Előfizetés

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat az NVB

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 18:13

Fotó: Komka Péter / MTI
Esetükben az ország területe egy választókerületet alkot.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartásba vette a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület, a Magyarországi Horvátok Szövetsége, az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listáját, továbbá a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, a Csabai Szlovákok Szervezete, az Identita Szlovák Egyesület és a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete által állított közös listát, az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, valamint a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület listáját. Október 13-án a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte. Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg. Az országos nemzetiségi listákat szeptember 10-én 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél. 

Átnevezik a Klinikák metrómegállót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 17:11

Fotó: Google Street View
A főpolgármester ünnepi bejelentést tett.
Tarlós István a Semmelweis Egyetem jubileumi, 250. tanévének megnyitóján jelentette be, hogy a felújítási munkák végeztével a 3-as metró Klinikák nevű állomásának új neve
Semmelweis-klinikák lesz

- tudta meg a Magyar Narancs. Az évforduló alkalmából a fővárosi önkormányzat és az egyetem között 2011-ben létrejött együttműködési megállapodást is megújítják - tette hozzá a főpolgármester.

Annyira zöld lett a NÖRI, hogy futóútvonalat jelöl ki a Fiumei úti sírkertben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 16:04

Fotó: Népszava
A Nemzeti Örökség Intézete nem tartja kegyeletsértőnek a sírkertben való futást.
Futókörök lesznek a Fiumei úti sírkertben - írja az MTI a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közleményére hivatkozva. A közlemény pedig nemzetközi példákat emleget, valamint azt, hogy a futóútvonal kijelölésével a nemzeti emlékhelyet szorosabban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe.  "Nagy az igény olyan zöldfelületre Budapest szívében, ahol mozogni, kikapcsolódni lehet. A mozogni vágyók számára futóútvonalak megjelölésével és információs tábla kihelyezésével teszi kényelmesebbé a sportolást a NÖRI" - áll a közleményben. A Fiumei úti sírkert 56 hektáron terül el, ismert gazdag növény- és állatvilágáról is. A NÖRI tájékoztatása szerint sokan nem kegyeleti célból látogatnak a parkos-fás környezetbe, hanem kikapcsolódni vagy sportolni. Hozzáteszik: az európai nagyvárosok temetőihez hasonlóan a Fiumei úti sírkertben is sokan futnak rendszeresen. 
"A NÖRI nem tartja kegyeletsértőnek a sírkertben futást"

- szögezi le a közlemény. "A futókörök átadásával a NÖRI lehetőséget biztosít arra, hogy kijelölt útvonalon, a mosdóhasználat és egyéb szolgáltatások biztosításával futhassanak a sportolni vágyók. A műemléki falak mentén egy kör hossza éppen három kilométer, szintkülönbség nélkül, részben aszfalt, részben terep úton" - írják. A futópályákat szeptember 14-én szombaton adják át, az eseményen Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója mellett a projekt fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Rakonczay Gábor ultramaratonista is részt vesz.  "Kezdeményezésünkkel nem csak a kényelmes körülményeket szeretnénk megteremteni, de a futás, a mozgás népszerűsítése is célunk. Azért is dolgozunk, hogy a mintegy hatvan hektáros zöldfelületet még közelebb hozzuk a budapestiek számára" - idézte a közlemény a NÖRI főigazgatóját.