Előfizetés

Medvegyev szerint a kormánypárt megőrizte „vezetői minőségét” a helyi választásokon

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 22:22

Fotó: Alexander Astafyev / AFP / Sputnik
Több mint 47 ezer mandátum sorsa dől el a szavazatszámlás után.
A kalinyini urnazárással fejeződtek be vasárnap a helyi választások Oroszországban, amelynek eredményét Dmitrij Medvegyev miniszterelnök úgy jellemezte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte „vezetői minőségét” és az ország első számú politikai ereje maradt. Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin elnök is leadta szavazatát, a Dozsgy ellenzéki online televízió szerint a polgármesteri hivatalhoz közel álló Civil Társadalom Fejlesztésének Alapja nem adott ki exit-pollokat, mert egyes körzetekben a választók 45-50, de volt ahol a 70 százaléka megtagadta a válaszadást. A Dozsgy egyébként a Kremlhez közel állónak mondott forrásból úgy értesült, hogy egyetlen kormányzóválasztás esetében sem lesz szükség új fordulóra, ami alátámasztani tűnik a kormányfő bejelentését. Az oroszországi választások keretében 16 régió vezetőjéről, 13 regionális törvényhozás képviselőiről, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőiről és 3 ilyen központ vezetőjéről döntöttek. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek. A voksolás az ország összes – nyolcvanöt – régióját érintette és több mint 47 ezer mandátum sorsát dönti el a megkezdődött szavazatszámlás után. Az orosz Központi Választási Bizottság közlése szerint a választott tisztségekért több mint 118 ezer 500 jelölt versengett, közülük 91 ezren pártok képviseletében, 27,4 ezren pedig egyéni jelöltként. A szavazókörzetek száma több mint 48 ezer volt. Független és ellenzéki médiumok és politikusok egyébként beszámoltak láncszavazások, szavazatvásárlás eseteiről, valamint meghamisított szavazólapok urnába dobásáról. Moszkva belvárosában hetedmagukkal őrizetbe vették Ilja Azarov és Valerija Ivleva újságírót, továbbá Marija Aljohinát, a Pussy Riot együttes tagját, amiért a politikai foglyok szabadon bocsátása mellett tüntettek. Az orosz belügyminisztérium délután azt állította, hogy 315 szabálysértésről érkezett bejelentés hozzá, de ennek egyharmada alaptalannak bizonyult. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke azzal vádolta meg a voksolások megfigyelésére szakosodott Golosz civil szervezetet, hogy 30 esetben az előző választások alatt megtörtént eseteket vett megint elő úgy, mintha azok most történtek volna. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) azzal vádolta meg a Google-t, a Facebookot és a YouTube-ot, hogy politikai hirdetések terjesztésével megsértették Oroszországban a kampánycsendet és ezzel beavatkoztak az ország belügyeibe. A választáson egyébként több mint 160 ezer megfigyelő vett rész.

Grúzia parlamentje bizalmat szavazott a Georgij Gaharija vezette új kormánynak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 20:57
Georgij Gaharija
Fotó: Davit Kachkachishvili / 2019 Anadolu Agency
Az ellenzék bojkottálta a szavazást, amelyet Gaharija egyhangúlag nyert meg.
Georgij Gaharija elődje, Mamuka Bahtadze alig egy héttel ezelőtt mondott le, döntését azzal indokolta, hogy teljesítette feladatát, amellyel 2018 júniusában megbízták, kialakította az ország fejlődésének stratégiáját - írja az MTI. Utódja, Gaharija megbízatása nem túl meglepő, mivel a grúz média korábban már kiszivárogtatta, hogy ő lehet az új kormányfő, jóllehet, lemondását követelték a belügyminiszteri posztról a júniusi oroszellenes ellenzéki tüntetések résztvevői, mert őt tartják felelősnek a demonstrációk feloszlatásakor történt rendőri túlkapásokért.
Az ellenzék már előre tudatta, hogy ellenezni fogja Gaharija jelölését.

A 44 éves politikus 2017 novemberében lett belügyminiszter, előtte a gazdasági tárcát vezette egy éven át. 2013 előtt a moszkvai Lomonoszov egyetemen tanult, majd Oroszországban dolgozott egy élelmiszeripari cég vezérigazgatójaként, utána pedig a Lufthansa német légitársaság regionális igazgatójaként.
Grúzia 2008-ban Oroszországgal rövid háborút vívott, amelyet elvesztett.

Az ellenzék az eddigi, nyugatbarát kormányénál is erőteljesebb fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben, így nem meglepő, hogy bojkottálta a parlamenti szavazást.

Trócsányi László humanitárius segélyezésért felelős biztos lehet

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.08. 19:03
Trócsányi László
Fotó: Népszava
Szűkült a lista, úgy tűnik, bővítésért felelős biztos sem lesz.
A humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos pozícióját kaphatja meg Trócsányi László a következő Európai Bizottságban – írja a Euronews. Lapunk korábban már megírta, a bővítésért vagy a humanitárius segélyezésért felelős tárcát ajánlhatta Trócsányinak Ursula von der Leyen. A biztosok listáját hivatalosan kedden jelentik be, és addig még némileg változhat a helyzet, de a lap bizottsági forrása szerint a magyar kormánypárt jelöltje lemarad az Orbán Viktor által neki szánt szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős tárcáról. A Euronews emlékeztet: a humanitárius segítségnyújtással a ciprusi biztos, Hrisztosz Sztilianidész foglalkozott a 2014 és 2019 között működő Juncker-bizottságban. Őt válthatja a 63 éves magyar jogász a november 1-jén felálló új testületben, melynek elnöke a német Ursula von der Leyen lesz. Trócsányi László a harmadik és a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként tevékenykedett, 2014 és 2019 között töltötte be a pozíciót. Az állam- és jogtudományok doktora korábban volt alkotmánybíró, részt vett a Velencei Bizottság munkájában, és Magyarország belgiumi, luxemburgi és franciaországi nagyköveteként is dolgozott.