Előfizetés

A nőknél magyar nyert, a férfiaknál három kenyai állt a dobogóra a Budapest Félmaratonon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 15:50
Kácser Zita (jobbra) és Hellen Jepkosgei Kimutai (Kenya) a 2019. évi Budapest Félmaraton céljában
Fotó: Budapest Félmaraton / Facebook
Szijjártó Péter és Révész Máriusz is a futók között volt.
A férfiaknál a kenyai Laban Cheruiyot, a nőknél Kácser Zita nyerte vasárnap a 34. Wizz Air Budapest Félmaratont - írja az MTI. A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb magyar a férfiaknál Csere Gáspár volt, aki egymás után másodszor védte meg bajnoki címét. A nők mezőnyében a debreceni hosszútávfutó, Kácser Zita ötödször szerezte meg a táv aranyérmét. Az egyéni versenyre 9798-an neveztek, köztük több mint 2600 külföldi futó, 84 országból. A magyar résztvevők több mint 850 településről érkeztek.
Laban Cheruiyot (Kenya) 1:04:56-es időeredménnyel nyerte meg az abszolút versenyt a 2019. évi Budapest Félmaratonon
Fotó: Budapest Félmaraton / Facebook
Több mint 1300 futó először próbálkozott a 21,1 kilométeres táv teljesítésével, köztük volt a tavasszal visszavonult válogatott kézilabdázó, Nagy László (időeredménye 1:59:48 óra). Rajthoz állt az esemény védnökei közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (1:30:39), aki 290. lett, de a miniszter tavalyi idejét egy perccel javította meg. Ott volt még Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, továbbá Váczi Eszter jazzénekesnő, Cser Krisztián operaénekes, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Hámori Máté karmester, Zacher Gábor toxikológus, Németh Balázs híradós műsorvezető, illetve Staicu Simona ötszörös maratoni magyar bajnok futó. Eredmények abszolút - férfiak: 1. Laban Cheruiyot (kenyai) 1:04:56 óra 2. Biwot Wycliffe Kipkorir (kenyai) 1:05:43 3. Elijah Mutuku Wambua (kenyai) 1:07:02 abszolút - nők: 1. Kácser Zita (Debreceni Sportcentrum-Sportiskola) 1:14:47 ó 2. Hellen Jepkosgei Kimutai (kenyai) 1:14:47 3. Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) 1:16:27 handbike: 1. Bók László (Kőbánya TC) 59:59 perc 2. Nagymáté Sándor (Suhanj!) 1:00:39 ó 3. Lévai Endre (Suhanj!) 1:03:53 országos bajnokság - férfiak: 1. Csere Gáspár (BEAC) 1:07:14 ó 2. Jenkei Péter (Vasas SC) 1:07:23 ó 3. Farkas Dárius Ádám (BEAC) 1:07:59 országos bajnokság - nők: 1. Kácser 1:14:47 ó 2. Virág-Erdélyi 1:16:28 3. Garami Katalin (BHSE) 1:16:46

Magyarországon rendezhetik a 2024-es sakkolimpiát

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 09:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az esemény helyszínéről jövő augusztusban dönt a FIDE.
Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke szerint mivel Magyarország száz éve sakknagyhatalomnak számít, ezért jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpia megrendezésére. A FIDE élére tavaly megválasztott orosz sportvezető ezt szombaton este, a nemzetközi szervezet elnökségi ülését követően a Parlamentben megtartott fogadáson jelentette ki. Dvorkovicsot lenyűgözte Budapest, valamint elismerőleg beszélt a magyar iskolákban bevezetett sakkoktatásról is. A fogadáson Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja azt hangsúlyozta, hogy az országnak minidig is kitűnő sakkozói voltak, akik ugyanolyan megbecsülésben részesülnek az állam részéről, mint a nyári és a téli olimpiákon érmes sportolók. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyarok híresen jó szervezők, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a nagy nemzetközi sportesemények megrendezésében, az országnak sportbarát kormánya van, amely támogatja a Magyar Sakkszövetség törekvéseit. Polgár Judit arról beszélt, hogy amikor 12 évesen az első olimpiai bajnoki címért járó elismerését átvette a Parlamentben, nem gondolta volna, hogy egy nap a sakkvilág vezetőivel találkozhat ugyanott. Szabó László, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, valamint a legnagyobb magyar, Széchenyi István is kiváló sakkozó volt. Hozzátette: az MSSZ megújult vezetése ismét a sakkvilág csúcsára akarja juttatni a magyar sakkozást. „Készen állunk arra, hogy akár egy olyan nagyszabású eseménynek is otthont adjunk, mint a 2024-es sakkolimpia” – fogalmazott az elnök. A 2024-es sakkolimpia helyszínéről jövő augusztusban, hanti-manszijszki kongresszusán dönt a FIDE.

Eltörte egy csigolyáját az ausztrál versenyző a monzai Forma 3-as futamon

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 09:15

Fotó: Youtube
Alex Peroni autója a levegőbe repült, és több fordulat után fejjel lefelé a gumifalban landolt.
Eltört az ausztrál Alex Peroni csigolyája, amikor ijesztő balesetet szenvedett a Forma 3-as Olasz Nagydíj szombati futamán, Monzában. A Campos Racing 19 éves pilótája a Parabolica kanyarban ráhajtott a pálya mellett elhelyezett fekvőrendőrök egyikére, ennek hatására autója a levegőbe repült, és több fordulat után fejjel lefelé a gumifalban landolt. Peroni a saját lábán ment el az orvosi kocsihoz, majd közösségi oldalán azt írta, hogy csigolyatörés miatt kórházban kell maradnia. A baleset ismét ráirányította a figyelmet az úgynevezett glória – sportági nevén Halo – fontosságára, mivel minden bizonnyal ez mentette meg a fiatal versenyző életét. A Forma-1-es időmérő edzés kezdete előtt helyreállították a megrongálódott gumifalat és drótkerítést, a fekvőrendőröket pedig eltávolították a pálya széléről.