Előfizetés

Puzsér kiakadt a köztévében: „A fizika törvényeit meghazudtolóan képesek hazudni”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 10:57

Fotó: MTV
A főpolgármester-jelöltnél akkor szakadt el a cérna, amikor riválisa, Karácsony Gergely ajánlásgyűjtéséről kérdezték.
Puzsér Róberttel folytatódott a közmédia főpolgármester-jelölteket bemutató sorozata péntek reggel. A beszélgetés hamar eszkalálódott- írja a jelenetet kiszúró 444.hu.
Mikor Fábián Barna riporter arról kérdezte, hogy mit gondol arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is aggályosnak nevezte, hogy Karácsony Gergely stábja aránytalanul sok ajánlásgyűjtő ívet vett fel, Puzsér előbb azzal vágott vissza, hogy a Kubatov-lista is aggályos, mégsem kifogásolta Péterfalvi Attila, majd kijelentette:
„arról van szó, hogy ez a televízió, ami az adómból üzemel, és teljes éven keresztül azt hazudoznak benne, amit csak akarnak, de amikor én bejövök ide, az alatt a hét és fél perc alatt is legyek szíves azokra a hazugságokra reflektálni, amiket ön itt előad nekem. Fábián Barna: Az, hogy hazugságokat mondanának ebben a tévében, ezt én, engedje meg, de ezt én visszautasítom. Puzsér Róbert: Jó formán levegővétel nélkül! A fizika törvényeit meghazudtolóan képesek hazudni. Nem tudom, hogy csinálják! A fülükön keresztül? Fábián Barna: Nagyon szívesen beszélgetek önnel, de ne haragudjon, én ezt vitatom, és visszautasítom, hogy itt folyamatosan hazudnánk. És, hogy a hazugságból épül ez a tévé. Puzsér Róbert: Jó. Ezt propagandának hívják. A hazugságnak megvannak az eufemizmusai.”

Puzsér ezután magyarázatként hosszabban értekezett arról, hogy a 21. században a hazugság számít az új igazságnak, és Rogán Antal orwelli „Igazság Minisztériumában” gyártják az ilyen tartalmakat. A m

24.hu: kartellre emlékeztet a kézilabdacsarnok körül kialakuló helyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:13
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A százmilliárdos nemzetközi tenderre végül csak a kormány kiválasztottjai jelentkezhettek, az árat is felülről határozták meg – a pályázók közül pedig négy minimális árkülönbséggel vállalta volna a munkát.
Szerény húszmillió forinttal előzte be a Garancsi István érdekkörébe tartozó Market a Mészáros -család Fejér-Bált Zrt.-jét, így 78,72 milliárdos áron végül ők építhetik meg a 2022-as kézilabda Eb-hez tervezett, népligeti gigacsarnokot. Mint a 24.hu megjegyzi,azt az építőipari piacon egyelőre csak találgatják, hogyan fordulhatott elő, hogy a miniszterelnök két jó barátja közül ezúttal Garancsi István nyerjen – ráadásul úgy, hogy a munkára első körben ők adták a drágább 153 milliárdos ajánlatot, szemben a Fejér-Bál Zrt. 113 milliárdjával.
Az ügy nem csak azért érdekes, mert kiderült, hogy a NER vállalkozói hirtelen féláron is el tudják vállalni ugyanazt a beruházást, ha a kormány bruttó 101,5 milliárd forintnál húzza meg a költségvetés határát.  
Mint a hírportál rámutat, itt valójában csírájában fojtották el a versenyt, és a kormány eleve nem engedett a megrendelés közelébe véletlenszerűen jelentkező cégeket, csak amelyeket kiválasztottak.

Orbán Viktor és Garancsi István
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

Nemzetközi pályázat, de csak öt céget hívtak meg rá

A közpénzből megvalósuló csarnok ugyanis messze túl van az uniós értékhatáron (ez 5,5 millió euró, alig 1,8 milliárd forint), így uniós eljárásrendet kell alkalmazni, ami elméletileg a lehető legszélesebb versenyt szorgalmazza. Magyarul sok ajánlattevőt várnak az Európai Unió egész területéről azért, hogy a legjobban hasznosulhassanak az adóforintok, a legkevesebb pénzből a legjobb építményt húzzák fel. Ebben az esetben azonban olyan, különleges esetekben alkalmazható eljárást választottak, amelyben „illetéktelenek” nem férhettek hozzá a pályázathoz. Rendkívüli sürgősséggel lebonyolított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt a forma, és ezen csak azok vehetnek részt, akiket ajánlattételre felhívnak, hirdetmény híján más nem is tud róla, és ha tudna, akkor sem jelentkezhetne. A Közbeszerzési Hatóság szentesítette az eljárást, miután a terepet előkészítették, a hivatkozási alap egy 2019-es jogszabály (amit a hatóság döntésében kézilabdatörvénynek nevez) idevágó passzusa volt. 
Az így belterjessé tett versenyben öt céget kértek fel ajánlattételre, nevüket a bontási jegyzőkönyvből ismerhetjük. A névsorban a már említett Market és a Fejér B.Á.L. mellett az ugyancsak kormányközeli és közpénzes megrendelésekkel kitömött West Hungária Bau Kft.-t, illetve a KÉSZ Kft.-t találjuk, de tény, hogy mindegyikük sokmilliárdos referenciát tud felmutatni. Kakukktojásnak tűnik mellettük a Metalcom Zrt. annyiban, hogy sportlétesítmények építésében eddig nem tűnt fel, inkább a határkerítés építéséről ismert. 

