Gyűjtés indul a menhelyi kutyák támogatására

Publikálás dátuma
2019.09.05. 09:31
Illusztráció
Fotó: Zhang Dagang/Imaginechina / AFP
Tegyünk együtt a kutyákért! címmel közösségi adománygyűjtő program indul a menhelyek támogatására.
A tájékoztatás szerint a program célja a magyarországi menhelyek és az ott élő kutyák helyzetének javítása, a megbélyegző negatív stigmák feloldása, valamint a felelős örökbefogadás népszerűsítése. A szervezők a háromrészes közösségi adománygyűjtés első szakaszában, szeptember 24-ig 2 millió forintot szeretnének összegyűjteni, amelyet elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak: kenneleket, kutyaházakat építenek a leginkább rászoruló kutyáknak, hogy a hideget biztonságban, méltóbb körülmények között várhassák.
Adakozni a Kutyaszemmel honlapján lehet, valamint telefonon vagy SMS-ben, de az ország csaknem 40 pontján is várják a felajánlásokat. A befolyt összeget a Hangya Közösség Alapítvány osztja szét a leginkább nélkülöző, jellemzően vidéki menhelyek között. A kampány októberben és decemberben újabb adománygyűjtéssel folytatódik.
A Kutyaszemmel a Cofidis Magyarország szemléletformáló jótékonysági kezdeményezése, egy olyan társadalmi összefogásra építő program, amely a legkiszolgáltatottabb kutyáknak nyújt komplex segítséget - írták a tájékoztatóban.
Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 10:14

Elaltatták Yvonne-t, a bujkáló tehenet

Publikálás dátuma
2019.09.04. 11:28

Fotó: ARMIN WEIGEL/dpa Picture-Alliance / AFP
Egy németországi állatmenhelyen elpusztult Yvonne, a tehén, amely nyolc éve megszökött és hónapokon át sikeresen bujkált üldözői elől a bajorországi erdőkben.
A 14 éves állat életéért két napon át küzdöttek a gondozók és az állatorvosok, ám végül fájó szívvel el kellett engedniük - közölte kedden a szökevényt befogadó állatmenhely, a deggendorfi Gut Aiderbichl. A menhely szerint Yvonne valószínűleg "rámászott" egy másik szarvasmarhára, és dulakodás közben súlyosan megsérült a medencéje, a tehenet el kellett altatni.
Yvonne-nal a menhely egyik legkiemelkedőbb négylábú személyisége távozott az élők sorából - írta nekrológjában a deggendorfi intézmény, hangsúlyozva, az állat egyedülállóan erős, karakteres egyéniség, fajának lenyűgöző képviselője volt. 
Yvonne, eredeti nevén Angie, 2011 tavaszán szökött meg, amikor az ausztriai Karintiából egy bajorországi gazdához került. Bevette magát az erdőbe, és hetekig békésen megvolt a vadon élő állatok közt, ám egy napon majdnem egy rendőrautónak szaladt. Ekkor figyeltek fel rá, veszélyesnek minősítették és elrendelték a kilövését. A szökevény azonban hónapokon át sikeresen kijátszotta az elejtésére, elfogására tett legrafináltabb kísérleteket, és ügyességével, bátorságával maga mellé állította a közvéleményt, híre Amerikába és Indiába is eljutott, utóbbi helyen, ahol szentként tisztelik a marhákat, menedéket ajánlottak neki. 
Yvonne-t végül a Gut Aiderbichl állatmenhely szakembereinek sikerült befogniuk altatólövedékek segítségével, és a tehenet, amely előbb-utóbb a vágóhídon végezte volna, a deggendorfi menhely fogadta be, ahol csaknem napra pontosan nyolc évvel a befogása után altatták el.
Szerző

Harry herceg programot indít a környezettudatosabb utazásért

Publikálás dátuma
2019.09.04. 09:48

Fotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance / AFP
Karbonsemleges volt családja augusztusi magánrepülése – mondta a brit herceg, és bejelentette, a globális utazásszervezés kulcsszereplőivel együttműködve programot indít a fenntartható utazásért és az idegenforgalommal kapcsolatos karbonlábnyom egyensúlyban tartásáért.
Harry herceg – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – kedden egy amszterdami sajtótájékoztatón beszélt a kezdeményezésről, amelynek célja, hogy a globális utazási és idegenforgalmi iparág az egyre növekvő kereslet közepette is környezettudatosabb legyen.
Harry herceget a közelmúltban képmutatással vádolták meg, mivel augusztusban magánrepülővel utazott családjával dél-franciaországi vakációra, Elton Johnhoz. Az uralkodócsalád tagja Amszterdamban ezekre a vádakra is válaszolt: mint mondta, az esetek 99 százalékában a kereskedelmi repülést választja, csak akkor száll magánrepülőre, ha ennek komoly oka van, például családja biztonsága miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy ez a magánút is karbonsemleges volt, mivel ellentételezésként szén-dioxid-kibocsátást csökkentő projektek javára tettek felajánlást. 
A herceg által bejelentett fenntartható utazási modell, a Travalyst olyan utazásszervező vállalatok közreműködésével jött létre, mint a Booking.com, a TripAdvisor, a Skyscanner, a kínai Ctrip és a Visa. Olyan programokat indítanak, amelyek segítenek az utazóknak csökkenteni a karbonlábnyomukat, visszaszorítják a tömegturizmust és hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez. 
„Senki sem tökéletes, de mindannyian felelősek vagyunk a saját egyéni hatásunkért. A kérdés az, mit teszünk ennek ellensúlyozására”

– fogalmazott Harry herceg.

A hosszú távú kezdeményezés az utazási ipar éghajlatváltozásra gyakorolt hatásainak kezelésére, a vadon élő állatok élőhelyének megőrzésére és a környezet védelmére irányul a világ legfontosabb turisztikai pontjain. A sajtóértekezleten azonban konkrét programokról még nem esett szó.
„Ahogy az idegenforgalom elkerülhetetlenül növekszik, egyre kritikusabbá válik, hogy világszerte elterjedjenek a fenntartható módszerek, emellett ezt a növekedést egyensúlyba kell hozni a környezet és a helyi lakosság igényeivel. A vállalatok, a fogyasztók és a közösségek egyesítése a legjobb esélyünk arra, hogy a következő nemzedékek számára is megőrizzük az úti célokat és ökoszisztémákat” – mondta Harry. A Travalyst a Harry és felesége, Meghan által közelmúltban létrehozott Sussex Royal jótékonysági alapítvány első kezdeményezése.
Tavaly a nemzetközi utazások száma elérte az 1,4 milliárdot. Az ENSZ idegenforgalmi hivatala csak két évvel későbbre számított ekkora növekedésre. A Világbank adatai szerint 2000 óta világszerte több mint a duplájára nőtt az évi utazások száma. Az utazás és idegenforgalom 2018-ban a globális gazdaság 8,8 billió dolláros üzletága volt. Az ENSZ idegenforgalmi hivatala szerint tíz éven belül a feltörekvő piacokra látogató turisták száma évi egymilliárdra nő, és ezek az összes nemzetközi utazás 57 százalékát jelentik majd. 
Szerző