Két ókori egyiptomi nemesember sírját is megnyitják Luxorban

Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:14

Fotó: Ken Gillham/robertharding / AFP
Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.
A több mint háromezer éves sírok közül az egyik (TT159) az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban (TT286) egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra.
A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 2,14 millió dolláros támogatásából, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont (ARCE) részvételével, három évi munkával állították helyre eredeti szépségükben.
"A két sír csaknem 3500 éves, és nagyon jó állapotban van az elmúlt évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően. Általuk új turistalátványossággal gyarapszik a Drá Abul Naga nekropolisz" - mondta a vasárnap sajtóbejáráson Mosztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.
Egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor nyitják meg a látogatók előtt az új látnivalókat a Nílus nyugati partján fekvő nekropoliszban.
Szerző
Témák
Luxor

Megtalálták, de nem tudják, milyen állapotban van az indiai Hold-misszió leszállóegysége

Publikálás dátuma
2019.09.09. 10:10

Fotó: Indranil Aditya/NurPhoto / AFP
Megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de továbbra sincs kapcsolat a Vikram nevű modullal, így azt sem tudni, milyen állapotban ért földet - közölte vasárnap az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
A leszállóegységet kameráival azonosította az űrszonda, amely továbbra is kiváló állapotban kering a Hold körül, és hőképet is küldött a Vikramról - közölték az indiai űrkutatók.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat. 
Az indiai űrkutatási hivatal továbbra is próbálja felvenni a kapcsolatot a Vikrammal, amely a tervek szerint 14 napon át végzett volna kutatásokat a Föld kísérőjének feltáratlan vidékén. A kutatóknak ez a 14 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy helyreállítsák a kapcsolatot, ám nem tudni, hogy a berendezés épségben vagy megrongálódva ért-e földet.
Az űrkutatási hivatal szerint India második Hold-missziója a leszállóegységgel kapcsolatos kudarc ellenére "90-95 százalékban teljesítette küldetését". Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki a bengalurui űrközpontban a kutatókkal együtt drukkolt a sikeres leszállásért, személyen vigasztalta, hosszasan ölelgette az Indiai Űrkutatási Szervezet letaglózott vezetőjét, Kailaszavadivo Szivant, és azt hangoztatta, hogy csak tovább nőtt India eltökéltsége a Holdra szállásra.
Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak.
Ajey Lele, a Védelmi Tanulmányok és Elemzések Intézetének (IDSA) szakértője szerint a kudarc aligha fogja visszavetni India becsvágyó űrkutatási terveit. A feltörekvő dél-ázsiai ország 2021-ben űrhajósokat akar a világűrbe küldeni, későbbre pedig terveznek egy Vénusz-missziót és saját űrállomást is. Az indiai űrprogram nagy előnye az olcsóság, ami főleg az alacsonyabb bérköltségeknek tulajdonítható, és aminek köszönhetően máris számos ország bocsáttatja fel műholdjait Indiával.  
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 10:16

Újabb szövődmények léptek fel a szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjánál

Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:45
A szétválasztott bangladesi sziámi ikerpárt magyar aneszteziológusok vizsgálják
Fotó: Cselekvás Alapítvány
Csókay András idegsebész: "Van itt még bőven imádkozni való!"
Rukayánál nagyon súlyos szövődménysorozat lépett fel, szervezetét vírusos láz támadta meg. "Van itt még bőven imádkozni való, de csak ennyit tudok elmondani, ennyire van felhatalmazásom” - mondta az M5-nek Csúkay András idegsebész, a műtétsorozatot és az orovoscsapatot koordináló Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egyik alapítója, aki maga is részt vett az ikerpár szétválasztásában. Mint kiderült, a műtétek után magyar szakemberek is segítik a szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár rehabilitációját. "A Semmelweis Egyetem egy vagy két, Pető Intézetben képzett konduktort, speciális gyógytornászt küld Bangladesbe, aki tud a gyermekek rehabilitációjában segíteni" - ezt már Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész, az alapítvány másik alapítója mondta ugyanott. A csatorna szerint a magyar orovosi team a hétvégén utazik vissza Bangladesbe, hogy újraértékeljék a helyzetet és megbeszéljék, milyen kisebb műtétekre van még szükség ahhoz, hogy a lányok felépülése a lehető legnagyobb biztonsággal elindulhasson. 
Szerző