Nyugdíjas legyen a talpán, aki megfejti a rezsirejtvényt

Publikálás dátuma
2019.09.05. 19:19

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az NKM tájékoztatója kissé elnagyoltan utal egy fajta csekkigénylési szükségletre.
Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. felkészült a nyugdíjasok gáz- és áramszámlafizetésre felhasználható rezsiutalványai fogadására – tette közzé az állami csoport. Közleményük és honlapjuk tájékoztatója kissé elnagyoltan utal egy fajta csekkigénylési szükségletre. A valóban igen kusza szálakat így ismét a cég telefonos ügyfélszolgálata segítségével igyekeztük felfejteni. Ott megtudtuk: ha áram- vagy gázcsekkünk alacsonyabb értékű, mint a felhasználni kívánt 3, 6 vagy 9 ezer forintos bón, a csekket dobjuk ki, ehelyett igényeljünk a cégtől 3, 6 vagy 9 ezer forintos csekket és azt fizessük be azonos címletű rezsiutalvánnyal. Bár ezzel túlfizetésünk keletkezik, azt a szolgáltató a későbbi számlánkból levonja. Ha viszont csekkes tartozásunk nagyobb a felhasználni kívánt utalványnál, ne kérjünk pótcsekket, hanem fizessük be a meglévő csekket, részben a rezsiutalvánnyal. A hiányzó összeget a postán készpénzzel is ki lehet egészíteni, az ügyfélszolgálaton viszont csak bankkártyával. Aki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy bankkártyával fizet, ebbéli szokásain ne változtasson. Ilyen esetben a tartozás Postán keresztül szintén csak egy külön igényelt csekk rezsiutalványos befizetésével csökkenthető vagy akár fizethető túl. Az ügyfélszolgálaton viszont ilyen esetben elegendő az utalványokat beadni, aminek értékével aztán a tartozás csökken, vagy épp a túlfizetés nő. Az elektronikusan fizetőknek ugyanakkor rossz hír, hogy a 9 ezer forintos kedvezmény érvényesítéséhez nem kerülhető meg legalább egy személyes megjelenés a Postán vagy a cég ügyfélszolgálatán. (Utóbbi helyszínen hivatalos megbízással is el lehet járni.)  Az egész azért ilyen bonyolult, mert az utalványból nem szabad készpénzt visszaadni. Az más kérdés, hogy mivel a papír nem névre szól, az bárkinek átadható. Így akár a kocsmában is fizethetünk vele a sörért, ha a kocsmáros éppenséggel elfogadja azt saját személyes rezsije mérséklésére.
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 15:05

Kamatrögzítésre buzdítják a devizahiteleseket a bankok

Publikálás dátuma
2019.09.05. 18:31

Fotó: Népszava
Nehéz döntés előtt állnak azok az egykori devizahitelesek, akiknek tartozását 2015 elején forintosították.
A még hosszú hátralévő futamidővel rendelkezőknek arról kell nyilatkozniuk: fix kamatozásúvá alakítják-e át tartozásukat vagy maradnak a jelenlegi, változó kamatozású konstrukciónál. Számlavezető bankjuktól ezzel kapcsolatban szeptember végéig levelet is kapnak. A pénzintézetek - a jegybank útmutatását követve - azzal kecsegtetik ügyfeleiket: a "fixesítéssel" elkerülhetik, hogy egy esetleges kamatemelés miatt emelkedjen törlesztőrészletük. A bank az adós szerződésére szabott számításokat is küld: az egyik példa szerint egy 10 millió forintos hitelnél a kamatrögzítés az első öt évben havi 1000, a következő öt évben pedig havi 7000-7500 ezer forintos többletkiadást jelent. A mostani alacsony kamatok ugyanakkor emelkedésnek indulhatnak, ez pedig ennél is nagyobb törlesztőrészlet-emelkedést jelenthet.  Egy még tíz évig fizetendő hitelnél mintegy 5 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést jelent, ha a hitel kamatlába 5-ről 6 százalékra nő, 20 éves futamidőnél a növekedés mértéke már elérheti a 10 százalékot is. Az MNB felmérései szerint a hiteladósok jelentős része nem tudja, mekkora a hitelének a kamata, csak a havi törlesztőrészlete érdekli. A jegybank mégis abban reménykedik, az érintettek legalább egy része megfontolja a váltást. Bár újonnan már szinte csak fix kamatozású szerződéseket kötnek, a meglévő lakossági jelzáloghitel-szerződések 60 százaléka még mindig változó kamatozású.  Tavaly év végén közülük 130 ezernek a futamideje meghaladta a 10 évet, a hitelállomány 895 milliárd forintot tett ki. Ezek közül 80 ezer szerződés 620 milliárd forintos állománnyal az egykori devizahiteleseket érintette.   
Szerző
Témák
devizahitel