Alig tértek el az árajánlatok

A Metalcom nettó 81,5 milliárd forintos második körös ajánlatával kiesett a kormány által megszabott értékhatárból – ez bruttóban több lenne 101,5 milliárdnál – négy versenytársa viszont egymáshoz nagyon közeli ajánlatokat tett, 78 és 81 milliárd forint között szóródtak a becsült értékek. Az ilyen közeli ajánlatok esetében a versenyhivatal kartellt szokott gyanítani, mert nehezen hihető, hogy ekkora projektnél, ahol a megvalósításra számos út lehetséges, ennyire közel essenek az árak. 
Még a jobban sztenderdizálható út- és vasútépítéseknél alkalmazott ökölszabály szerint is gyanúsnak és kartellvizsgálatra érdemesnek tekintik, ha az árajánlatok 5-10 százaléknál kisebb mértékben térnek el. Ebben az esetben pedig 5 százalék alatt van az eltérés - írja a lap.

Ezért vállalhatták féláron is

Kívülállók számára mindenképp meghökkentő az is, hogy a pályázók 35 és 80 milliárd forint közötti árengedményt adtak a tárgyalásos eljárás első szakaszához képest. A lap megkérdezte a nyerésre álló Market Zrt.-t, mitől vált hirtelen ennyivel olcsóbbá a kivitelezési ajánlata, de közölték, hogy az „eljárás jelen szakaszában az ajánlatkérő végzi a kommunikációt”, magyarul nem nyilatkoznak. Az állami cég vezérigazgatójának címzett levelünkre nem kaptak választ. Más forrásból viszont úgy tudják, módosult a műszaki tartalom, magyarul lecsíptek ezt-azt a beruházásból. A nagy árkülönbség értelmezéséhez tudni kell, hogy az első szakaszban inkább csak az dől el, egy jelentkező megfelel-e a feltételeknek. A 24.hu tendert ismerő forrása szerint pontosan, tételesen beárazható lista nem volt az akkor még csak tervezett beruházás elemeiről, így komolyan vehető árajánlat sem keletkezhetett. A  tárgyalásos eljárásnál az első fordulóban jellemzően az a stratégia, hogy jól, akár 50 százalékkal is felüllövik a tényleges árat. Azért, hogy később legyen miből engedni, illetve beleférjenek a megrendelő borítékolhatóan felmerülő többletigényei. És főleg azért, hogy a konkurencia ne tudja belőni, valójában mennyiért vállalná el a projektet az adott cég. A végső árajánlat beadása előtt azonban a kormányhatározatban megjelent a bruttó 101,5 milliárdban maximált teljes költség, a tárgyalásos eljárás második szakaszában pedig  már ehhez igazodtak a pályázók.  Magyarázat lehet az is, hogy megrendelő csökkentette a műszaki tartalmat – ezt a pályázaton részt vevő egyik társaságnál megerősítettek a portálnak. Mint a G7 korábban megírta, a végleges ajánlattételi útmutatóban már nem szerepel, hogy új utcát kapna a csarnok, és a korábban emlegetett 800 férőhelyes parkolóról sem esik szó. Ezek szerint az áresés annyira nem is csodálatos – ám az sem biztos, hogy tényleg áresés lesz. Az uniós pénzekből finanszírozott nagy út- és vasútépítési projekteknél az Európai Bizottságnak már feltűnt a túlárazás, és szóvá is tette, hogy az előre megadott összeghez képest akár 30 százalékkal is drágábban szerződnek az állami megrendelők. És ez csak a kezdet, a végszámlát még rendre pótmunkák puffasztják tovább.

