Előfizetés

Erdogan: Ha az EU nem nyújt pénzügyi segítséget, kinyitjuk a kapukat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:46

Fotó: ERCIN TOP / AFP / Anadolu Agency
„Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők” – mondta a török elnök.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megint azzal fenyegetett, hogy megnyitja az utat a szíriai menekültek előtt Európa felé. A török elnök leszögezte: országa nem képes egyedül elviselni egy újabb menekültáradatot Szíriából, és felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson pénzügyi segítséget. Rámutatott, hogy az Idlíb tartományban zajló harci események újabb migrációs nyomáshoz vezethetnek.
„Vagy megosztjátok velünk ezt a terhet, vagy kinyitjuk a kapukat”

– figyelmeztetett.

Erdogan szerint az Európai Unió a 2016-os migrációs paktumban megígért hatmilliárd eurónak (csaknem kétezer milliárd forintnak) csak körülbelül a felét folyósította. Eközben Törökország 40 milliárd dollárt (csaknem 12 ezer milliárd forintot) költött a szíriai menekültekre – hangsúlyozta.
„Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők”

– mondta a török elnök.

Natasha Bertraud, az EU migrációs szóvivője a török elnök első fenyegetőzését követően csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Brüsszel 5,6 milliárd eurót (mintegy 1848 milliárd forintot) utalt a törököknek. Törökország a 2016 márciusában kötött migrációs megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy egy hatmilliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad egy jogszerű szíriai menedékkérőt. Erdogan jelenleg azt tervezi, hogy egymillió menekültet telepít vissza a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe. A török elnök szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A terv megvalósítása azonban a szíriai kormány offenzívája miatt akadályokba ütközik. Erdogan célja a biztonsági övezettel az, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a menekültek áradatának. A török vezető attól tart, hogy a szíriai kormányerők ostroma alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába. Az ENSZ értesülései szerint több mint 570 ezren menekültek el a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért. Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Berlini nagykövet: Orbánnal szemben a becsületsértés határát súroló propaganda zajlik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:34
Menekültek a Keleti pályaudvaron
Fotó: Népszava
Györkös Péter nyílt levelet írt egy menekültválságról szóló német dokufilm miatt.
Hivatalos nyílt levélben tiltakozik Györkös Péter berlini magyar nagykövet egy dokumentumfilm miatt, amit a német ZDF mutatott be szerdán - írja az Azonnali. A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek című film a 2015-ös menekültválság magyarországi történéseit mutatja be, a Keleti pályaudvartól Merkel dolgozószobájáig. A nagykövet a ZDF intendánsának címezte az írást, amely szerint a film a „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben. A lap kiemelte, hogy Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna a migrációs válság kiindulópontja, pedig a Keleti több mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. „Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött, nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt” – írta Györkös, azt hangsúlyozva, hogy ezért „nem vártunk el sem köszönetet, sem elismerést”. A nagyköveti tiltakozásra reagált a ZDF is: a német közszolgálati tévé vezetése biztos benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok valóban megtörténtek. A ZDF dokumentumfilmje német nyelven itt látható.

Heves tájfun közeledik Japán partjaihoz

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:23
Illusztráció
Fotó: Shuhei Yokoyama / AFP / Yomiuri
Huszonhárom légi járatot már töröltek Haneda repülőterén.
Újabb heves tájfun közeledik Japán partjaihoz, ezúttal az ország középső és keleti része felé – figyelmeztetett vasárnap a helyi meteorológiai szolgálat. A Fakszaj névre keresztelt trópusi vihar a 15. ebben a szezonban, elsősorban Kanto és Sidzuoka tartományokat veszélyezteti, óránkénti 215 kilométeres sebességű széllel. A területen 24 órán belül 200-300 milliméternyi eső hullhat rövid idő alatt. A tájfun a Csendes-óceán felett van, 140 kilométerre dél-délkeletre Hacsijó szigetétől. Ez utóbbi Japán fő szigetétől, Honsútól 230 kilométerre délre fekszik. A japán vasúttársaság máris közölte, hogy korlátozzák a forgalmat, legalább 50 járattal lesz kevesebb este a Sinkanzen szuperexpressz vonalán a főváros, Tokió és az ország harmadik legnagyobb városa, Oszaka között. Legkevesebb huszonhárom légi járatot pedig töröltek a főváros, Haneda repülőterén. Augusztus közepén a Krósza tájfun csapott le heves széllökésekkel és esőzéssel Japán nyugati részére, egy ember meghalt, majd augusztus végén súlyos árvizeket okozott a következő trópusi vihar Japán déli-nyugati területén, ott hárman haltak meg.