Karácsony Gergely: a város nem Fidesz-tulajdon, októberben visszaadjuk a lakóknak

Publikálás dátuma
2019.09.06. 12:02
Karácsony és Tóth egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az önkormányzati választás tétje az lesz, hogy újra a civilek dönthessenek saját ügyeikről – mondta az ellenzék főpolgármester-jelöltje.
A választás nem cél, csupán eszköz arra, hogy a településeket felszabadítsák a Fidesz uralom-alól – erről beszélt pénteken Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt, és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A két politikus egy baloldali önkormányzati konferencia után tartott közös sajtótájékoztatót: Karácsony hangoztatta, büszke arra, hogy részese lehet a sokszínű összefogásnak, amit 2018 után az utca követelt ki a politikától. A jelölt a korábbinál szolidárisabb, igazságosabb városvezetést ígért – és azt, hogy helyreállítják az elmúlt kilenc évben kivéreztetett önkormányzati ellátó rendszereket: a szociális hálózatot, az egészségügyi ellátást és az oktatást is.
Október 13-a arról szól, hogy a helyi ellenzékiek koalíciója vissza tudja-e adni a az adott települést polgárainak. 2022-ben pedig következő lépésként az országot is vissza kell adni a magyaroknak – fejtegette Karácsony Gergely. Tóth Bertalan számokkal érzékeltette az összefogás működőképességét:  
  • az ellenzéknek, Jobbiktól a DK-ig mind a 23 fővárosi kerületben sikerült közös jelöltet állítania
  • 23 megyei jogú városból 21-ben megvan az ellenzéki összefogás és jelölt
  • a tízezer feletti lélekszámú települések közül 89-ben tudtak megállapodni, és sok helyen alakult ki összefogás ennél kisebb helyeken is
Az MSZP elnöke a jövőre nézve erősebb társadalmi párbeszédet szorgalmazott: az önkormányzat több teret kell adjon a civilek és a helyi munkaadók véleményének – emellett, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idősek ellátására, a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatására is. Tóth a XIII. kerületet hozta fel példaként a szolidárisabb városvezetésre – itt ugyanis új sportcsarnok-beruházás helyett CT-készüléket vásároltak, amit a kerületiek ingyen használhatnak. Ha pedig mégis valamilyen ingatlan-beruházás készül, akkor legalább nem Mészáros Lőrincnek kell belőle adni jutalékot - tette hozzá a szocialista pártelnök.
Szerző

Puzsér kiakadt a köztévében: „A fizika törvényeit meghazudtolóan képesek hazudni”

Publikálás dátuma
2019.09.06. 10:57

Fotó: MTV
A főpolgármester-jelöltnél akkor szakadt el a cérna, amikor riválisa, Karácsony Gergely ajánlásgyűjtéséről kérdezték.
Puzsér Róberttel folytatódott a közmédia főpolgármester-jelölteket bemutató sorozata péntek reggel. A beszélgetés hamar eszkalálódott- írja a jelenetet kiszúró 444.hu.
Mikor Fábián Barna riporter arról kérdezte, hogy mit gondol arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is aggályosnak nevezte, hogy Karácsony Gergely stábja aránytalanul sok ajánlásgyűjtő ívet vett fel, Puzsér előbb azzal vágott vissza, hogy a Kubatov-lista is aggályos, mégsem kifogásolta Péterfalvi Attila, majd kijelentette:
„arról van szó, hogy ez a televízió, ami az adómból üzemel, és teljes éven keresztül azt hazudoznak benne, amit csak akarnak, de amikor én bejövök ide, az alatt a hét és fél perc alatt is legyek szíves azokra a hazugságokra reflektálni, amiket ön itt előad nekem. Fábián Barna: Az, hogy hazugságokat mondanának ebben a tévében, ezt én, engedje meg, de ezt én visszautasítom. Puzsér Róbert: Jó formán levegővétel nélkül! A fizika törvényeit meghazudtolóan képesek hazudni. Nem tudom, hogy csinálják! A fülükön keresztül? Fábián Barna: Nagyon szívesen beszélgetek önnel, de ne haragudjon, én ezt vitatom, és visszautasítom, hogy itt folyamatosan hazudnánk. És, hogy a hazugságból épül ez a tévé. Puzsér Róbert: Jó. Ezt propagandának hívják. A hazugságnak megvannak az eufemizmusai.”