Mobil kell a bankoláshoz

Publikálás dátuma
2019.09.05. 16:47

Fotó: Shutterstock
Elriaszthatja az online kártyás fizetéstől a vásárlókat a jövő héten életbe lépő uniós irányelv. Elképzelhető, hogy a bankok ismét haladékot kapnak.
Már az interneten, nem pedig az üzletekben választják ki a vásárlók a megvenni kívánt termékeket, a boltokban így már csupán gyors kiszolgálásra vágynak. Ezt tapasztalta az Extreme Digital, amely csütörtökön új, a vevők minél gyorsabb kiszolgálására fókuszáló üzletet nyitott Budapesten. A 266 négyzetméteres vásárlói térben nincsenek tucatszámra kiállított árucikkek, helyette egy kétszer ekkora hátsó raktárhelyiség gondoskodik a gyors kiszolgálásról. A számítás – na meg a csaliként meghirdetett jelentős nyitási kedvezmény – bejött: a sor már a nyitás előtt több tízméteren át kígyózott az utcán.  - Ők a jövő vásárlói, mindannyian az internet révén jutottak el ide – fogalmazott Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapító ügyvezetője. Szerinte az elkövetkező tíz évben ez a vásárlási forma – interneten kinézni, boltban átvenni - veszi majd át az uralmat a kereskedelemben. Vásárlóink fele ma már online rendeli meg a kívánt terméket, holott két évvel ezelőtt még 70 százalékuk az üzletben tette ezt – fűzte hozzá. A bolti átvételt ugyanakkor azért részesítik még mindig előnyben, mert így fizikai valójában is megvizsgálhatják még a fizetés előtt a terméket.   
A GKI Digital egy korábbi felmérése szerint tízből hat esetben – ha elérhető távolságban van egy bolt - az online vásárlók inkább a személyes átvételt választják. A saját „offline” bolthálózattal is rendelkező webáruházak ezért egyre inkább előnybe kerülnek tisztán online társaikkal szemben. Az online vásárlók háromnegyede ráadásul utólag fizet, átvételkor pedig – bár egyre több helyen van lehetőség bankkártyával fizetni - több mint felük készpénzzel egyenlíti ki a számlát. A kereskedők viszont inkább szabadulnának az utánvétes fizetéstől és a készpénztől, hiszen ezen  tranzakciók több mint fele a webáruházak logisztikai partnerein megy keresztül. Emiatt a kereskedők több napos késéssel jutnak csak a pénzükhöz, a futároknak pedig teher és felelősség a készpénz kezelése. Az elkövetkező néhány hónapban azonban még jobban visszaszorulhat a bankkártya-használat a netes vásárlásokban – vélekedett kérdésünkre Várkonyi Balázs. A szeptember 14-től az egész unióban életbe lépő módosított pénzforgalmi irányelv, az úgynevezett PSD2 (Revised Payment Services Directive) szerinte akár 10-15 százalékkal is visszavetheti a bankkártyás fizetéseket. Az irányelv többek között előírja ugyanis az erős ügyfélhitelesítést. Mobiltelefon nélkül például jövő héttől senki nem tud majd a webáruházakban kártyával vásárolni. A fizetéshez eddig elég volt megadni a bankkártyán szereplő adatokat, a plasztikot azonban könnyű ellopni. Az uniós irányelv azonban kötelezővé teszi a bankoknak a kétlépcsős ügyfélazonosítást. 
