A britek betartják a rendezetlen Brexitet tiltó törvényt, de a végsőkig mennek vele szemben

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:06

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Ezt Dominic Raab külügyminiszter mondta.
A brit kormány "a tűréshatárig teszteli" a rendezetlen Brexitet tiltó törvényt - írja az MTI. Dominic Raab külügyminiszter szerint a kormány tartja magát ahhoz a törvényhez, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, de "a tűréshatárig fogja tesztelni" a jogszabályt. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnöknek továbbra is eltökélt szándéka, hogy kiléptesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján, akár lesz addig megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, akár nem. Raab a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére elfogadott törvény "annyira rossz", hogy egészen a tűréshatárig tesztelni kell, kiderítendő, hogy a jogszabály pontosan mire is kötelezi a kormányt. Hozzátette: a kabinet "saját értelmezése szerint" fogja nagyon gondosan tanulmányozni a törvényt. A hétvégén több vezető jogi szakértő is úgy nyilatkozott, hogy Johnson akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó betartani a pénteken véglegesített törvényt. 
Szerző

Erdogan: Ha az EU nem nyújt pénzügyi segítséget, kinyitjuk a kapukat

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:46

Fotó: ERCIN TOP / AFP / Anadolu Agency
„Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők” – mondta a török elnök.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megint azzal fenyegetett, hogy megnyitja az utat a szíriai menekültek előtt Európa felé. A török elnök leszögezte: országa nem képes egyedül elviselni egy újabb menekültáradatot Szíriából, és felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson pénzügyi segítséget. Rámutatott, hogy az Idlíb tartományban zajló harci események újabb migrációs nyomáshoz vezethetnek.
„Vagy megosztjátok velünk ezt a terhet, vagy kinyitjuk a kapukat”

– figyelmeztetett.

Erdogan szerint az Európai Unió a 2016-os migrációs paktumban megígért hatmilliárd eurónak (csaknem kétezer milliárd forintnak) csak körülbelül a felét folyósította. Eközben Törökország 40 milliárd dollárt (csaknem 12 ezer milliárd forintot) költött a szíriai menekültekre – hangsúlyozta.
„Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők”

– mondta a török elnök.

Natasha Bertraud, az EU migrációs szóvivője a török elnök első fenyegetőzését követően csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Brüsszel 5,6 milliárd eurót (mintegy 1848 milliárd forintot) utalt a törököknek. Törökország a 2016 márciusában kötött migrációs megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy egy hatmilliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad egy jogszerű szíriai menedékkérőt. Erdogan jelenleg azt tervezi, hogy egymillió menekültet telepít vissza a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe. A török elnök szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A terv megvalósítása azonban a szíriai kormány offenzívája miatt akadályokba ütközik. Erdogan célja a biztonsági övezettel az, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a menekültek áradatának. A török vezető attól tart, hogy a szíriai kormányerők ostroma alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába. Az ENSZ értesülései szerint több mint 570 ezren menekültek el a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért. Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Berlini nagykövet: Orbánnal szemben a becsületsértés határát súroló propaganda zajlik

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:34
Menekültek a Keleti pályaudvaron
Fotó: Népszava
Györkös Péter nyílt levelet írt egy menekültválságról szóló német dokufilm miatt.
Hivatalos nyílt levélben tiltakozik Györkös Péter berlini magyar nagykövet egy dokumentumfilm miatt, amit a német ZDF mutatott be szerdán - írja az Azonnali. A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek című film a 2015-ös menekültválság magyarországi történéseit mutatja be, a Keleti pályaudvartól Merkel dolgozószobájáig. A nagykövet a ZDF intendánsának címezte az írást, amely szerint a film a „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben. A lap kiemelte, hogy Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna a migrációs válság kiindulópontja, pedig a Keleti több mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. „Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött, nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt” – írta Györkös, azt hangsúlyozva, hogy ezért „nem vártunk el sem köszönetet, sem elismerést”. A nagyköveti tiltakozásra reagált a ZDF is: a német közszolgálati tévé vezetése biztos benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok valóban megtörténtek. A ZDF dokumentumfilmje német nyelven itt látható.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 15:18