Puzsér ezután magyarázatként hosszabban értekezett arról, hogy a 21. században a hazugság számít az új igazságnak, és Rogán Antal orwelli „Igazság Minisztériumában” gyártják az ilyen tartalmakat. A m
Szerző

24.hu: kartellre emlékeztet a kézilabdacsarnok körül kialakuló helyzet

Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:13
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A százmilliárdos nemzetközi tenderre végül csak a kormány kiválasztottjai jelentkezhettek, az árat is felülről határozták meg – a pályázók közül pedig négy minimális árkülönbséggel vállalta volna a munkát.
Szerény húszmillió forinttal előzte be a Garancsi István érdekkörébe tartozó Market a Mészáros -család Fejér-Bált Zrt.-jét, így 78,72 milliárdos áron végül ők építhetik meg a 2022-as kézilabda Eb-hez tervezett, népligeti gigacsarnokot. Mint a 24.hu megjegyzi,azt az építőipari piacon egyelőre csak találgatják, hogyan fordulhatott elő, hogy a miniszterelnök két jó barátja közül ezúttal Garancsi István nyerjen – ráadásul úgy, hogy a munkára első körben ők adták a drágább 153 milliárdos ajánlatot, szemben a Fejér-Bál Zrt. 113 milliárdjával.
Az ügy nem csak azért érdekes, mert kiderült, hogy a NER vállalkozói hirtelen féláron is el tudják vállalni ugyanazt a beruházást, ha a kormány bruttó 101,5 milliárd forintnál húzza meg a költségvetés határát.  
Mint a hírportál rámutat, itt valójában csírájában fojtották el a versenyt, és a kormány eleve nem engedett a megrendelés közelébe véletlenszerűen jelentkező cégeket, csak amelyeket kiválasztottak.

Orbán Viktor és Garancsi István
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

Nemzetközi pályázat, de csak öt céget hívtak meg rá

A közpénzből megvalósuló csarnok ugyanis messze túl van az uniós értékhatáron (ez 5,5 millió euró, alig 1,8 milliárd forint), így uniós eljárásrendet kell alkalmazni, ami elméletileg a lehető legszélesebb versenyt szorgalmazza. Magyarul sok ajánlattevőt várnak az Európai Unió egész területéről azért, hogy a legjobban hasznosulhassanak az adóforintok, a legkevesebb pénzből a legjobb építményt húzzák fel. Ebben az esetben azonban olyan, különleges esetekben alkalmazható eljárást választottak, amelyben „illetéktelenek” nem férhettek hozzá a pályázathoz. Rendkívüli sürgősséggel lebonyolított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt a forma, és ezen csak azok vehetnek részt, akiket ajánlattételre felhívnak, hirdetmény híján más nem is tud róla, és ha tudna, akkor sem jelentkezhetne. A Közbeszerzési Hatóság szentesítette az eljárást, miután a terepet előkészítették, a hivatkozási alap egy 2019-es jogszabály (amit a hatóság döntésében kézilabdatörvénynek nevez) idevágó passzusa volt. 
Az így belterjessé tett versenyben öt céget kértek fel ajánlattételre, nevüket a bontási jegyzőkönyvből ismerhetjük. A névsorban a már említett Market és a Fejér B.Á.L. mellett az ugyancsak kormányközeli és közpénzes megrendelésekkel kitömött West Hungária Bau Kft.-t, illetve a KÉSZ Kft.-t találjuk, de tény, hogy mindegyikük sokmilliárdos referenciát tud felmutatni. Kakukktojásnak tűnik mellettük a Metalcom Zrt. annyiban, hogy sportlétesítmények építésében eddig nem tűnt fel, inkább a határkerítés építéséről ismert. 