"Tarlós tudja, hogy a XVIII. kerületben váltás lesz”

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:00
Szaniszló Sándor
Fotó: Koncz Márton / Népszava
A kerület fideszes vezetése 360 milliót költ óriásplakátokra, politikai kiadványokra. Ennek az összegnek a nagy részét mi a szociális támogatási rendszer bővítésére fordítjuk majd – mondta Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc és Pestszentimre közös ellenzéki polgármester-jelöltje.
Karácsony Gergely azt állítja, hogy a XVIII. kerület vesztese az elmúlt kilenc év politikájának. Az ön kormánypárti ellenfele – aki kilenc éve polgármester – viszont azt mondja: élhető, családbarát és szerethető a kerület. Hol az igazság?
A fideszes Ughy Attila állításai legfeljebb a 2010 előtti időszakra érvényesek. Karácsony Gergely rövid időn belül ötször járt a kerületben, pont azért, mert annyi a problémánk. Ezen persze nem lepődik meg az, aki itt él: a fideszes polgármesternek gyenge az érdekérvényesítő képessége, ráadásul nem foglalkozott a kerülettel, el is költözött, csak a kampányidőszakra jött vissza megmutatni magát.

Hogyhogy gyenge egy kormánypárti polgármester lobbiereje egy kormánypárti vezetésű fővárosban?
Másként nem magyarázható például az: a szintén kormánypárti, szomszédos XVII. kerületben tizenkét útszakaszt újítottak fel fővárosi forrásokból, miközben nálunk egyetlen egyet sem. Pedig több mint négyezer regisztrált kátyúnk van. A Béke téren a BKK kirakott egy táblát 2014 októberében azzal a szöveggel, hogy hamarosan elkezdődik a felújítás. Azóta sem történt semmi.

Ha Tarlós István marad a főpolgármester, önnek nyilván még nehezebb lenne.
Mégis több előterjesztésem ment át a fideszes többségű fővárosi közgyűlésben, mint Ughy Attilának. Ha ugyanis egy jól előkészített kerületi előterjesztés kerül be a közgyűlés elé, még akkor is átmegy, ha ellenzéki képviselő kezdeményezte. Karácsony Gergellyel egyébként is más időszak köszönt majd be. Szóbeli megállapodást kötöttünk arról, hogy a kerületi, elmaradott fejlesztéseket kiemelten, soron kívül kezeli majd.

A kerületiek nagy része vélhetően a reptéri zajt gondolja a legnagyobb problémának. Tavaly augusztus 16-áig még a megnövekedett forgalom ellenére is elviselhető volt a helyzet. Létezett ugyanis egy egyezség, amit az ellenzék hozott tető alá: a repülők a felszállásnál tettek egy kitérőt a kőbányai új köztemető irányába. Így a legkritikusabb pontban a gépek elkerülték a kerületet. Ezt minden átmenet nélkül megszüntették. Pedig a fideszes kerületi polgármester ült az úgynevezett zajtanács élén, vagyis megakadályozhatták volna ezt a borzalmat, de még csak el sem ment a tárgyalásokra.

Ön azt ígéri, hogy ha megválasztják, kisebb lesz a zaj?
Erőteljesen kell lobbizni az illetékes állami hivataloknál és a Hungarocontrol Zrt.-nél. Karácsony Gergely egyébként határozottan megígérte, hogy megoldjuk a problémát.

Áprilisban ön találkozót kért Tarlós Istvántól, hogy beszéljenek a kerület fejlesztéseiről. Hogyhogy fogadta a főpolgármester?
Fővárosi képviselő vagyok, így minden hónapban találkozunk. Tarlós egyébként pontosan tudja, hogy a XVIII. kerületben váltás lesz. Abban vannak kételyei, hogy őt megválasztják-e, de ha véletlenül igen, akkor abban érdekelt, hogy fenntartsa a kapcsolatot a nagy és meghatározó kerületekkel. A miénk pedig a negyedik legerősebb kerület Budapesten.

Mik lesznek az első intézkedései, ha megválasztják?
Fel kell készülnünk arra, hogy egy teljesen kiürített önkormányzatot veszünk majd át, így az első és legfontosabb feladat a működőképesség biztosítása lesz. A kerületi utak állapota botrányos, nincs csapadékvíz elvezetés, 140 olyan kritikus pont van, ahol közepes méretű eső már élhetetlen állapotokat okoz, vagyis haladéktalanul lépni kell. A szociális támogatások keretösszegét a fideszes vezetés megfelezte még a 2010-es értékekhez képest is. Olyan, egyéni jövedelmekhez viszonyított segélyezési rendszert állítunk fel, amely érdemi támogatást ad a rászorulóknak.

Mindezt miből fizetnék, ha üres a kassza?
A fővárosnál kitartó és komoly munka után ki lehet lobbizni a főútvonalak felújítását, vagy épp a közösségi közlekedés, például az 50-es villamos modernizálását. Rettenetesen irritáló másrészről a mostani XVIII. kerületi költségvetésben egy vaskos tétel. E szerint csak az idén 360 millió forintot költött az önkormányzat óriásplakátokra, politikai kiadványokra, önfényezésre. Ezt az összeget mi biztos, hogy minimálisra csökkentjük. 200-300 millió forintot így például járdaépítésre, vagy a szociális támogatási rendszer kibővítésére szánjuk.