Jazz;Érd;

2019-09-07 13:30:00

Szárnyaló improvizációk Érden

Az Érdi Jazz Fesztivál néhány év alatt, szinte a semmiből nőtte ki magát országos jelentőségű, egyedi produkciókat kínáló rendezvénnyé. Irk Réka fesztiválmenedzsert kérdeztük a háttérről.

Az Érdi Jazz Fesztivál néhány év alatt, szinte a semmiből nőtte ki magát országos jelentőségű, egyedi produkciókat kínáló rendezvénnyé. – A fesztivál előzménye az volt, hogy az Érdi Galériában gyakran felléptek élvonalbeli jazzmuzsikusok, s kialakult egy törzsközönség. Amikor Kéri Mihály festőművész, a galéria vezetője útjára indította a programsorozatot, eredetileg egy-két napos rendezvényben gondolkodott, amely rövidesen egyhetesre bővült, egyre szélesebb műfaji és stiláris kínálattal, mind nagyobb (s már nem csak érdi) közönség előtt – idézte fel lapunknak a kezdeteket Irk Réka fesztiválmenedzser, aki az alapító kérésére negyedik éve szervezi a programot. Ez idő alatt Érd felkerült a jazztérképre, és a műfaj kedvelői ma már olyan tradicionális fesztiválvárosokkal együtt emlegetik, mint Nagykanizsa, Székesfehérvár vagy Debrecen. Ebben az is szerepet játszik, hogy az egész programsorozat ingyenesen látogatható, mert a városi önkormányzat támogatja, sőt finanszírozza a fesztivált.

Az idei programot Balogh Kálmán cimbalomművész és Grecsó Krisztián közös estje nyitja, a Jazz és irodalom szériában. A Szabó Gábor-díjas szaxofonos, Elek István zeneakadémiai növendékeivel lép fel, a Jazz a könyvtárban sorozatban; míg stimmkollégája, a sokoldalú Tóth Viktor a Könnyen érthető jazz című előadását hozza el Érdre. A szaxofonnál maradva: a hangszer két vezető művésze, Borbély Mihály és Dresch Mihály közös koncertet ad – vendégük Tálas Áron zongorista lesz, majd a szaxofonosok sorát a világszerte elismert Tony Lakatos zárja (ld. keretes írásunkat). A fúziós jazz kedvelőinek szól a trombitás Barabás Lőrinc kvartettje és a gitáros Birta Miklós közös, elektronikus alapú produkciója.

Irk Réka szerint a fesztiválban – és központi helyszínében, a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében – még bőven van potenciál, így a következő évekre újabb innovatív ötletekkel készül.

Infó:

Érdi Jazz Fesztivál, 2019. szeptember 10-15.

Részletes program ITT!