Berlini nagykövet: Orbánnal szemben a becsületsértés határát súroló propaganda zajlik

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:34
Menekültek a Keleti pályaudvaron
Fotó: Népszava
Györkös Péter nyílt levelet írt egy menekültválságról szóló német dokufilm miatt.
Hivatalos nyílt levélben tiltakozik Györkös Péter berlini magyar nagykövet egy dokumentumfilm miatt, amit a német ZDF mutatott be szerdán - írja az Azonnali. A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek című film a 2015-ös menekültválság magyarországi történéseit mutatja be, a Keleti pályaudvartól Merkel dolgozószobájáig. A nagykövet a ZDF intendánsának címezte az írást, amely szerint a film a „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben. A lap kiemelte, hogy Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna a migrációs válság kiindulópontja, pedig a Keleti több mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. „Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött, nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt” – írta Györkös, azt hangsúlyozva, hogy ezért „nem vártunk el sem köszönetet, sem elismerést”. A nagyköveti tiltakozásra reagált a ZDF is: a német közszolgálati tévé vezetése biztos benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok valóban megtörténtek. A ZDF dokumentumfilmje német nyelven itt látható.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 15:18

Heves tájfun közeledik Japán partjaihoz

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:23
Illusztráció
Fotó: Shuhei Yokoyama / AFP / Yomiuri
Huszonhárom légi járatot már töröltek Haneda repülőterén.
Újabb heves tájfun közeledik Japán partjaihoz, ezúttal az ország középső és keleti része felé – figyelmeztetett vasárnap a helyi meteorológiai szolgálat. A Fakszaj névre keresztelt trópusi vihar a 15. ebben a szezonban, elsősorban Kanto és Sidzuoka tartományokat veszélyezteti, óránkénti 215 kilométeres sebességű széllel. A területen 24 órán belül 200-300 milliméternyi eső hullhat rövid idő alatt. A tájfun a Csendes-óceán felett van, 140 kilométerre dél-délkeletre Hacsijó szigetétől. Ez utóbbi Japán fő szigetétől, Honsútól 230 kilométerre délre fekszik. A japán vasúttársaság máris közölte, hogy korlátozzák a forgalmat, legalább 50 járattal lesz kevesebb este a Sinkanzen szuperexpressz vonalán a főváros, Tokió és az ország harmadik legnagyobb városa, Oszaka között. Legkevesebb huszonhárom légi járatot pedig töröltek a főváros, Haneda repülőterén. Augusztus közepén a Krósza tájfun csapott le heves széllökésekkel és esőzéssel Japán nyugati részére, egy ember meghalt, majd augusztus végén súlyos árvizeket okozott a következő trópusi vihar Japán déli-nyugati területén, ott hárman haltak meg.
Szerző
Témák
japán tájfun

Összeveszett Mugabe temetésén a család és az országvezetés

Publikálás dátuma
2019.09.08. 10:12
Mugabe - AFP fotó
A politikusok kirakatszertartást akarnak, a család zárt körben rendezné a szertartás.
Robert Mugabe, Zimbabwe egykori diktátora 37 évig határozta meg hazája politikáját, mígnem a 2018-as elnökválasztás előtt közbelépett a hadsereg, leváltotta Mugabét, és egykori bizalmasa, Emmerson Mnangagwa került az elnöki székbe, aki elődjéhez hasonlóan autoriter eszközökkel irányítja országát. Mugabe egy szingapúri magánklinikán halt meg néhány nappal ezelőtt. Földi maradványait egyelőre nem szállították haza, de néhány családtagja, köztük özvegye és magasrangú kormánytisztviselők egy csoportja is a városállamban tartózkodik. A Guardian összeállítása szerint közben összeveszett Mugabe családja és Zimbabwe vezetése. Az egykori bizalmas, Emmerson Mnangagwa, valamint a Mugabe által alapított kormánypárt (Zanu-PF) azt szeretné, ha a diktátort Hararéban, a Nemzeti Hősök Mezején temetnék el. Ezzel szemben a család inkább Mugabe szülővárosában, Zvimbában, ráadásul zárt körben rendezné a szertartás. 
A Nemzeti Hősök Mezeje Hararéban, Zimbabwe fővárosában - a politikai vezetés itt temetné el Mugabét
Fotó: Wikipedia
A család arra hivatkozik, hogy ez Mugabe végakarata, bár a Guardian szerint van olyan családtag, aki tagadja, hogy az egykori diktátor így rendelkezett volna. A politikai vezetés pedig mindent megtesz azért, hogy meglegyen a kirakatszertartás. A kormányzó Zanu-PF-párt szóvivője azért még elmondta azt is, hogy ha a család végül úgy dönt, zárt körben temetik el Mugabét, akkor azt tiszteletben fogják tartani.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 16:20