Előfizetés

A húsmentes étrend növelheti a stroke kialakulásának esélyét

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.05. 12:26
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A vegetáriánusok és a vegánok körében nagyobb a stroke kialakulásának kockázata, viszont kisebb eséllyel szenvednek szívkoszorúér-betegségben - derült ki egy nagyszabású kutatásból.
A British Medical Journal aktuális számában ismertetett tanulmány 48 ezer ember adatait elemezte az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú oxfordi vizsgálat (EPIC-Oxford) segítségével. Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe - írta a BBC hírportálja. 
Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték. Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük 300 esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján. A halat is fogyasztók 13 százalékkal, a vegetáriánusok és a vegánok 22 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint a húsevők. A növényi étrendet követők azonban 20 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot. A kutatók szerint ennek a B12 vitamin alacsony szintjéhez lehet köze, de "az összefüggés bizonyításához további kutatás szükséges".
A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében. "Nem ok-okozati kapcsolatot vizsgált a jelen kutatás, hanem az adatok elemzésével kapcsolatot állapított meg. Az üzenet azonban mindenki számára az lehet, hogy 
a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani.

A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket" - mondta Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja.
A dietetikus szerint a vegán és vegetáriánus étrend jelentősen változott a vizsgálat kezdete óta eltelt évtizedekben. "Sokkal nagyobb lett a nekik kínált kényelmi ételek, vagyis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek választéka" - mutatott rá. A túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az egészségi állapot romlásával.

„Okosíthatja” is a gyereket a reggeli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:03

Fotó: F. Hammond & A. Rosin/PhotoAlto / AFP
A tanulást is segíti a megfelelő étkezés. Dietetikus elmondja, mit érdemes reggeliznie és iskolába magával vinnie egy gyereknek.
A minőségi reggelizés segíthet a gyereknek a jobb iskolai teljesítmény elérésében. Ráadásul számos vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik kihagyják a nap első étkezését, nagyobb eséllyel alakul ki túlsúly és elhízás – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
A megfelelő reggeli elkészítéséhez olyan nyersanyagokat érdemes választani, amit a gyerek szeret, de biztosítják is az energiát a koncentrációhoz. Ilyenek a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyérfélék, pékáruk, amelyekre kenhetünk zöldség-, például vöröslencse-, padlizsánkrémet vagy humuszt. Tegyünk rá sovány felvágottat, például valamilyen sonkafélét és friss zöldséget is. A szendvics mellé kínálhatunk tejtermékeket, illetve gyümölcsöt. A cukrozott reggelizőpelyhek helyett inkább hozzáadott cukrot nem tartalmazó, natúr készítményeket adjunk, amelyekhez friss gyümölcsöt, olajos magvakat keverhetünk. Már reggel is fontos a folyadékfogyasztás is – tette hozzá Wolher Veronika.

Ha nem éhes

Étvágytalanság esetén kínáljunk savanykás gyümölcslevet, pár kanál gyümölcspürét. Ez képes beindítani a nyálelválasztást, fokozza az emésztést, az étvágyat. Érdemes picivel korábban felkelni, hogy legyen idő reggelizni. Ha egy gyerek a többszöri kínálás ellenére is visszautasítja a reggelit, csomagoljuk be és tegyük a táskájába, hogy elvihesse és később megehesse. 
Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, zöldséget, zöldségkrémmel megkent, sajtos szendvicset adjunk, de megfelelő kisétkezés lehet a joghurt, a kefir, egy tejdesszert, pár szem, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú keksz, vagy egy kis adag előre elkészített gyümölcsös zabkása is. 
Sok iskolai büfében még mindig lehet csokoládét, chipset, finomított pékárut, cukorkát kapni, de vannak olyan helyek is, ahol gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű szendvicset, tejterméket is lehet találni. Ha a gyerek otthon a tudatos táplálkozásra való törekvést látja, nagyobb eséllyel választ egészségesebb nyersanyagokat, élelmiszereket a büfében is. A kevésbé egészséges ételeket kínáló büfék kísértését úgy lehet kikerülni, ha nem is kell odamennie a gyereknek, mert hozott otthonról egészséges elemózsiát – mondta a dietetikus.

Felmerült az igény az űr-KRESZre - Majdnem összeütközött egy európai és a SpaceX műholdja

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.04. 12:05
Az űrügynökség Aeolus műholdja
Fotó: ESA
Módosítani kellett egy európai megfigyelő műhold pályáját, hogy ne ütközzön a SpaceX műholdjával - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).
Megváltoztatta egy megfigyelő műholdjának pályáját az ESA, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést a SpaceX egy műholdjával. A manőverről, amelynek során "az Aelous globális széljárásmegfigyelő műhold hajtóművét begyújtották, hogy kimozdítsák az SpaceX műholddal való ütközőpályáról", az Európai Űrügynökség Twitter-üzenetben számolt be.
Az űrhivatal közleménye szerint a tudósok úgy döntöttek, hogy a legbiztonságosabb, ha a műhold magasabb pályára áll. Egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy a hétfőn végrehajtott manőver az első olyan volt, amellyel egy működő műholddal való ütközést kellett elkerülni. Többnyire ugyanis a már nem működő, vagy korábbi ütközések miatt darabokra hullott műholdakkal való ütközéseket kell elkerülnie az ESA műholdjainak.
A karambol esélye egy az ezerhez volt - közölték. Az ESA egy szakértője elmondta a dpa-nak, hogy a SpaceX messzemenően együttműködött az európai ügynökséggel. Ez nem mindig van így, vannak műholdüzemeltetők, amelyek nem is reagálnak a megkeresésekre, márpedig egyeztetés hiányában előfordulhat, hogy két műhold ugyanabba az irányba indul el. 
A SpaceX, amelyet 2002-ben alapított Elon Musk, májusban állította Föld körüli pályára a vállalat Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját. A műholdhálózat fellövése aggodalmat keltett a csillagászok körében, akik az ütközések veszélyére figyelmeztettek. A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő Starlinkhez. 
A Föld légkörében egyre több magánvállalat műholdja kering, az ESA adatai szerint már mintegy 20 ezer. Az űrügynökség ezért az űrbiztonság miatt novemberre tanácskozást hívott össze egy "űr-KRESZ" kidolgozására.