Így lehet környezettudatosabb a tanévkezdés

Publikálás dátuma
2019.09.07. 11:11

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Ha sikerül tudatosan vezényelni az iskolakezdést, pénzt spórolhatunk, de a környezetet sem terheljük fölöslegesen.
A szeptember eleje a szülőknek legalább olyan megterhelő, mint a gyerekeknek, azért is, mert be kell szerezni a rengeteg iskolaszert, ruhát és hasznos holmit, amire a tanév során szükség lesz. Ha sikerül tudatosan vezényelni a iskolakezdést, és körültekintően dönteni arról, mit és mennyit vásárolunk, a spórolás mellett csökkenthetjük a környezetre mért terhelést is - tanácsolja a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleménye.
A legtöbb bevásárlóközpontban és írószerboltban listákat látunk a szükséges kellékekről. Ezek ugyan segíthetnek, hogy semmi ne maradjon ki, a mennyiségek azonban sokszor túlzóak, hiszen az üzlet a lehető legtöbb terméket szeretné értékesíteni. Célszerű ezért átgondolni, miből mennyi fog elfogyni júniusig. Ha pedig valamiből mégis keveset vennénk, év közben is tudjuk pótolni. Sokan úgy indulnak neki az iskolakezdési bevásárlásnak, hogy meg sem nézik, mi maradt az előző tanévről. Évzáró után érdemes leltározni a maradék füzeteket, jegyzettömböket, zsírkrétákat, mappákat, festékeket, körző- és töltőceruzahegyeket, hiszen így ezekből nem kell újabb készleteket venni, és nem tornyosulnak otthon a felesleges iskolaszerek.
Az egyik legfontosabb tanévkezdési rituálé a könyvek és füzetek becsomagolása, de nem biztos, hogy mindent feltétlenül védeni kell, hiszen a füzetek például borító nélkül is tartósak és strapabíróak, de akár dekoratívak is. A könyveket jobb, ha műanyag helyett vastag, lehetőleg újrahasznosított papírral védjük a kopások, karcolások ellen. Remek módszer az évkezdési költségek csökkentésére, ha a bolti árnál kicsivel alacsonyabban eladjuk a még használható könyveket, de akár el is ajándékozhatjuk őket a rokonoknak, barátoknak, vagy olyan családoknak, akiknek komoly anyagi nehézséget okoz az iskolakezdés. Minőségi, lehetőleg fém, utántölthető tollal nemcsak kellemesebb az írás, akár évekig is használható, szemben az olcsó, hamar kifogyó és a szemetesben landoló íróeszközökkel.
„Ha átgondoltan, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva cselekszünk, nemcsak pénzt spórolhatunk, de jó példát is mutatunk gyermekeinknek, a jövő generációjának”

– mondta Miklós Zsolt, a cég ügyvezetője.

Szerző

Befásítottak egy stadiont Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.09.06. 11:29

Egy művészeti akció részeként fákkal ültették be a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét, a klagenfurti Wörthersee-stadiont.
A For Forest nevű projekt keretében csaknem 300 nagyméretű, esetenként 14 métert is elérő fából raktak ki a 32 ezer férőhelyes stadionban egy különböző fafajtákból álló "európai erdőt", amelyet csütörtökön mutattak be a sajtónak, és amelyet vasárnaptól látogathat ingyenesen a nagyközönség. A faiskolákban nevelt, körülbelül 50 éves fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki a környéken egyfajta "élő, továbbfejlődő erdőszoborként".
 A stadion "erdősítésének" szokatlan ötletével Klaus Littmann egykori svájci galériatulajdonos és rendezvényszervező megvalósítja Max Peintner osztrák festő és ismert környezetvédő aktivista A természet töretlen vonzereje című képét, amelyen egy nézőkkel teli stadion látogatói egy erdőt bámulnak. A rendhagyó installáció témája azt a napjainkban, az erdőpusztulások és erdőirtások idején különösen égető kérdést feszegeti, vajon egy napon az élő fák múzeumi tárgyakká válnak-e? Littmann szerint a minierdő azért kapott helyet egy stadionban, mert az élő fák és az acél-üveg-beton építmény erős kontrasztja "radikális üzenetet" küld.
A projektet Enzo Enea svájci tájépítész valósította meg, aki 2010-ben saját famúzeumot nyitott a Zürichi-tó melletti Rapperswilben, egy 75 ezer négyzetméteres parkban, ahol eddig félszáz, esetenként több mint 100 éves fát gyűjtött egybe. Főleg olyan fákat ment meg, amelyektől mások meg akarnak szabadulni, hogy helyet nyerjenek épületek vagy utak számára. Az összegyűjtött élő fák szállítása olykor komoly logisztikai problémát jelent, például ha túl széles egy fa ahhoz, hogy átférjen egy alagúton, ilyenkor akár helikopter segítségét is igénybe veszik. A tájépítész a megmentett fákat műalkotásokként mutatja be svájci famúzeumában, ahol nagy mészkőtömbök hivatott "archeológiai dimenziót" kölcsönözni az idő, a szél és az esők formálta alakjuknak.
A magánadományokból finanszírozott klagenfurti projekthez 7000 köbméter faforgácsot, 4500 négyzetméter gyepszőnyeget és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel. A kiállítás idején a város másodosztályú futballcsapata egy szomszédos stadionban játszik, amely szerényebb méretével jobban meg is felel a közönség létszámának.
Szerző

Rejtélyesen eltűnt egy 800 kilós tengeralatti megfigyelőállomás

Publikálás dátuma
2019.09.06. 11:08

Fotó: Forschungstaucherzentrum CAU
Már a haditengerészet bevonását fontolgatják egy 800 kilogramm súlyú tengeralatti megfigyelőállomás megtalálásához a Balti-tengerben Németország partjainál.
A csütörtöki második merülés sem járt sikerrel. A Kieli Egyetem búvárai csak egy kirojtosodott kábel maradványait találták meg. Ez a kábel tartotta az állomást 22 méterrel a felszín alatt - mondta el a kieli kikötőben a GEOMAR óceánkutató központ szóvivője. A rendőrség is nyomoz a bázis eltűnése miatt, amely egyelőre rejtélyes.
A 800 kilogrammos, két részből álló állomás augusztus 21. óta nem küld adatokat, azóta tartják nyilván eltűntként. Az Eckernförde-öböl bejáratánál, a tengerfenéken feküdt Kieltől mintegy 20 kilométerre északnyugatra. Célja az volt, hogy adatokat gyűjtsön a Balti-tengerben zajló változásokról. Védett vizekben feküdt, ahol nem járhatnak hajók, így nem kaphatta fel egy halászhajó hálója. Helyzete az ellopását is valószerűtlenné teszi. A GEOMAR kizárta azt is, hogy egy áramlat vagy egy nagyobb állat mozdíthatta el a helyéről súlya és az állomást helyén tartó nehéz kábelek miatt is.
Hermann Bange, a projekt vezetője elmondta, az intézet a német haditengerészet segítségül hívását fontolgatja. Maga az állomás 300 ezer euróba (99 millió forintba) került, az általa gyűjtött adatok értéke azonban "gyakorlatilag felbecsülhetetlen".
Szerző