte magát.

Közleményükben kifejtik, hogy remek az OLAF-fal folytatott együttműködésük, és bár erre semmi nem kötelezné őket, mindig nyomozást rendeltek el az uniós hivatal ajánlásai alapján, vagy a már folyamatban lévő nyomozáshoz csatolják a befutó ajánlásokat (igaz, az Elios-ügyben azért vádemelésig sem jutottak – a szerk).

És hogy miért tartják kitűnőnek saját munkájukat?

Összefoglalva megállapítható – dől hátra elégedetten az ügyészség – hogy Magyarország igazságügyi hatóságai folyamatosan jó teljesítményt nyújtva, az OLAF-al a legszélesebb körű együttműködésben, egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket.

Hogy a helyzet azért nem ennyire rózsás, azt jól jelzi, hogy 

 Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt.

Valószínűleg az sem a kiváló teljesítménynek köszönhető, hogy Ville Itälä, az OLAF igazgatója jövőre személyesen egyeztetne Polt Péterrel és más igazságügyi vezetőkkel arról,,miért van nálunk annyi, gyanúsnak talált uniós pályázati ügy.

 Itälä az euronews.hu-nak nyilatkozva azt is megjegyezte, hogy szeretné, ha Magyarországon jobban, hatékonyabban követnék az OLAF ajánlásait; ez sem utal éppen az ügyészség által emlegetett példás együttműködésre.