Élesedik az uniós atombomba

Publikálás dátuma
2019.09.04. 20:35

Fotó: Shutterstock
Először tartanak meghallgatást a magyarországi jogállam helyzetéről az EU miniszteri tanácsában. A jelek szerint a kormány ideges.
Varga Judit igazságügyi miniszter még a hét elején találkozót kezdeményezett Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, hogy a Magyarországgal szemben tavaly elindított 7. cikkelyes eljárás szeptember 16-ikán esedékes következő fordulójáról érdeklődjön. A soros finn EU-elnökség javaslatára a tagállamok miniszterei ekkor tartják az első meghallgatást a magyarországi jogállam és demokrácia helyzetéről. A hétfői megbeszélésről Natasha Bertaud bizottsági szóvivő adott lapunknak rövid tájékoztatást. Ebből kiviláglik, hogy a bizottsági alelnök nem kívánta beavatni vendégét a részletekbe. A beszámoló szerint „a találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők.” Közölte azt is, hogy „az Európai Bizottság kérésre kész minden információt átadni a Tanácsnak, de egyedül ez a miniszteri testület illetékes a meghallgatás megszervezésére.” A 7. cikkelyes eljárást az Európai Parlament kezdeményezte 2018. szeptemberében. Azóta a huszonnyolcak csak kötetlen eszmecserét folytattak a témáról, ez lesz az első alkalom, hogy meghallgatást tartanak a magyarországi jogállam helyzetéről.
Információink szerint az ülést előkészítő szerdai megbeszélésükön a tagállami nagykövetek úgy döntöttek, hogy a parlamenti jelentésben felsorolt valamennyi problémás ügyet a tárgyalóasztalra teszik. A soros finn EU-elnökség azért javasolta a „széles merítést”, hogy az elkövetkező meghallgatásokon már könnyebb legyen egy-egy témát alaposan körüljárni. Az eljárással Magyarország is egyetértett. Emlékezetes, hogy a Judith Sargentini holland EP-képviselő által beterjesztett parlamenti állásfoglalásban a képviselők 12 pontban fogalmazták meg az aggályaikat, a választási rendszer működésétől a gazdasági és szociális jogokig. A Magyarországról szóló meghallgatás mellett, szeptember 16-ikán a miniszterek nyilvános vitát folyatnak a jogállam megerősítését célzó uniós lépésekről – tudtuk meg. Az EU soros elnökségét ebben a félévben betöltő Finnország képviseletében Anna-Maja Henriksson finn igazságügy-miniszter szerdán az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában megerősítette, hogy a jogállam tiszteletben tartását elnökségi programjuk egyik legfontosabb céljának tekintik. A tárcavezető megismételte: Helsinki felkarolja azokat a javaslatokat, amelyek az uniós források kifizetését az alapjogok érvényesüléséhez kötnék a következő pénzügyi ciklusban. Soros elnökként komoly vitát szeretnének kezdeményezni a miniszteri tanácsban arról is, hogyan ássa alá a korrupció a jogállamot.

Biztosi keringő

 Vera Jourová kaphatja a jogállamiság érvényesüléséért felelős tárcát a következő Európai Bizottságban – értesült a Politico nevű amerikai hírportál brüsszeli kiadása. A cseh liberális kormánypárthoz tartozó Jourová jelenleg a jogérvényesülésért és fogyasztóvédelemért felel a brüsszeli testületben. Nagy szerepe volt például az Európai Főügyészségről szóló jogszabály-tervezet kidolgozásában. Jelölését még nem lehet biztosra venni, értesüléseink szerint Didier Reynders belga liberális biztosjelölt is hajt a jogállami portfólióra. Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök állítólag a jövő héten teszi közzé, hogy a biztosi testületben kinek milyen tárcát szán. Trócsányi Lászlónak állítólag a bővítésért vagy a humanitárius segélyezésért felelős tárcát ajánlotta. 

Uniós források megnöveléséért lobbiztak Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.09.04. 20:12

Timmermans elmondta, a következő Bizottság feladata lesz újragondolni a közösségi támogatások szabályait.
Magyar ellenzéki polgármesterek, illetve polgármester-jelöltek látogattak a héten Brüsszelbe, hogy az önkormányzatok számára közvetlenül hozzáférhető uniós források megnöveléséért lobbizzanak az Európai Bizottságban. A hat politikust Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hívta meg. A Hajdúdorogról, Salgótarjánból, Székesfehérvárról, Szolnokról, Szombathelyről és a budapesti 5. kerületből érkezett jelöltek többek között találkoztak Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, aki támogatásáról biztosította a vendégek javaslatait. Azt mondta, hogy a következő Bizottság feladata lesz újragondolni a közösségi támogatások szabályait. Egyben közölte, hogy a brüsszeli testület kész együttműködni az önkormányzatokkal lakhatási és egészségügyi programok végrehajtásában. Az október 13-iki helyi választásokon induló polgármester-jelöltek sajtótájékoztatójukon kiemelték: szeretnék, ha az EU következő hétéves keretköltségvetésében több támogatási alapra pályázhatnának az önkormányzatok. Elsősorban a városi életminőséget javító projektekre szánnának több pénzt.  
Témák
Európai Unió

Tiborcz után nyomoz Hadházy

Publikálás dátuma
2019.09.04. 20:01

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
Egy kivételével beazonosította a független országgyűlési képviselő azokat a fiktívnek tűnő szolgáltatói szerződéseket, amelyeken keresztül – a politikus szerint – a Microsoft magyar leányvállalata kenőpénzeket fizethetett ki.
Arról sokszor írtunk, hogy a magyar állam gyanúsan nagy, 30-40 százalékos haszonkulccsal dolgozó közvetítőcégeken keresztül vett szoftvereket. Arról viszont kevesebb szó esett eddig, hogy az ügyletek kapcsán a Microsoft több különös tanácsadói szerződést is kötött. Ezekről tudott meg részleteket Hadházy Ákos. A politikus kiderítette: az Oktatás Fejlesztési Intézet (OFI) a Nemzeti Köznevelés Portál-projektjéhez kötött szerződést a magyar Microsoft-tal. A Microsoft pedig bevont az üzletbe egy alvállalkozót, aki az ügyet vizsgáló amerikai tőzsdefelügyelet szerint akkor az OFI munkavállalója is volt. Hadházy kitért arra is: az Országos Rendőr Főkapitányság az elektronikus útdíj projekt kapcsán köthetett alvállalkozói szerződést egy céggel. Az amerikai jelentés szerint nincs nyoma annak, hogy érdemi munkát végzett volna. Hadházy bejelentette, további közérdekű kérdéseket fog feltenni az ügyben, mert ki akarja deríteni: az érdemi munkát nem végző alvállalkozók között volt-e a kormányfő veje, Tiborcz István HCS Experts nevű cége? Az azóta végelszámolás alá került vállalkozásról megírtuk: a Microsoft ügyletek idején hirtelen százmilliós bevételekhez jutott, majd a cég profitját Tiborczék az utolsó fillérig felvették osztalékként.