Tetőteraszon, vízzel teli kádban fekve nézték az operaelőadást Prágában

Publikálás dátuma
2019.09.08. 19:59
Vízzel teli fürdőkádakból élvezi a közönség Mozart Don Giovannijának részleteit a prágai Lucerna palota tetején
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP or licensors
Hát akkor most már ilyen is volt.
Prága látképe gyönyörű a Lucerna palota tetejéről napnyugta idején, a cseh főváros emblematikus, múlt század eleji palotája, amelynek neve magyarul lámpást jelent, bizarr áriaest színhelye volt a minap - írja a Euronews. Összesen harminc kádat töltöttek meg a nézők számára vízzel, de végül csak kilencen gondolták úgy, hogy jó móka lesz ruhában megmártózni, és így hallgatni Mozart Don Giovannijának részleteit. Volt, aki estélyiben ült bele a vízbe.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 20:01

Az utolsó pillanatban letiltották a Molnár-darabot

Publikálás dátuma
2019.09.08. 19:17

Fotó: Móricz Zsigmond Színház
Kizárólag „a darab legszigorúbb értelemben vett eredeti szövegét” engedték volna színpadra állítani.
Molnár Ferenc örökösei nem engedélyezték a Delila című darab nyíregyházi bemutatóját. A Mohácsi István–Mohácsi János alkotópáros által színpadra álmodott előadást az utolsó pillanatban tiltották le, mert kizárólag „a darab legszigorúbb értelemben vett eredeti szövegét” engedték volna színpadra állítani. „Kisemmizve, letaglózva állunk. Meggyőződésünk, hogy minőségi, mély emberismerettel és bölcsességgel, a Mohácsi testvérek szellemével és új inspirációival átjárt előadást készítettünk. Változatunk nemhogy tiszteletlen, hanem ellenkezőleg: főhajtással felérő mai válasz Molnár Ferenc művére és géniuszára. Álláspontunk változatlanul ez. Azonban a jog nem hagy eszközöket a kezünkben. Kompromisszumkereső fáradozásaink nem vezettek eredményre, a magyarországi színházi gyakorlatban példátlanul merev elutasítással találkoztunk” – áll egyebek mellett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közleményében.  
Szerző

A náci dizájnt mutatja be egy holland múzeum kiállítása

Publikálás dátuma
2019.09.08. 18:46
Egy alkalmazott kicsomagolja az egykori német diktátornak, Adolf Hitlernek tulajdonított tálalószekrényt a Design Museum Den Bosch-ban, s-Hertogenboschban, Hollandiában, 2019. augusztus 27-én
Fotó: JEROEN JUMELET /
Tiltakozások ellenére nyílt meg a tárlat, fényképezni szigorúan tilos.
Hozzászoktunk, hogy a múzeumok a kultúra jó oldalát mutatják meg, a dizájnt pedig gyakran úgy tárják elénk, hogy az hozzájárul a jobb világhoz. A dizájn azonban a világ egészét tükrözi, annak minden jó és rossz oldalával. A Harmadik Birodalom Dizájnja című kiállításunk a dizájnt mint a sötétség erőinek eszközét mutatja be - írja a holland Design Museum Den Bosch honlapja. A múzeum 's-Hertogenbosch-ban található, ugyanabban a városban, ahol a Jheronimus Bosch Art Center is működik. A dizájn-múzeum szerint a nácik a formatervezés mesterei voltak, hogy ezzel is elérjék céljukat, hogy meggyőzzék híveiket, és hogy elpusztítsanak sok millió embert. Felhívják a figyelmet arra, hogy a múzeum kritikával áll kiállításának alapanyagához. A kiállított tárgyak többek között a Deutsches Historisches Museumtól, a Münchner Stadtmuseumtól, a Müncheni Haus der Kunsttól, a berlini Institut für Zeitgeschichtétől érkeztek a holland múzeumba kölcsönben, azonban a téma érzékenysége miatt egyik intézmény sem adta hozzá a nevét hivatalosan. A kiállítás megnyitását tiltakozások is kísérték, de ennek ellenére a tárlat zavartalanul látogatható. Fényképet készíteni azonban tilos, és ezt rendkívül szigorúan veszik, mert a szervezők attól félnek, hogy a közösségi médiában rossz irányt vennének a fotókat közlő bejegyzések.
Szerző