Egy ügyfél azonosítása alapvetően három módon lehetséges: egy csak általa ismert jelszóval, egy csak általa birtokolt eszközzel (például mobiltelefonnal), valamint az ügyfél biológiai tulajdonságával (például ujjlenyomattal, hangmintával). Mobiltelefonra tehát azért lesz feltétlen szükség az online vásárláshoz, mert miután a webáruházban a vásárló megadta bankkártya-adatait, a bank vagy a készülékre küldi  a hitelesítési kódot, vagy annak segítségével igazolhatja magát az ügyfél biometrikusan (például az ujjlenyomatával). Ezek az első hallásra bonyolultnak tűnő pluszlépések Várkonyi Balázs szerint már most számos vásárlót visszatartanak.  A kártyás fizetések náluk az utóbbi időben érezhetően visszaestek, hiszen néhány bankkártyánál már most is alkalmazzák a bankok a kétlépcsős hitelesítést. Ez azonban csak átmeneti csökkenés lesz, a rendszer bejáratódása után az ügyfelek rájönnek majd, hogy mindez a biztonságukat szolgálja – tette hozzá. Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója is úgy véli: valószínűleg nem most kezdenek majd el bakkártyával fizetni a webáruházakban azok, akik eddig inkább a készpénzt választották. Szerinte azonban a már kártyával fizető vásárlókat a dupla azonosítás nem fogja elriasztani. A bankok az új előírások miatt ugyanis kénytelenek voltak fejleszteni rendszereiket, az ügyfelek így kényelmesebben és biztonságosabban vásárolhatnak ezentúl. A PSD2 nem csak a kétfaktoros azonosítást vezeti be, hanem külső szolgáltatóknak – például fintech cégeknek - is hozzáférést enged a folyószámlaadatokhoz. Így lehetővé válhat például a multibanking, vagyis akár a család összes bankszámláját egyetlen applikáción keresztül lehetne kezelni. De akár komplett grafikonokat is kaphatnak az ügyfelek a vásárlási szokásaikról. A várható konkurencia miatt viszont a bankok is lépek, és fejlesztették mobilaplikációikat. Néhány pénzintézetnél például nem feltétlen az sms-ben kapott kódot kell bepötyögni, elég egy felugró ablaküzenetet jóváhagyni. Lehet QR-kód vagy ujjlenyomat segítségével is hitelesíteni a vásárlást – magyarázza Madar Norbert. Hozzátette: arra is lehetőség lesz, hogy ha a vásárló az adott kereskedőt megbízhatónak tartja, akkor ezt jelezheti, és a továbbiakban ott nem kérik majd az erős ügyfélhitelesítést.

Lehet, hogy ezt is elhalasztják

Számos európai szolgáltató nem készült fel a PSD2 új előírásaira, ami miatt a bankok attól tartanak, hatalmas lesz a káosz szeptember 14. után. Az Európai Bankhatóság (EBH) szerint az eredeti határidő módosítására már nincs lehetőség, a nemzeti felügyeleteknek azonban rugalmas felhatalmazást adott arra, hogy az egyes szereplőknek haladékot adjon. A hazai bankokat felügyelő Magyar Nemzeti Bank azt közölte lapunkkal: az EBH állásfoglalása nyomán „más országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyeztetések folynak jelenleg a nemzeti hatóság és szektor legjelentősebb szereplői között”. Ennek eredményeiről a közeljövőre ígértek tájékoztatást.   

Szerző
Frissítve: 2019.09.05. 17:08