Heves tájfun közeledik Japán partjaihoz

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:23
Illusztráció
Fotó: Shuhei Yokoyama / AFP / Yomiuri
Huszonhárom légi járatot már töröltek Haneda repülőterén.
Újabb heves tájfun közeledik Japán partjaihoz, ezúttal az ország középső és keleti része felé – figyelmeztetett vasárnap a helyi meteorológiai szolgálat. A Fakszaj névre keresztelt trópusi vihar a 15. ebben a szezonban, elsősorban Kanto és Sidzuoka tartományokat veszélyezteti, óránkénti 215 kilométeres sebességű széllel. A területen 24 órán belül 200-300 milliméternyi eső hullhat rövid idő alatt. A tájfun a Csendes-óceán felett van, 140 kilométerre dél-délkeletre Hacsijó szigetétől. Ez utóbbi Japán fő szigetétől, Honsútól 230 kilométerre délre fekszik. A japán vasúttársaság máris közölte, hogy korlátozzák a forgalmat, legalább 50 járattal lesz kevesebb este a Sinkanzen szuperexpressz vonalán a főváros, Tokió és az ország harmadik legnagyobb városa, Oszaka között. Legkevesebb huszonhárom légi járatot pedig töröltek a főváros, Haneda repülőterén. Augusztus közepén a Krósza tájfun csapott le heves széllökésekkel és esőzéssel Japán nyugati részére, egy ember meghalt, majd augusztus végén súlyos árvizeket okozott a következő trópusi vihar Japán déli-nyugati területén, ott hárman haltak meg.
Szerző
Témák
japán tájfun

Összeveszett Mugabe temetésén a család és az országvezetés

Publikálás dátuma
2019.09.08. 10:12
Mugabe - AFP fotó
A politikusok kirakatszertartást akarnak, a család zárt körben rendezné a szertartás.
Robert Mugabe, Zimbabwe egykori diktátora 37 évig határozta meg hazája politikáját, mígnem a 2018-as elnökválasztás előtt közbelépett a hadsereg, leváltotta Mugabét, és egykori bizalmasa, Emmerson Mnangagwa került az elnöki székbe, aki elődjéhez hasonlóan autoriter eszközökkel irányítja országát. Mugabe egy szingapúri magánklinikán halt meg néhány nappal ezelőtt. Földi maradványait egyelőre nem szállították haza, de néhány családtagja, köztük özvegye és magasrangú kormánytisztviselők egy csoportja is a városállamban tartózkodik. A Guardian összeállítása szerint közben összeveszett Mugabe családja és Zimbabwe vezetése. Az egykori bizalmas, Emmerson Mnangagwa, valamint a Mugabe által alapított kormánypárt (Zanu-PF) azt szeretné, ha a diktátort Hararéban, a Nemzeti Hősök Mezején temetnék el. Ezzel szemben a család inkább Mugabe szülővárosában, Zvimbában, ráadásul zárt körben rendezné a szertartás. 
A Nemzeti Hősök Mezeje Hararéban, Zimbabwe fővárosában - a politikai vezetés itt temetné el Mugabét
Fotó: Wikipedia
A család arra hivatkozik, hogy ez Mugabe végakarata, bár a Guardian szerint van olyan családtag, aki tagadja, hogy az egykori diktátor így rendelkezett volna. A politikai vezetés pedig mindent megtesz azért, hogy meglegyen a kirakatszertartás. A kormányzó Zanu-PF-párt szóvivője azért még elmondta azt is, hogy ha a család végül úgy dönt, zárt körben temetik el Mugabét, akkor azt tiszteletben fogják tartani.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 16:20

Leváltotta az energiaügyi minisztert, egyik fiát nevezte ki a helyére a szaúdi király

Publikálás dátuma
2019.09.08. 09:33

Fotó: AFP / Anadolu Agency
Hálid al-Falih már múlt héten vesztett presztízséből. Akkor a király két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.
Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király leváltotta Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki a helyére, aki elismert szakember az ország olajiparában, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes. Az egyik legfontosabb miniszteri posztra kinevezett herceg az ország ügyeit irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös féltestvér bátyja. Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le. Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih
már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.

Mohamed bin Szalmán trónörökös terve az, hogy átszervezik az ország gazdaságát, és felkészítik Szaúd-Arábiát arra, hogy kevésbé függjön az olajtermeléstől. Ennek része, hogy tőzsdére akarják vinni az Aramcót, és részvényeinek egy részét értékesíteni. Első lépésben – 2020-21-ben – öt százaléknyi tulajdonhányadot adnának el, 100 milliárd dollár értékben. Augusztus közepén ismertté vált, hogy csökkent az Aramco nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt. A vállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek.
Szerző