Előfizetés

Határeset: bő százmillió eurót téved a kormány

Kárpáti János Markotay Csaba
Publikálás dátuma
2019.09.07. 06:00

Fotó: Árvai károly / kormany.hu
Csaknem hétszer több pénzt adott az EU határrendészeti, biztonsági, és migrációval kapcsolatos kiadásokra Magyarországnak, mint amennyit a kabinet állít.
Hollik István kormányszóvivő nemrég arról beszélt, hogy Magyarország 504 milliárd forintos (csaknem 1,6 milliárd euró) határvédelmi költségei után az EU csak 6,6 milliárd forintot (20 millió eurónyi összeget) hajlandó kifizetni. Az Európai Bizottság szóvivői irodája ugyanakkor arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a 2014 és 2020 közötti ciklusban Magyarország „110 millió euró előirányzott összeget kapott” az említett területekre, ezen felül pedig – egyedi kérelmek alapján – 27 millió eurót folyósítottak a rendkívüli költségekre, a teljes összeg tehát 137 millió euró.
Figyelemre méltó, hogy a rendkívüli uniós alapból Magyarország négyszer kért és kapott pénzt eddig. Legutóbb idén februárban a bizottság 20 millió eurót hagyott jóvá, amit a nyáron ki is fizettek, vélhetően Hollik is erre utalt. A tavaly februári eredeti magyar kérelem még 800 millió euróra vonatkozott. Ez épp a fele a kormány által közölt teljes határvédelmi ráfordításnak és egybevág azzal, hogy Orbán Viktor még 2017-ben levélben azt kérte Jean-Claude Junckertől: a kerítésépítés és a határvédelem költségeinek felét állja Brüsszel. Ám, mint kiderült, a kérelmet később a magyar hatóságok maguk módosították, és ez alapján érkezett végül az említett 20 millió. „További kérelmet a magyar hatóságok nem terjesztettek elő” - írták. Valószínűleg azért, mert az Európai Bizottság egyértelművé tette: „Az EU csak az uniós jog alapján, a migrációs és menekültügyi uniós jogszabályokkal összhangban finanszírozhat projekteket. A kerítésépítés például nem alapozhatja meg az EU-támogatásra szóló jogi igényt”.

Válságblöff: nincs magyarázat

Egymásnak ellentmondó állításokat tett a kormány a közelmúltban, ám ezt meg sem kísérli megmagyarázni. A közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzeti határvédelmi stratégiában azt írták, hogy az "elkövetkező időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű illegális migrációs tendenciák prognosztizálhatók.” Azt is világossá tették, hogy jelenleg már szó sincs válságról: 2015-ben, amikor valóban krízis volt, 456 ezer határrendészeti intézkedést hajtottak végre, tavaly viszont már csak 5600-an közelítették meg vagy lépték át a magyar államhatárt jogszerűtlenül. Ehhez képest – mint arról beszámoltunk – csütörtökön meghosszabbították a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" arra hivatkozva: újabb tömegek érkeznek, amelyek a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. Lapunk megkereste a Rogán Antal alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy megtudja, melyik kormányzati prognózis a helyes. Az, amelyben a jelenlegihez hasonlóan kevés menekülttel számolnak, vagy az, amelyben tömegek érkezését jelzik? Választ nem kaptunk. B. Z.

Nem kecsegtet indiánnyárral a hétvége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 21:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Inkább indiánősznek neveznénk az előttünk álló napokat: eső, zápor, zivatar.
Megnéztük, milyen idő vár ránk a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Nem lettünk tőle boldogok. Péntek éjszaka főként a Dunántúlon lesz több a felhő, különösen annak nyugati felén, és csapadékra is ott lehet számítani. Szombat hajnaltájban már a Dunától keletre is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, napközben a legtöbb helyen erősen felhős ég lesz a jellemző. A Dunántúlon többfelé, a Dunától keletre szórványosan lehet csapadék legkisebb eséllyel a Tiszántúlon eshet. Az eső, zápor mellett a déli és középső megyékben helyenként zivatar is előfordulhat. Az északi, északkeleti, az Alföldön pedig a délkeleti szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24, a Tiszántúlon 25 és 30 fok között lesz. Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de napközben átmenetileg szakadozottabb lesz a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon az ÉNy-i, keleten a D-i szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 26 fok között alakul, keleten lesz a melegebb. 

Lejár a Médiatanács mandátuma, de a Fidesz nem enged új tagokat választani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 21:26
Fotó: Népszava
Előtte még átírnák a saját maguk által írt médiatörvényt. Aztán kineveznék újra a saját embereiket.
"Nem lehet megválasztani a magyar sajtópiacot felügyelő Médiatanács új tagjait, mert a kormánypártok nem jelöltek új tagokat a régiek helyére" - állítja az RTL Híradó riportja. A Fidesz azt mondja, azért, mert előbb változtatni akarnak az általuk írt Médiatörvényen. A Médiatanács 2010 óta kizárólag a kormánypártok által jelölt tagokkal működik. Októberben járna le a mandátumuk, de mindaddig a helyükön maradhatnak, amíg nem választanak új tagokat a testületbe. Az ellenzék azt követeli, hogy ők is delegálhassanak tagokat a tanácsba.