Újabb szövődmények léptek fel a szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjánál

Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:45
A szétválasztott bangladesi sziámi ikerpárt magyar aneszteziológusok vizsgálják
Fotó: Cselekvás Alapítvány
Csókay András idegsebész: "Van itt még bőven imádkozni való!"
Rukayánál nagyon súlyos szövődménysorozat lépett fel, szervezetét vírusos láz támadta meg. "Van itt még bőven imádkozni való, de csak ennyit tudok elmondani, ennyire van felhatalmazásom” - mondta az M5-nek Csúkay András idegsebész, a műtétsorozatot és az orovoscsapatot koordináló Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egyik alapítója, aki maga is részt vett az ikerpár szétválasztásában. Mint kiderült, a műtétek után magyar szakemberek is segítik a szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár rehabilitációját. "A Semmelweis Egyetem egy vagy két, Pető Intézetben képzett konduktort, speciális gyógytornászt küld Bangladesbe, aki tud a gyermekek rehabilitációjában segíteni" - ezt már Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész, az alapítvány másik alapítója mondta ugyanott. A csatorna szerint a magyar orovosi team a hétvégén utazik vissza Bangladesbe, hogy újraértékeljék a helyzetet és megbeszéljék, milyen kisebb műtétekre van még szükség ahhoz, hogy a lányok felépülése a lehető legnagyobb biztonsággal elindulhasson. 
Szerző

A Pentagonba olyan embert keresnek, aki segít eligazodni a mesterséges intelligencia zavaros morális vizein

Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:24
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
A pozíció neve: katonai etikus. Persze ezzel is Kínát és az oroszokat akarják megelőzni.
Az amerikai Védelmi Minisztérium, amelynek a Pentagon a székhelye, egy évvel ezelőtt hozta létre a Közös Mesterséges Intelligencia Központot, ami most etikus szakember felvételét készíti elő, aki segíteni fogja a minisztérium mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiai fejlesztéseit, és azok alkalmazását - írja a kormányzati szerv saját honlapja. "A pozíciót betöltő munkatárs nem csak műszaki szabványokat vizsgál, hanem etikailag is értékeli majd a projekteket" - mondta az amerikai légierő tábornoka, Jack Shanahan, az intelligencia-központ igazgatója. Shanahan emlékeztetett rá, hogy a központ csupán csak egy évvel ezelőtt kezdte meg működését, nem volt pénze, és nem volt székhelye sem. "Ez már nem így van. Mintegy 60 alkalmazott dolgozik nálunk, lett otthonunk és saját költségvetésünk, azonban még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos képességeink a legfrissebbek legyenek" - mondta a tábornok.
Robotrendőr posztol egy kantoni egyetem bejárata előtt, 2019. június 7-én
Fotó: Zhong zhenbin / Zhong zhenbin - Imaginechina
Az amerikai Védelmi Minisztérium honlapja szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésének az egyik legnagyobb kihívást jelenti az Egyesült Államok számára, ugyanis a potenciális ellenfelek nem ugyanazokat az etikai értékeket vallják, mint az amerikaik. Shanahan elmondta, hogy többek között az adatgyűjtéssel kapcsolatos mesterséges intelligencia-rendszereik ugyanolyan okosak, mint a Kína és Oroszország által használt rendszerek, azonban a két ország nem ugyanolyan korlátozásokkal rendelkezik, mint amilyenek az Egyesült Államokban érvényesek. "Kínában és Oroszországban gyengébb korlátozás vonatkozik a magánéletre és az állampolgári szabadságra, ami bizonyos előnyöket kínál az Egyesült Államokkal szemben, már ami az adatok megismerését és gyorsabb elérését illeti" - tette hozzá a tábornok. Szerinte nem elhanyagolható, hogy ez a kínai vagy az orosz katonaság javát szolgálja.
Szerző

A terhesség alatti stressz személyiségzavarossá teheti a gyereket

Publikálás dátuma
2019.09.07. 10:10
Illusztráció
Fotó: Angela Bird/Cultura Creative / AFP
A várandósság alatti súlyos stressz majdnem 10 százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát - derült ki egy 30 évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.
A British Journal of Psychiatry című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós nőt kérdeztek meg havonta arról, hogy éltek-e át stressz, ha igen, kisebb vagy nagyobb jelentőségűt - számolt be róla a BBC hírportálja. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek. Amikor a gyerekek 30 évesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt.
A tanulmány azt állapította meg, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre. Akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, azok 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint akiket nem ért stressz magzatként. Akik enyhe stresszt éltek át, négyszer akkora kockázatnak voltak kitéve. Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak.
A személyiségzavar azt jelenti, hogy a beteg személyisége megnehezíti a saját és környezete életét: vannak, akik túlzottan szoronganak, érzelmileg labilisak vagy antiszociálisak, a tünetek széles skálán helyezkednek el. A tudósok úgy tartják, minden huszadik ember szenved személyiségzavartól. A neveltetés, agyi problémák és a genetikai örökség is szerepet játszhat a kialakulásában, mint minden mentális kór esetében is. Az érintetteknek nagyobb eséllyel alakul ki egyéb mentális zavaruk, többek között depresszió, alkohol- vagy drogproblémák.  
Nem ismert, hogy növeli a várandósság alatti stressz a személyiségzavar kockázatát - lehet, hogy az agyban végbemenő változások, öröklés vagy a gyerekkorban ható más tényezők állnak a háttérben. A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb tényezőket - többek között a várandós nő pszichiátriai betegségeit és dohányzását -, hogy kiderüljön, mekkora szerepet játszik maga a várandósság alatti stressz.
Korábbi kutatások kimutatták a gyerek későbbi depressziója, szorongása és skizofréniája összefüggését a terhesség alatti stresszel.
Szerző