Géczi János kapta a Quasimodo költőverseny fődíját

Publikálás dátuma
2019.09.08. 10:49
Géczi János költő a Hajdúböszörményi Írótáborban
Fotó: Facebook
Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című verséért érdemelte ki az elismerést a költő.
Az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíja mellett különdíjat is kiosztottak, amit megosztva kapott Fodor Balázs Kútásók című művéért és Aknai Tamás Sziget című alkotásáért. Cserép László, a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára az MTI-nek elmondta, hogy százhatvankét pályázó több mint háromszáz verssel nevezett a versenyre. A 27. alkalommal megrendezett nemzetközi megmérettetésen a Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a Salvatore Quasimodo-különdíj mellett a zsűri kilenc költőnek adományoz elismerő oklevelet. A díjakat szombaton adták át a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott köszöntőt, délután megemlékezést tartottak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, végül irodalmi estet rendeztek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével. A nemzetközi költőversenyt Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.  
Szerző

Elhunyt Kara Tünde színésznő

Publikálás dátuma
2019.09.08. 08:44
Kara Tünde/Facebook
A Jászai-díjas színésznő 45 éves volt.
Hosszan tartó, súlyos betegség után pénteken elhunyt Kara Tünde, a Békéscsabai Jókai Színház egykori színművésze - írja a Behir.hu. Kara Tündének 2015 júniusában egy próbán hirtelen leállt a szíve. A szakembereknek sikerült újraéleszteniük, ezt követően azonban a színésznő kómába esett. Habár végül felébredt, nem sikerült teljesen felépülnie. Kara Tünde végül hosszan tartó betegsége után szeptember 6-án, kórházban hunyt el. A színésznő 2001-ben tudta meg, hogy mirigyrákos, a betegséggel folytatott küzdelméből 2015 tavaszán – nem sokkal a később végzetessé vált rosszulléte előtt – monodráma is született. Kara Tünde budapesti születésű volt, de pályája sikereit a békéscsabai színházban érte el. Számos szakmai elismerést kapott, a legjelesebb ezek körül a 2013-as Jászai Mari-díj volt. 
Szerző

Szárnyaló improvizációk Érden

Publikálás dátuma
2019.09.07. 13:30
Dresch Mihály és Borbély Mihály
Fotó: LÁZÁR MIKLÓS
Az Érdi Jazz Fesztivál néhány év alatt, szinte a semmiből nőtte ki magát országos jelentőségű, egyedi produkciókat kínáló rendezvénnyé. Irk Réka fesztiválmenedzsert kérdeztük a háttérről.
Az Érdi Jazz Fesztivál néhány év alatt, szinte a semmiből nőtte ki magát országos jelentőségű, egyedi produkciókat kínáló rendezvénnyé. – A fesztivál előzménye az volt, hogy az Érdi Galériában gyakran felléptek élvonalbeli jazzmuzsikusok, s kialakult egy törzsközönség. Amikor Kéri Mihály festőművész, a galéria vezetője útjára indította a programsorozatot, eredetileg egy-két napos rendezvényben gondolkodott, amely rövidesen egyhetesre bővült, egyre szélesebb műfaji és stiláris kínálattal, mind nagyobb (s már nem csak érdi) közönség előtt – idézte fel lapunknak a kezdeteket Irk Réka fesztiválmenedzser, aki az alapító kérésére negyedik éve szervezi a programot. Ez idő alatt Érd felkerült a jazztérképre, és a műfaj kedvelői ma már olyan tradicionális fesztiválvárosokkal együtt emlegetik, mint Nagykanizsa, Székesfehérvár vagy Debrecen. Ebben az is szerepet játszik, hogy az egész programsorozat ingyenesen látogatható, mert a városi önkormányzat támogatja, sőt finanszírozza a fesztivált.
Az idei programot Balogh Kálmán cimbalomművész és Grecsó Krisztián közös estje nyitja, a Jazz és irodalom szériában. A Szabó Gábor-díjas szaxofonos, Elek István zeneakadémiai növendékeivel lép fel, a Jazz a könyvtárban sorozatban; míg stimmkollégája, a sokoldalú Tóth Viktor a Könnyen érthető jazz című előadását hozza el Érdre. A szaxofonnál maradva: a hangszer két vezető művésze, Borbély Mihály és Dresch Mihály közös koncertet ad – vendégük Tálas Áron zongorista lesz, majd a szaxofonosok sorát a világszerte elismert Tony Lakatos zárja (ld. keretes írásunkat). A fúziós jazz kedvelőinek szól a trombitás Barabás Lőrinc kvartettje és a gitáros Birta Miklós közös, elektronikus alapú produkciója.

Irk Réka szerint a fesztiválban – és központi helyszínében, a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében – még bőven van potenciál, így a következő évekre újabb innovatív ötletekkel készül. Infó: Érdi Jazz Fesztivál, 2019. szeptember 10-15. Részletes program ITT!

A művész szemével

„Ahogy ez izgalmas külföldi fesztiválokon is lenni szokott, a jazz-zenének sokféle stílusa képviselteti magát Érden. Már hagyományosan jelen van a sokszínűség, ami fontos érték, akárcsak az, hogy a befutottabb muzsikusok mellett kiemelkedő tehetségű fiatal zenészek is hangsúlyos szerepet kapnak a programban. Négy éve segítek a fesztivál zenei koncepciójának kialakításában” – mondta a Népszavának László Attila gitárművész, zeneszerző. Idén különleges produkcióval készül a fesztivál zárókoncertjére: Szakcsi Lakatos Bélával (zongora), Tony Lakatossal (szaxofon), Orbán Györggyel (bőgő) és Kőszegi Imrével (dob) közös kvintettjük kifejezetten erre a fellépésre áll össze.

Témák
Jazz Érd