Alig tértek el az árajánlatok

A Metalcom nettó 81,5 milliárd forintos második körös ajánlatával kiesett a kormány által megszabott értékhatárból – ez bruttóban több lenne 101,5 milliárdnál – négy versenytársa viszont egymáshoz nagyon közeli ajánlatokat tett, 78 és 81 milliárd forint között szóródtak a becsült értékek. Az ilyen közeli ajánlatok esetében a versenyhivatal kartellt szokott gyanítani, mert nehezen hihető, hogy ekkora projektnél, ahol a megvalósításra számos út lehetséges, ennyire közel essenek az árak. 
Még a jobban sztenderdizálható út- és vasútépítéseknél alkalmazott ökölszabály szerint is gyanúsnak és kartellvizsgálatra érdemesnek tekintik, ha az árajánlatok 5-10 százaléknál kisebb mértékben térnek el. Ebben az esetben pedig 5 százalék alatt van az eltérés - írja a lap.

Ezért vállalhatták féláron is

Kívülállók számára mindenképp meghökkentő az is, hogy a pályázók 35 és 80 milliárd forint közötti árengedményt adtak a tárgyalásos eljárás első szakaszához képest. A lap megkérdezte a nyerésre álló Market Zrt.-t, mitől vált hirtelen ennyivel olcsóbbá a kivitelezési ajánlata, de közölték, hogy az „eljárás jelen szakaszában az ajánlatkérő végzi a kommunikációt”, magyarul nem nyilatkoznak. Az állami cég vezérigazgatójának címzett levelünkre nem kaptak választ. Más forrásból viszont úgy tudják, módosult a műszaki tartalom, magyarul lecsíptek ezt-azt a beruházásból. A nagy árkülönbség értelmezéséhez tudni kell, hogy az első szakaszban inkább csak az dől el, egy jelentkező megfelel-e a feltételeknek. A 24.hu tendert ismerő forrása szerint pontosan, tételesen beárazható lista nem volt az akkor még csak tervezett beruházás elemeiről, így komolyan vehető árajánlat sem keletkezhetett. A  tárgyalásos eljárásnál az első fordulóban jellemzően az a stratégia, hogy jól, akár 50 százalékkal is felüllövik a tényleges árat. Azért, hogy később legyen miből engedni, illetve beleférjenek a megrendelő borítékolhatóan felmerülő többletigényei. És főleg azért, hogy a konkurencia ne tudja belőni, valójában mennyiért vállalná el a projektet az adott cég. A végső árajánlat beadása előtt azonban a kormányhatározatban megjelent a bruttó 101,5 milliárdban maximált teljes költség, a tárgyalásos eljárás második szakaszában pedig  már ehhez igazodtak a pályázók.  Magyarázat lehet az is, hogy megrendelő csökkentette a műszaki tartalmat – ezt a pályázaton részt vevő egyik társaságnál megerősítettek a portálnak. Mint a G7 korábban megírta, a végleges ajánlattételi útmutatóban már nem szerepel, hogy új utcát kapna a csarnok, és a korábban emlegetett 800 férőhelyes parkolóról sem esik szó. Ezek szerint az áresés annyira nem is csodálatos – ám az sem biztos, hogy tényleg áresés lesz. Az uniós pénzekből finanszírozott nagy út- és vasútépítési projekteknél az Európai Bizottságnak már feltűnt a túlárazás, és szóvá is tette, hogy az előre megadott összeghez képest akár 30 százalékkal is drágábban szerződnek az állami megrendelők. És ez csak a kezdet, a végszámlát még rendre pótmunkák puffasztják tovább.
Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 10:31